• 6
    kısa vadede hakemlerin oyunu hızlandırmaları teşvik edilmelidir. oyunu yavaş oynatmış, topun oyunda kaldığı süresi az olan maçlarda hakemlerin puanları kırılmalıdır, oyunu durdurmaya veya yavaşlatmaya çalışan oyunculara sarı kartlar çoğaltılmalıdır. neden sadece zaman geçiren kaleciye kart gösterilir ki? serbest vuruşu geç kullanan oyunculara neden kart gösterilmez ya da nadiren gösterilir?

    orta vadede saha zeminleri için standartlar ve zorunluluklar getirilmelidir. aslında uzun vade de çözülebilecek sorun ama bir şekilde orta vadeye çekmek lazım çözümü.

    kısa-orta vade de, oyuncu maaşlarının düşmesini sağlamak gerekir. zaten uefa kriterleri gereği artık oyuncu maaşlarının toplamı klüp gelirlerinin ancak belirli yüzdelerinde olabiliyor. gelirleri artırmak ilk etapta her klüp için kolay olmayacağı için, oyuncu maaşlarının düşürülerek uefa kriterlerindeki gerekli yüzdeler sağlanabilir. sadece bu sebep için bile yabancı oyuncu sayısı serbest bırakılmalıdır.

    alt yapı ancak uzun vade de çözülebilecek bir sorundur, önce yeterince eğitimci yani antrenör yetiştirmeli ve futbol eğitimi her ilçeye kadar, her semtte kadar götürülmelidir. muhtemel yeteneklere gerekli eğitim imkanı sunulabilmelidir. 65 milyon tl'lik tff personel bütçesi kısılarak kolaylıkla kaynak yaratılabilir.
  • 8
    futbolda çok bilinen bir genel bir ifade vardır. iyi futbol iyi oyuncularla oynanır diye.ligimizin de kendini bulması , bir lig karakterini yakalayabilmesi ancak iyi futbolcularla olacaktır.bu iş için hem iyi yerlilere hem de iyi yabancılara ihtiyaç olacaktır.süper ligin kaliteli olmamasının en büyük nedeni önündeki yabancı kuralıdır.

    galatasaray , fenerbahçe , beşiktaş , trabzonspor... hepsinin az ya da çok iyi yabancı getirme potansiyeli olduğunu son yıllarda gördük.iyi yabancılar gördükçe , ligimize renk geldi.iyi yabancılar geldikçe , ligimizin bilinirliği arttı.altın topun kapısından dönen ribery bile bir dönem bu topraklardan geçti.yani istenince iyi yabancılar , umut veren futbolcular geliyor.artık ligimizin bu yabancı kuralı prangasından kurtulması gerekiyor.galatasaray uefa kupasını aldığında bu başarı türk futbolunun oldu yerlilerin ya da yabancıların başarısı denmedi. fenerbahçe geçen sene uefa da ilerleyince bu başarı fenerbahçenin ve türk futbolunun oldu.

    yabancı sınırının önü açıldı mı ne mi olacak ? sabri 500 bin euro , salih dursun 750 bin euro alacak.iyi yabancılar oynadığı için öldü parasına satılmayıp daha fazla kar sağlanacak.türk futbolu hangi türk futbolcudan yüklü bir mebla kazandı.bir elin parmağını geçmez.onun için kulüplerimiz küçük porto , küçük dortmund olacaklar.

    ee o zaman türk oyuncu yetişmez diyenler... iyi futbolcu her zaman kendini belli eder.iyiyse çıkar oynar , iyiyse rekabete girer formayı alır, iyiyse bir gün mutlak forma şansı ona gelir.olcan gibi burak gibi ... beğenmediğimiz belçika ligine , hollanda ligine bakalım adamlar makina gibi futbolcu ihraç ediyorlar.izlandadan , fastan , japonyadan futbolcular gelip pişip avrupa sahnesine servis ediliyor.türkiye süper ligi ancak böyle daha kaliteli hale gelecektir.
  • 11
    bazı seneler daha kaliteli bazı seneler ise daha kalitesiz oluyor. bu sene * geçen sene*ye göre daha kaliteli gibi duruyor. bunu sürekli kılmanın yolu ise altyapıdan geçiyor. mesela yabancı sınırı çok tartışılıyor ama altyapılar kaliteli olsa tartışma konusu olmaktan çıkar. bunun için de uzun vadeli yatırımlar gerekiyor. göztepe son zamanlarda iyi bir örnek. bursaspor mesela finansal durumu düzeltilebilirse altyapısı güçlü. hiç olmazsa herkes kendi tuttuğu takımının veya memleket takımından bu yönde atılımlar isteyebilir.
  • 12
    reçete bellidir. ilk olarak kadro kayıt kuralları değişecek. 25 kişi kayıt edebileceksin. bunlardan 10 tanesi yabancı olsun. 5 tanesi 17-21 yaş aralığından en az 3 yıl altyapında oynayacak. 6 tanesi 17-21 yaşında ülke takımlarından yetişme olacak. 4 tane de gurbetçi hakkı. transfer dönemleri 31 ağustosta sona erecek. 4 transfer dönemi eksi yazan kulüp 2 dönem transfer yasağı alacak.

    altyapıda pro lisanslı hoca sayısı artacak. altyapıdaki zemin vs. için denetim kurulu kurulacak. eksik olan kulüplere para cezası bir daha tekrarlamaları durumunda transfer yasağı cezası verilecek.

    3.ligde 4 grup var 5.si açılacak ve kulüpler b takımı açacak. 5 grup kendi içinde karma yapılacak ve kulüpler 2. bir stat (çok büyük olmayacak şekilde max 5 bin kişilik yapacaklar ancak uefa kriterlerine göre) (ispanya'da var bu)

    bir takım bir sezonda en fazla 3 teknik adamla sözleşme imzalayabilecek.

    devre arası 25 kişilik kadroda 5 tane değişiklik yapılabilecek.

    yöneticilerin maçtan sonra hakemler, oyuncular ve teknik adamlarla ilgili konuşması yasaklanacak.

    stadyumlarda zeminler ve ışıklandırma vs. denetim kurulu kurulacak. lisans alamayan statlarda maç oynanmayacak.

    yayıncı kuruluşla yapılacak ihale de kameraların yenilenmesi, içeriklerin yenilenmesi, spiker ve yorumcu güncellemeleri şartı konacak.

    maçlarda maçın akışını bozacak sahaya bir lira bile atılsa maçların tatil edilmesine yönelik hakemlere yetki verilecek.

    zaman geçirmeye çalışan, fazla itirazda bulunan,hakemi aldatmaya yeltenen futbolculara hakemler direkt sarı kart verecek.

    emin olun bunlar gelirse türk futbolu kurtulur.
  • 15
    öncelikle yabancı sınırı gelecek. 24 yaş altı serbest gibi bir istisna tanınabilir, 24 yaş üstü için en fazla 6-7 yabancıyla sınırlayacaksın. 24 yaşı salladım, neyse artık bunun ideali, tartışılır bulunur... neden? çünkü türk taraftarı da yöneticisi de tüketim manyağı. elindeki gencecik, yetenekli çocukları aç bir canavar gibi yiyip bitiriyor. yeter ki onların yerine isimli bir adam al getir... bu arada kendi reklamını yapan yönetici yapıyor, bazısı cebini dolduruyor, menajerler zaten villasına tekne teknesine villa ekliyor.

    sonra limitleri doğru dürüst uygulayacak, bir kuruş bile aştırmayacaksın.

    tesisi uygun olmayan kulübü süper lig'e almayacaksın. altyapı ve antrenman tesisleri dahil, belki de en başta o. saha zeminini maç gününe kadar ideal hale getirmeyen takımı hükmen mağlup sayacaksın ya da benzer ağırlıkta başka bir ceza vereceksin.

    böyle say say gider... ama en önemlisi ülkenin her bir mahallesine futbol sahası yapacaksın. çocuklara oyunu sevdireceksin, oyunun terörünü değil. futbol deyince çocukların aklına serdar ali çelikler, uğur karakullukçu, emre özcan, erman yaşar, hasan arda kaşıkçı falan gelmeyecek. futbolcular gelecek, tribünler gelecek, kupalar gelecek. bu saydığım yorumcular ve yayıncılar kötü insanlar diye değil; futbolun ana unsuru onlar olmadığı için.

    tabii bunların hiçbir olmayacak. zaten siz de, birçoğunuz, "yabancı sınırı" ifadesini görür görmez anlamaya çalışmayı bıraktınız. çünkü siz de süper ligin kaliteli olmasını falan istemiyorsunuz, fenerbahçeli arkadaşınıza "nasıl aldık zaha'yı?" demek istiyorsunuz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın