• 629
    man city'nin avrupa kupalarindan men edilmesiyle kiran kirana gececek bir 5.lik mucadelesine sahne olacak liglerin efendisi.

    liverpool'un kalan maclara asilip, invincible olamasalar bile 100 puani gecerek puan rekoruyla sampiyon olacagini, man city'nin (ve pep) ise sampiyonlar ligi'ne abanacagi icin ligi muhtemelen leicester city'nin ardinda bitirecegini tahmin ediyorum.
  • 632
    dun biraz bournemouth-crystal palace macina baktim. adamlar kadrajda en azindan biraz insan gozuksun diye kulubeleri ve az sayidaki izleyiciyi karsi tribune almis. arka planda abartisiz bir seyirci efekti var, gol pozisyonlarinda ses efektlerini gayet guzel ayarlamislar. gol olunca taraftarin ekran basinda yasadigi sevincler ekrana veriliyor. ve maci acik kanala vermisler, ki bbc'nin premier league tarihindeki ilk canli yayiniydi. yani diyecegim o ki covid-19 futbol uzerinde derin yaralar acmis ama yayinci ve lig yonetimi yine de birseyler yapmaya cabaliyor ve o gayreti somut bir sekilde goruyorsunuz.
  • 635
    son 2 senedir aldığı karar neticesiyle, transfer dönemini ligin açılış maçından önce kapatan lig. yani genellikle ağustos ortasında açılış yapan lig, örneğin 15 ağustosta açılıyor ise, 14 ağustos 23:59'da transfer dönemini kapatmakta. buradaki amaçlardan biri takımların erken kurulumu ve alışım süresinin kısalması. bir diğeri ise örneğin liverpool karşısına 1. haftada mevkisel eksiklerle çıkan watfordun, 3. haftada sallıyorum city karşısında daha tam bir kadroyla çıkıp, adaletsizliğin önüne geçilmesi istenmesi. avrupada transfer dönemi kapanmasına kadar kalan ağustos sonu ve eylül başı arasındaki süreçte ise, takımların oyuncu satışına izin vermekteler, çünkü bu kuluplerin bir nevi kendi tercihi.

    bu kuralın ingiltere futboluna yansıması daha çok olumlu bir şekilde oldu. zaten premier lig fa'den bağımsız şekilde ayrı bir yönetim kuruluna sahip ve kurallarda yapılan değişiklikler sürekli rekabeti hem ulusal hem de uluslararası alanda arttırıp, marka değerini korumak yönünde. belki tesadüftür ancak bu kural uygulamasından sonra, belki de yıllar sonra ilk defa 2 ingiliz takımı ucl finali oynadı. ingiliz takımları tekrardan ön plana çıkmaya, belki de ispanya hegomanyasını kırmaya başladı. (bunda tabi ispanyanın gerilemesi de söz konusu)

    peki bu kuraldan ülkemizde fayda sağlayabilir miyiz?
    öncelikle ingiltere ligi ve kulüpleri, bu kural değişikliğini yapabilecek maddi güce sahipti. çoğu takım, fırsat transferine ihtiyacı kalmadan deadline day'e kadar olan sürede takımlarını oluşturabilecek bütçeye sahip. türkiyede ise transferler daha çok son dakika gerçekleşen fırsat transferleri üzerinden ilerlemekte çünkü bütçeler kısıtlı. transferlerin %30'u bir kulüp tarafından kadroda düşünülmeyen oyuncuların iknası ile gerçekleşmekte. yani diğer pazarlar henüz açıkken transfer dönemini kapatmak neredeyse imkansız.

    peki ingilterenin kendine yarattığı bu avantajı başka nasıl elde edebiliriz?
    transfer dönemini ileriye çekmek nereden bakılsa imkansız. bunun için yapılabilecek diğer bir öneri ise ligin başlama zamanını transfer döneminin arkasına atmak. 1 eylül'de biten transfer dönemini takiben başlayan lig, bahsedilen adalet ve birlikte oynama kültürünü daha başarılı yansıtabilir. ancak burada da şöyle bir durum ortaya çıkıyor. lig eğer eylülün ilk haftası başlar ise, eylülün 10-20'si arası genellikle milli takım arası, 20-30 arasında ise ilk avrupa kupası maçları oynanmaya başlıyor. bu da avrupaya gidecek takımlarımızın ilk avrupa kupasını oynadıklarında çıktıkları resmi maç sayısının 2 ya da maximum 3 olmasına sebep olur ki, tempo ve ritm tutmamak facia ile sonuçlanabilir. sonuçta yaklaşık 12 senedir ucl ön elemesinin geçilememesi, büyük takımlarımızın bile uefa kupasında köy takımlarına elenmesinin nedeni takımların temmuz sonu ağustos başında henüz tam kadro ve tam fizik kondisyonda olmamasıdır. ayrıca akdeniz iklimi kuşağındaki ülkemizde ağustos ayı lig başlama için sert hava koşullarına sahip.

    öneri:burda benim önerim 90'lı yıllarda basit bir şekilde bulduğumuz çözüm. malumunuz 90'lı yıllarda türk futbolu asıl atılımını başlatır. gs'nin man utd elemesi, bjk ajax maçları, ts aston villa maçları, ön elemelerde şu anki durumumuzdan daha başarılı olduğumuzu düşündürtmekte. ister istemez sene öncesinde geenellikle temmuz sonu ağustos başı oynanan ve gerçekte resmi bir maç ciddiyetinde/atmosferinde geçen tsyd kupasının bu tarz bir durumda fayda getirebileceği. ligin başının eylül ilk haftasına çekilmesi, ağustos sonunda bir boşluk yaratabilir, 15-30 ağustos arasının ister tsyd kupası ister zafer kupası olsun 2 maçlık ciddi bir maç havasına büründürülmesi bu durumun önüne geçebilir.
  • 637
    2019-2020 sezonunun bitimine 2 maç kalan lig. liverpool 30 yıl sonra şampiyonluğa ulaştı, city 2. bitirecek, cezası da kalktığı için seneye şampiyonlar ligine katılacak, kalan 2 ucl bileti için aday sayısı 3. chelsea 63 puanla 3., leicester ve manu ise 62 puanla 4. ve 5. 3 gol averaj farkıyla leicester önde. 38. haftada ise leicester-manu maçı var, iş o maça kalacak gibi.

    kalan maçlar; chelsea; liverpool(d), wolves /// leicester; tottenham(d), manu /// manu; west ham, leicester(d)
    chelsea rahat görünse de onların da fikstürü zor ama şanslılar ki diğer iki rakipleri birbirleriyle oynayacak.

    bunun dışında küme düşme hattında norwich'ten sonra bournemouth ve aston villa da gidecek gibi, west ham ve watford kurtaracak gibi duruyorlar.
  • 638
    21 temmuz 2020 aston villa arsenal maçı'nın hiç beklenmeyen bir villa galibiyetiyle bitmesi sonucu küme düşme yarışı yıllar sonra ilk defa bu kadar keyifli olacak lig. şu anki puan durumu şöyle:

    16- west ham (37 puan, bir maç eksik, -13 averaj)
    17- aston villa (34 puan, -26 averaj)
    ***
    18- watford (34 puan, -27 averaj)
    19- bournemouth (31 puan, -27 averaj)
    20- norwich (21 puan, çoktan küme düştüler)

    her ne kadar matematiksel olarak west ham küme düşebilse de premier lig'de ilk bakılan şey gol averajı olduğu için aston villa'ya 7-0 kaybetmedikleri sürece düşme şansları yok.

    üç takımın oynayacağı maçlar şunlar:

    aston villa - west ham: üç takım arasında en kolay maçı oynuyorlar. puan kazandıkları sürece bournemouth çıkamıyor, watford ile aynı sonucu alırlarsa 1 averaj avantajını kaybetmemeleri lazım, fakat o durumda bile watford'dan 6 gol fazla attıkları için bu eşleşmede rahatlar. kazandıkları sürece ligde kalıyorlar denebilir. eğer ligde kalırlarsa büyük bir kulübe gitmeden önce jack grealish'in bir kıyağı olacak. galatasaray'ın istediği trezeguet hiç beklenmeyen bir form tutturdu, ligde kalırlarsa bence bırakmazlar. tyrone mings ve douglas luiz diğer kilit oyuncuları, kalede ise 37 yaşındaki pepe reina geçmiş yıllara selam çakıyor.

    watford - arsenal: kağıt üzerinde zor bir eşleşme olsa da arsenal düşme potasındaki herkese bu akşamki aston villa maçı dahil bol keseden puan bıraktı. arsenal'in avrupa iddiası artık kalmadı denebilir. aston villa'dan daha çok puan aldıkları senaryo hariç ligde kalmaları mümkün değil gibi. watford bitime iki maç kala (dün) onları kesin kümede kalmaktan buraya getiren sezon ortası teknik direktörleri nigel pearson'ı hiç beklenmedik şekilde kovdu. en iyi oyuncuları bu sene genç kanat ismaila sarr, onun dışında klasik iskeletlerini (doucoure, will hughes, kabasele, deeney) yıllardır değiştirmediler. genel olarak takıma kaos hakim, ama her şey olur. işte premier lig bu.

    bournemouth - everton: işleri çok zor olsa da göründüğü kadar imkansız değil. önceki iki maçta da favori küme düşmeye oynamayan takımlar. eğer beklenen olur da iki takım da son maçını kaybederlerse bournemouth bir anda galibiyet ile kümede kalabilir (bu senaryoda averajda otomatik önde olacaklar). everton'ın oynayacak hiçbir şeyi yok, aston villa'ya iki maç önce puan bıraktılar. aslında çok yetenekli ingiliz futbolcuları olsa da genel olarak çok formsuz ve amaçsız oynayan bir takımlar. en önemli oyuncularından biri ryan fraser kontratı resmi olarak bittikten sonra bu son dönemde oynamayı reddetti. tek iyi defans oyuncuları nathan ake sezonu kapattı, defansın geri kalanı ve kalecileri premier lig seviyesinde değiller. yediklerinden çok atmaları lazım, bunun için de callum wilson, joshua king ve ciddi bir sakatlıktan dönen david brooks önemli silahları olacak.
  • 640
    karagümrük ile birlikte süper ligde 6 tane istanbul takımı olunca bu ligdeki londra takımlarının sayısını merak ettim. 2019/20sezonunda chelsea, arsenal, tottenham, west ham united, crystal palace olmak üzere 5 londra takımı varmış 2020/21 sezonunda ise bunlara championship play off finali oyanayacak fulham veya brentford'dan birisi katılacak. 20 takımın 6'sı yani ligin yüzde 30'u londra takımından oluşacak.
  • 642
    severek izlediğim socrates tayfanın türkiye sosyal medyasına yön vererek inanılmaz bir şekilde overrated'a çevirdiği lig. ligi 20. bitiren takım hocasına 7 8 saat övgüler, bitmek bilmeyen liverpool sempatizanlığı, abartılı rekabet övgüleri, gercek futbol bu demeçleri falan derken herkes pl'ci oldu. inanılmaz da bir kibir yerleşti.

    her takımda ayağı takoz fiziği azman 7 8 tane adam. tempo var kalite yok. her futbolcu ingiliz medyasına göre muhteşem. bir wilshere pazarladılar yıllarca sanki bana iniesta. ramsey juventus'ta bir maç yararlı olamadı. devasa yayın gelirleri ile iyi hocaları topladılar, ona rağmen liverpool dışında avrupa bazında başarı seyrek.

    her pl severin delice övdüğü, adama traore'li wolwes sevilla'ya pozisyona giremedi. pandemi sonrasının kralı manu'yu banega tek başına cevirdi. chelsea'yi bayern manyak etti zaten. tottenham, liverpool çeyrek dahi göremedi. kendilerinin kim bilir kaç kat düşük bütçeleri ile karşılaşmalarına rağmen.

    rekabet desen bu sene o da olmadı. liverpool ocakta gayriresmi şampiyondu. kaliteli bir lig ama asla abartıldığı kadar değil. her zaman ingilizler kendilerini abartmayı sever de bir de bizim twitter eklenince çekilmeyecek bir hal aldı. adama traore bebek yağı, grealish mrealish, david farke be abicim, cümleleri okumaktan gözüm bozuldu :(
  • 645
    kodamanlarının nba gibi değişkenlik gösterdiği enteresan lig. nba'de bir dönem; la lakers, boston celtics, chigaco bulls gibi takımlar kodamanlık yapıyorken zamanla yerlerini miami heats, golden state warriors, toronto raptors gibi takımlar aldı.
    bu ligde de aynı nba gibi dönem dönem kodamanlar çıkıyor, sonra uykuya yatıyorlar; bir dönem manchester united, arsenal ve chelsea ligi domine ederken şu an yerlerini liverpool ve manchester city gibi takımlar aldı. galiba bu iki ligin dünya çapında takip edilmesinin nedeni de dinamiklerinin dönem dönem değişiyor olması olsa gerek.
    alman ligi desen yıllardır bayern münih arada nadiren dortmund, fransa desen bahsini açmaya değmez psg'nin kum havuzuna dönmüş durumda, italya desen bir takım çıkıp 7-8 yıl ligi domine ediyor, milan, juventus, inter vs. ispanya desen; real madrid, barcelona nadiren de şerefli üçüncüleri atletico madrid.
  • 646
    2020-2021 sezonunun başlamasına türkiye saati ile yaklaşık 24 saat kalmış olan organizasyon. geçtiğimiz sezon tahminlerimde çok da başarılı olamamakla beraber -(bkz: premier league/#2727316)- yeni sezonu için biraz garanticilik yaparak şunları belirtebilirim:

    şampiyonluk adayı belirlemek gerçekten çok zor; spurs ve arsenal haricinde "big six" içindeki herhangi bir takımın şampiyonluğu sürpriz olmaz.

    düşme hattı için de aynı durum geçerli; ancak lige yeni çıkmış takımlardan en az biri (büyük olasılık ile fulham) gene düşecektir diye tahmin ediyorum (umarım bu takım leeds united olur).

    bu ligi izlemeyi güzel kılan bir başka faktör için ise: (bkz: fantasy premier league/#2969640).
  • 647
    2020-2021 sezonu icin ilk 4 beklentimin asagidaki gibi oldugu dunyanin en kaliteli yerel futbol organizasyonu.

    1- manchester city
    2- liverpool
    3- chelsea
    4- manchester united

    manchester city gecen sezonki vasat ikinciligin ardindan bu sene ligi kazanmayi hedefleyecektir. defans hattina yaptiklari ake takviyesi ve su anda dedikodudan ibaret olan koulibaly transferi ile defans hatlarini ust seviyeye tasiyabilirler. hucum hatti zaten gucluyken, defansi da toplarlarsa sampiyonlugu goguslemeleri surpriz olmaz.

    liverpool icinse gecen seneki kadroya herhangi bir takviye gelmemesi ve ilk 11'deki oyuncularin yerlerinin kolay kolay dolmamasi, boyu kisaltilmis bir fiksturde (ingilizler yogun fiksture alisik bile olsa) gerceklesecek olasi sakatliklarin sikinti yaratabilecegi anlamina gelebilir. yine de klopp'un lig yarisinda sonuna kadar varolmaya cabalayacagini ongormek zor degil.

    ligin suphesiz en cok heyecanla beklenen takimi chelsea olacak. werner, havertz, ziyech ve pulisic'ten olusacak ileri dortlu gercekten izlemesi keyifli bir futbol ortaya cikarabilir. city ve liverpool gibi kadro kalitesi ve uyumu cok yukarida olan takimlarla bu sene sampiyonluk yarisinda son haftalara kadar kapismalari zor olsa bile, bu cekirdegin onumuzdeki sezonlarda neler yapabilecegine dair iyi bir izlenim verebilirler.

    manchester united ise gecen sezon pandemi sonrasi firtina gibi donmus ve bruno onderliginde ligi 4. bitirmeyi basarmisti. van de beek transferiyle orta sahayi daha da saglamlastirdilar ve kaliteli ayaklariyla yine ilk 4'teki yerlerini korumak icin mucadele edeceklerdir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın