• 1
    evet, beklediğimiz günler yaklaştı. şampiyonlar ligi logosundaki yıldızlardan biri olan galatasaray, avrupa'nın en büyük futbol organizasyonuna geri döndü. peki ama burada yer almak mı önemli, yoksa burada başı dik bir şekilde futbol oynamak mı? son yıllarda gittiğimiz her sezon hiç birimiz ne oyun olarak, ne de sonuç olarak tatmin olmadık. tempo olarak, takım stratejisi ve taktiksel derinlik olarak hiçbir şekilde modern futbola uygun olmayan bir galatasaray vardı. kurulduğu günden beri şampiyonlar ligi izleyen biri olarak bu ligde başarılı olmanın bazı kriterlerini saymak gerekirse:

    1- önce yenilme
    2- hiçbir pozisyonu atlamadan oyna, her an konsantre ol ve %100'ünü ver.
    3. duran topları iyi savun ve mutlaka duran toplardan ekstra skor bulmaya çalış.
    4- bireysel olarak ne kadar yetenekli oyuncuların olursa olsun kolektif olarak yardımlaşmıyorsan bu ligde seni harcarlar. hangi stratejiye sahip olursan ol, mutlaka kolektif oyna.
    5- tempo tempo tempo... 2020'lerin futbolunda fiziksel değilsen ezer geçerler. iyi antrenman yapacaksın. oyuncular kendine bireysel olarak iyi bakmak zorunda. türkiye liginin 0.5x hızından şampiyonlar ligine geçince sudan çıkmış balığa dönmeyeceksin.

    bu maddeleri uygulayan takımlar kalitelileri ölçüsünde mutlaka iyi işler yapıyor. işte en son inter gitti final oynadı. biz vasat kadrolarla çok iyi işler yaptık zamanında. tam tersi bazen süper yıldızlarla dolu kadrolar bu eksikliklerden dolayı elenip gidiyor.
    bizim elimizde iyi bir malzeme var. bir iki kaliteli ekleme ile her takıma karşı sonuna kadar mücadele etmemiz lazım. her şeye varım ama, birbirinden kopuk, rakipten korkan, iyi antrenman yapmayan, yardımlaşmayan galatasaray'a yokum.
    elimizde icardi gibi dünyada aktif en mükemmel avcı golcülerden biri varken bütün takım sahada her şeyini verecek ve bu adama top atılacak. zaten iki top atsan birini içeri sokuyor. yeter ki bedava gol yemeyelim, yeter ki boş alan bırakmadan, yalandan savunma yapmayalım.

    staff ve tüm oyunculardan winner karakterle "avrupa fatihi" mind setiyle oynamasını bekliyoruz.

    aslan gibi savaşın!
  • 3
    (bkz: hücum maç kazandırır savunma şampiyon yapar)

    formül belli, takım savunması yapmak.
    -topu kaybeden geri koşacak,
    -kanatlar bekine yardıma gelecek,
    -29 ağustos 2023 galatasaray molde maçı'nda yediğimiz golde bön bön bakan kerem demirbay gibi eli belinde gezmeyecek,
    -gibi gibi

    gol bir şekilde atılır, kornerden, frikiği baraja çarptırarak, icardi gibi bireysel beceri ile vs.
    ama savunma yapmak sanattır.
  • 8
    devamlılıktır. devamlı turnuvaya katılmak, takımın birbirini tanıması ve kadro istikrarı en büyük etkendir. her sene 10 transfer yapıp şansın yaver giderse 5 senede falan 1 kez gruplardan çıkabilirsin. ama kadro istikrarın varsa devamlı gruplardan çıkmayı zorlarsın. manchester city bile bu turnuvaya senelerini verdi de zar zor geçen sezon kazandı. o yüzden hayal aleminde gezmeyip kendini bilerek ilk önce devamlılığı sağlayacak bir planlama yapmalısın.
  • 9
    icardi gibi bir forvete sahipsen içeride veya deplasman fark etmez her zaman 0-0'a oynayacaksın. önceliğin asla gol yememek olacak, oynanan futbol belki gözleri kanatacak ancak durum bundan ibaret. ister otobüs çek, ister vapur gol yemeyeceksin. başka türlü başarılı olma ihtimalin ne yazık ki mümkün değil. çünkü yediğinden fazlasını en fazla molde gibi takımlara atabilirsin.
  • 10
    kalitemizin belli bir limitin üstünde olduğunu düşünürsek:
    1) teknik ekip üstüne düşeni yapıp rakibi doğru şekilde ve çok çok iyi analiz edecek. bu işin %40'ı bence.
    2) oyuncular verilen taktikleri, performanslarının tavanını ortaya koyarak uygulayacak. bu işin %30'u.
    3) kulübün avrupa tecrübesi. (bkz: sevilla fc) bu %20'si.
    4) tribünlerin rakip üzerinde kuracağı baskı. her rakibe istenilen düzeyde sökmeyebilir. bu da kalan %10'u.

    yuzdeler sallamasyon yazılmış olup başarı için gerekli olan etmenlerin en önemlisinden en az önemli olanına doğru sıralanması için kullanılmıştır.
  • 12
    ortaya bir oyun koy, kırılgan olma, asla vazgeçme ve pes etme. galatasaray'ın başarılı olma kılavuzu her zaman bu olmuştur. galatasaray başarılı olamasa dahi canı sağolsun dedirttiğinde de bu olmuştur. mesela 98-99 sezonu, mesela 01-02 sezonu ikinci gruplar. tersi örnekler de son 2 şampiyonlar ligi sezonlarımız. maalesef sahada takım görüntüsünden bile uzak, modern futboldan uzak, kalitesiz, temposuz ve kırılgan takımlar. başarılı oluruz olmayız ayrı mesele, şans faktörü de var zaten ama yenilse bile gurur duyacağım bir takım isterim her şeyden önce.

    ama en önemlisi istikrardır. biz bu kafadan çok uzağız işte. vizyoner dediğimiz erden timur bile hemen başarı formülü istiyor. elinde olsa bütün takımı yeniler, ertesi sezon bir daha yeniler. çünkü taraftarın da istediği şey zaten bu. taraftarın da sabretmeyeceğini biliyor. anlık ve kısa süreli başarı galatasaray tarihinin en önemli sorunudur. halbuki 2000 başarısı bile belirli bir istikrarın ve sabrın sonucuydu. kadro istikrarı, hoca istikrarı, oyun istikrarı, hemen hemen her şeyin istikrarı. yenile yenile yenmeyi öğrendi o takım. maalesef bu kafadan artık çok uzağız.
  • 13
    gecis oyununu iyi oynayip iyi savunma yapabilmektedir. kapali savunmalara hucumunu gelistirememis buyuk takimlardan puanlar almanin tek yolu budur. biz benzer seviye takimlara karsi fatih terim son uefa doneminde gosterdik. schalke deplasmaninda gollerimiz gecis oyunu bireysel yetenek golleri. senol gunes besiktas ile grubundan sampiyon cikti, milli takim ile fransa hollanda gibi takimlari ezerek gecti. bir formul de asiri guclu pivot santrafor oyunlari oynayabilmekten geciyor. drogba bizi torino deplasmanindan karli mactan cekip almisti duzgun kosular duzgun pozisyon alan oyuncularla.
    baska onemli olay da grubun cikmayi garantilemis ingiliz takimini 6. macta evinde agirlamak. premier lig'i dusundukleri icin rotasyon yapip yenilmeye en yakin olduklari donemi yasiyorlar. fener yendi biz yendik. hele manchester united olursa deme keyfine.
  • 15
    yer aldığın domestik ligin doğrudan şampiyonlar ligi katılım kotası sayısının ligin doğal şampiyonluk adayı sayısından fazla olması.

    bu sayede "bu sezon şampiyonlar ligi görür müyüm?" derdine düşmeden sürekli şekilde üst seviye futbolcuları transfer edebilmek. her sezon elindeki kadro kalitesini koruyarak ya da üzerine koyarak gidebilmek.
  • 16
    orta saha merkezde rakipten daha üstün veya eşit olmalısın. nitelik olarak beceremediğin anlarda sayı olarak bunu yapmalısın. 10 numara ile oynuyorsan kanatların savunma da yapabilmeli, ya da 3 defanslı oynamalısın. veya beklerin ön liberonun yanına konumlanmalı atağa kalktıktan sonra kontra yememek için. son seçenek ki en mantıklısı bizim gibi sistem için zamanı olmayan takımlar için direk 3 orta sahalı oynamak durumundasın. 4-3-2-1. fernando yerine torreira, belhanda yerine sergio, ve işte n'diaye yerine : eksik parçamız dinamik 8.

    biz türkiye liginde yine 4-2-3-1 le şampiyon oluruz. ama avrupa'da dalga konusu oluruz, özellikle aldığımız kanatlarla.
  • 18
    1. kura şansıyla gruptaki en iyi ikinci takım ol.
    2. gruptaki zayıf takımdan mutlaka 6 puan al. dişine göre olan ve ikincilik için kapıştığın takımı içerde mutlaka yen, dışarda yenemiyorsan da yenilme ve en az 10 puanla gruptan çık.
    3. gruptan çıktıktan sonra karşına gelen takımlar için iki ihtimal var.
    a) ilk maç deplasmandaysa, emin ol ki rakip senden çok daha güçlü, sakın başa baş oynamaya çalışma, ölümüne otobüs çek ve maksimum bir bilemedin iki farkla yenil. iç sahadaki maçta ise kim gelirse gelsin yenebileceğini bilerek oyna ve taraftar desteğiyle beraber o takımı yen ve tur atla.
    b) ilk maç kendi evindeyse geçmiş olsun çünkü rakibe sürpriz yapma şansını bu maçta kullanacaksın. başa baş ve dengeli bir oyunla kazan ama ne kadar risk alman gerektiğini bilemeyeceğin için işin zor. ikinci maç yine otobüs çek ama bu sefer mutlaka gol atman lazım, gol atamazsan turu geçemezsin. duran top, penaltı vs. mutlaka gol at.
    4. ve finale geldin. artık tüm ülkenin dualarıyla kupayı kazanabilirsin.
  • 19
    sampiyonlar liginde basarili olmayi gruptan cikmak olarak degerlendirirsek baslicalari sunlardir:

    1) iyi bir takim savunmasi

    2) fark yaratan en az bir golcu veya oyuncu. fark yaratan golcu derken buldugunu affetmeyen golcu. cunku sampiyonlar liginde en fazla 2-3 pozisyona girersin. atamazsan atarlar :(

    misal 2000-2001’de hagi - jardel ikilisiyle ceyrek finallere ciktik. hagi fark yaratiyordu, jardel affetmiyordu.

    sonra, 2001-2002’de belki yildizlarla dolu bir kadromuz yoktu belki ama iyi bir takim savunmasi + fark yaratan orta saha sergen yalcin vardi. ve yine umit karan girdigi pozisyonlari maximumda degerlendiriyordu.

    sonra, 2012-2013’de hamit’in tecrubesi + burak yilmaz’in formda golculugu sayesinde gruptan ciktik. drogba ve sneijder de katilinca havaya burunduk schalke’yi eledik, ceyrek finalde evimizde real madrid karsisinda show yaptik.

    2013-2014’te yine gruptan cikmamizda deplasmandaki ve icerideki juventus maclari ve arena’daki kopenhag macinda drogba ve sneijder’in ipleri ele alip kritik goller atmasinin etkisi cok buyuktu.

    ezeli rakiplerde de durum boyle oldu. fenerbahce’yi 2007-2008’de alex deivid ikilisi tasidi. besiktas’in gruptan ciktigi 2017-18 ve uefa’da ceyrek final oynadigi 2016-17 sezonlarinda talisca ve cenk tosun ikilisi vardi.

    bize donelim. misal, 2018-2019’daki deplasmanda porto macini hatirladiniz mi? dunyalari kacirip basit bir kornerden gol yedik ve 1-0 kaybettik. forvetimizde sinan gumus ve eren derdiyok yerine kaliteli biri olsa o maci 2-1 bile kazanabilirdik.

    yine 2019-2020, belki psg’li real’li gruptan cikmak hayal bile olamazdi ama real macinda andone o golu atsa, ya da ic sahadaki brugge macina adem buyuk yerine duzgun bir golcu ile ciksak en azindan uefa avrupa ligine devam ederdik.
  • 23
    1. en önemlisi şu takım oyunumuzu oturtmamız lazım. transferle olacak iş değil bu. hepimiz gördük tek hücum planı olan molde gibi bir takımı durduramadık. şampiyonlar liginde affetmezler.

    2. torreira nın yanına cuk oturacak kaliteli bir orta saha şart. öndeki oyuncuları düşününce (kerem, mertens, icardi, ziyech. zaha, tete) bunların defansif açığını çok iyi kapatacak bir profil lazım. çünkü bu oyuncular bir nebze alan presi yapar ama kesinlikle defansif zaafiyet verir ve hepsi de ayağa top isteyen oyuncular.

    3. okan hocanın bu yıl işi çok daha zor. rotasyona bazı oyuncuları ikna etmesi gerekecek. herkes şampiyonlar liginde oynamak ister. sonra kerem ben neden oynamıyorum, öbürü ben niye yokum diye kazan kaldırmaması lazım. bu durumu idare etmesi kolay değil ama yapmak zorunda bu işi okan hoca.
  • 25
    futbolda romantizmin azaldığı bu dönemde para dışında başka sırrı yoktur. performans veren oyuncuları taş catlasin iki sezon ancak oynatabiliyorsun. parayı basıp aliyorlar elinden. r.madrid, bayern, city'den gelecek yüksek kontratlı bir sozlesmeyi dünyada reddecek futbolcu günümüzde yoktur. o güzelim tottiler, lampardlar, bülent korkmazlar beyaz atlarina binip çok uzaklara gittiler.
App Store'dan indirin Google Play'den alın