• 118
    leverkusen'in başarısının sebebidir mesela. ben galatasaraylıyım. futbol severim. futbol dışındaki sporlarla pek ilgilenmem(izlemesem de su topu hayranlığım ve zaman zaman izlediğim tenis hariç). taktiksel kısımdan da pek anlamam. yani mesela bence galatasaray'ın (bkz: 13 şubat 2025 az alkmaar galatasaray maçı)'ndaki en büyük hatası oyunu yavaşlatamamaktı. hadi hızlı başlayacakları belliydi tamam, talihsiz gol. ama kısa süre sonra 1-1 yakalayıp yine yavaşlatamadık oyunu. bu kadar yazabiliyorum kıt kanaat bilgimle.

    okan buruk'u seviyorum. başarılı olmasını, galatasaray'ın başında başarılı olmasını istiyorum. ama en nihayetinde dediğim gibi galatasaraylıyım. eğer galatasaray'ın başarısı için okan buruk'un gitmesi gerekiyorsa o ayrı tabi. fakat şu aşamada gerekli olan değişiklik bu mu emin değilim.

    bunun için ufak bir liste oluşturacağım. galatasaray, fenerbahçe, anderlecht ve az alkmaar'ın şu an kadrolarındaki isimlerin transfer oldukları gün ve ayları(yıl yazmadan) yazacağım. altyapıdan çıkanlar hariç. daha önce kiralık gelen, kiradan "erken dönen" vs varsa ikisini de tire ile ayırarak yazıyorum. malum siteyi kullanıyorum. (bir not: hollanda ve belçikada transfer dönemleri bizden önce kapanıyor, hollanda avrupa geneli ile birlikte kapanıyor, belçikada sanırım birkaç gün daha sürüyor)

    aktif oyuncuları takıma katılma tarihi:

    galatasaray. 11 ağustos; 1 ağustos; 4 eylül; 1 temmuz; 5 şubat; 30 ocak-1 temmuz; 11 şubat; 2 eylül; 11 şubat; 10 şubat; 25 temmuz; 8 ağustos; 5 şubat; 4 ağustos; 3 ağustos; 29 temmuz-12 ocak; 23 ocak; 10 temmuz; 13 eylül; 8 eylül; 8 ağutos; 4 eylül; 8 eylül-26 temmuz(geri dön şef); 2 şubat.

    fenerbahçe 25 ağustos; 3 ağustos-1 temmuz; 30 ocak; 23 ocak; 29 ocak-1 temmuz; 10 temmuz; 20 temmuz; 31 ocak; 30 ocak; 9 eylül; 1 temmuz; 28 ocak; 2 ağustos; 31 ağustos; 19 ağustos; 13 ağustos; 12 temmuz; 27 ocak; 11 ağustos; 16 temmuz; 15 temmuz; 31 ocak; 13 ağustos; 16 temmuz; 24 temmuz; 1 temmuz; 16 temmuz

    anderlecht: 1 temmuz; 27 ocak; 23 temmuz; 21 ocak; 15 ocak; 2 eylül; 16 ağustos-6 ağustos; 25 ağustos; 3 ağustos; 31 ağustos; 15 ağustos; 13 ocak- 1 temmuz; 4 eylül; 10 ocak; 6 eylül; 1 temmuz; 7 temmuz; 26 temmuz.

    az: 15 temmuz; 1 temmuz; 24 temmuz; 6 ekim-5 temmuz; 1 temmuz; 1 temmuz; 1 temmuz; 3 temmuz; 13 ocak; 22 temmuz; 31 ocak; 1 temmuz; 1 eylül; 1 temmuz; 13 temmuz;

    dipnot: az ile anderlecht'in çok sayıda altyapı oyuncusu var. ancak özellikle az'nin 1 temmuzlarına dikkat çekerim. inanın altyapıdan çıkan oyuncular değil o 1 temmuzlar, başka kulüpten gelen oyuncular. galatasaray'ın mevcut kadrosunda tam 12 tane takıma eylül veya şubat ayında katılmış futbolcu var. diğer 3 takımın toplamı ise sadece 6.

    son 3 sezonda yapılan transferlerin tarihini yazıyorum şimdi. sadece gs fb

    galatasaray 22-23: 8 şubat; 8 ağustos; 8 eylül; 2 ağustos; 9 temmuz; 1 temmuz; 21 temmuz; 8 eylül; 1 temmuz; 20 temmuz; 30 ocak; 8 ağustos; 8 eylül; 8 eylül; 8 eylül; 16 şubat(adekugbe)

    galatasaray 23-24; 26 temmuz; 4 eylül; 3 ağustos; 8 şubat; 1 temmuz; 10 ağustos; 12 temmuz; 23 temmuz; 2 şubat; 15 temmuz; 1 ağustos; 2 şubat; 24 temmuz; 4 eylül; 19 ağustos.

    galatasaray 24-25: 4 ağustos; 25 temmuz; 5 şubat; 13 eylül; 2 şubat; 23 ocak; 11 şubat; 5 şubat; 10 şubat, 2 eylül; 11 şubat, 1 temmuz; 4 eylül.

    fenerbahçe 22-23; 30 ocak; 29 temmuz; 21 temmuz; 1 temmuz; 12 ocak; 2 eylül; 23 ocak; 14 temmuz; 2 temmuz; 1 temmuz; 3 ağustos, 13 temmuz; 2 ağustos;

    fenerbahçe 23-24; 13 ağustos; 12 temmuz; 13 ağustos; 20 temmuz; 25 ağustos; 2 ağustos; 29 ocak;29 temmuz; 20 temmuz; 13 ocak; 3 temmuz; 10 temmuz; 16 temmuz; 1 temmuz; 11 ocak; 11 temmuz; 9 şubat;

    fenerbahçe 24-25; 24 temmuz; 23 ocak; 16 temmuz; 31 ocak; 15 temmuz; 31 ağustos; 1 temmuz; 27 ocak; 16 temmuz; 30 ocak; 9 eylül.

    şükür bitti. hatam varsa affola. 3 farklı zamanda yazdım, illa gözümden bi şey kaçmıştır. bakın, bir transferin 20 temmuzda 10 ağustosta bitmesi o transferin iyi olduğu anlamına gelmez, evet. ama son 3 sezonda yaptığınız 43(neden 43 o ayrı bir soru da burada onu konuşmuyorum)(adekugbe özel transfer olduğu için saymadım) transferin 21 tanesinin eylül veya şubata kalmış olması plansız olduğumuz anlamına gelir. okan buruk'un "taktiksel" yeterliliği tartışanları anlayabiliyorum. bence okan burukla sonuna kadar. ama hal böyle iken, her 2 transferden biri geç kalmış iken kimi getirsen bi noktada patlayacak. üstelik fenerbahçede bu durum 41 transferin sadece 3'ü. bakın yanlış saymış olabilirim. mesela atladığım transferler var. tiago çukur yazmadım. ali efe çördek yazmadım. ya da kiralık gelen adamın opsiyonu kullanılmış yazmadım. o sırada gözden kaçmış olsun 2 3 tanesi. fenerbahçe'nin eylül ve şubatta yaptığı transferler 5 olsun. her 8 transferden 1 tanesinin geçe kalması var. her 2 transferden 1 tanesinin geçe kalması var.

    buradan net bir şekilde söylüyorum, istediğiniz teknik direktörü getirin, şu planlama olduktan olduktan sonra azyi geçip ajaxa elenecek(evet biliyorum manu-totnim var da haksızlık olur diye denk seviyede takım örnek veriyorum) çünkü galatasaray plansız bir şekilde transfer yapıyor. bunda okan hocanın suçu varsa o da suçludur. taktiksel olarak yenilebilirsin. kimse yenilmemek ister ama futbolu bu yüzden seviyoruz. bence de çok bariz hataları vardı (bkz: 13 şubat 2025 az alkmaar galatasaray maçı)'nda. ama bugüne kadar rakibini taktiksel olarak ezdiği maçlar da oldu. dolayısıyla her taktiksel mağlubiyetten sonra teknik direktörü tartışıp her taktiksel galibiyetten sonra en tepeye koymak yapılabilecek en büyük hata.

    galatasaray, maçları tek tek yorumlamaya kalktıkça hiçbir zaman avrupada istenilen o başarıyı yakalayamayacak. taktiksel hataları isteyen istediği gibi anlatsın, asla karışmıyorum. ama galatasaray'ın en büyük probleminin ve önündeki engelin sportif akılsızlık olduğunu görmemek imkansız.

    eğrisi doğrusuna oturdu. zor da olsa anca 3. sezonun 10 şubatında olsa bence hem rotasyonu olan hem ilk 11i kuvvetli (sol stoper ve kale tarışmalı olsa da) bir kadro oluştu galatasaray'da. 22-23te 11 sağlamdı ama rotasyon sıkıntımız vardı. 23-24te neredeyse hiçbir transfer tutmadı. bu yazdıklarım tabiki de tek sebep vesaire değil. belki sportif aklın gerekliliiğinin en büyük göstergesi bile değil. ama beni en çok şok eden bu idi.

    3 sene sonra şamipyonluğa oynayabilecek göztepe görme ihtimalimizin sebebidir sportif yapılanma. galatasaray'ın bu noktadan sonra tartışması gereken şey ne teknik direktör ne de oyunculardır. galatasaray taraftarının istemesi gereken şey sportif akıldır. gerekirse okan buruk'a gerekirse dursun özbek'e gerekirse erden timur'a gerekirse başka yönetime. galatasaray'ın transferlerde kumar oynar gibi davrandığı dönem arkada kalmalıdır. eğer kişisel şovunuzu düşünüyorsanız "mr timur, mr özbek, mr kavukcu pay, pay and dont speak" galatasaray taraftarının dili bu aklı ise bir sportif direktör olmalıdır. galatasaray taraftarı isimleri tartıştıkça, çözümü başka oyuncularda başka teknik ekipte başka yönetimde aradıkça uzun vadede avrupada başarısız olmaya devam edecektir. galatasaray kronik bir sakatlığın içindedir ve bunun tek çözümü bir sportif aklın, sportif kültürün oluşmasıdır. bu akıl/kültür oluştuktan sonra teknik ekibin, kadronun, yönetimin yeterli olup olmadığını konuşmalıyız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın