• 1
    https://twitter.com/...227143485423616?s=20

    süper ligin 2023/2024 resmi topu. tasarımına bir şey demiyorum fena değil.

    ama kardeşim koskoca ülkede çiniden başka bir şey yok mu? daha modern bir şeyler yok mu? 2025'te fes temalı, 2026'da mevlana temalı, 2027'de kapadokya temalı yapalım. hatta 2028'de avrupadaki malum imajı iyice zirveye çıkaracak deve temalı olsun. yani şu işleri yapan adamların vizyonuna zekasına hayranım. şampiyonlar ligi finali alıyorsun, top tasarlıyorsun bilmem ne yapıyorsun çini çanak çömlek mevlana kapadokya boğaz köprüsü vırt zırt. vizyonunuzu seveyim.

    edit: yanlış anlaşılmalara istinaden eklemem gerek, daha modern bir şeyler yok mu derken bundan kastım modern bir kültür değil. nusret figürü işleyecek halimiz yok topa. ama daha modern ve türkiye'yi çağrıştıran bir tasarım olamaz mı? sadece topta da değil. la liga'nın bu sezon geçirdiği değişime bir bakın örneğin. kendilerine has bir çizgi belirliyorlar. keza savaştan önce rusya premier ligi de başarılı işlere imza atıyordu. ingiltere premier ligi söylemeye zaten gerek yok. top yalnızca bir örnek. kendi kendimize oynadığımız, dünyanın ipinde olmayan ligde topta çini olsa ne olmasa ne?
  • 2
    dostlar bu yıl hoşuma gittiği ve genel kültürümü geliştirdiği için "görsel kültür" isimli açıköğretim ders kitabını çok ayrıntılı okudum. içindekileri araştırdım. başka kaynak kitaplarla destekledim. bahsedilen mimari yapıların, el sanatlarının, tabloların bir kısmını bizzat gidip bulundukları ülkelerde de inceleyebilme fırsatım oldu. ilk entry'e ithafen söyleyebilirim ki hakikaten bu tarz işlerde atıf yapılabilecek çok fazla geleneksel ya da modern sanatımız pek yok. türklerin göçebe dönemlerinde gelişen el işçiliği, seramik, çini, hat sanatı gibi birkaç alan var. sonraki kültür değişimiyle birlikte dini motiflerin ağır bastığı bir hale gelmiş bunlar da. saydıklarım haricinde de cami, çeşme gibi islamiyet inancından kaynaklı daha sade mimari yapıların baskın olduğu bir sanat anlayışı var. tabi anadolu'da var olan ama popüler olamayan, zamanla unutulan zanaat, el işçiliği, sanat üçgeninde ortaya konulan birçok anlayış var ama kalıcı değil ya da pek bilinmiyor.

    yani puma çiniye atıf yapmasa ebru sanatına yapardı en fazla. ama o da pek mutlu etmezdi sanki. dünyaya hep savaşlarla meydan okumuşuz ama kültürel, bilimsel ve teknolojik olarak istisnalar haricinde hep izlemişiz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın