• 1
    22-23 sezonunda galatasaray takımnda performans dalgalanmalarına sebep olabildiğini düşündüğüm dini görev.

    bir sporcu için uyku, beslenme ve hidrasyon çok hayati. antreman kalitesinden maç içi konsantrasyona kadar etkileri var. oyuncuların özel hayatına ve tercihlerine saygı duymak zorundayız. teknik heyet de buna uygun planlar hazırlıyordur.

    eğer oruç tutan oyuncularımız varsa, bir ateist olarak, bu oyuncuların performans dalgalanmalarına ekstra sabır ve anlayış göstermemiz doğru olur diye düşünüyorum.
  • 3
    performansa etkisinin olup olmadığını bilmediğim dini eylem. kimsenin ibadetine karışmak da doğru olmaz. ancak oyuncunun performansının etkilendiğinin bariz olduğu durumlarda taraftar olarak oyuncunun yedeğe çekilmesini isteme hakkım var. buna da saygı duyulmalı.

    ek olarak; oruçlu bir oyuncunun hat-trick yapması veya yapmaması, orucun performansa etkisi konusunda bir sonuç çıkarmaz. şöyle ki: “beşiktaş 10 kişi fener’e 4 gol attı, demek ki 10 kişi kalmanın negatif bir etkisi yok” dersem bu gerçekçi olmaz. tıpkı” oruçlu oyuncu çok gol atabiliyor, demek ki performansa etkisi yok” demek gibi.
  • 4
    son günlerde nantes kulübe ile alakalı tartışmalara konu olan dini eylem.
    şöyle ki teknik direktör antoine kombouare oyuncularına oruç tutmaları konusunda yardımcı oluyor, ek antrenmanlarda oruç tutanlar dinlenebiliyor vs. ama tek isteği maç günü oruç tutmamaları.
    buna uymayan futbolcuyu o gün kadroya almadı. oyuncu hakkında bir işlem olmadığını, normal devam ettiğini ama kurallara uymadığı için o gün kadroda olmadığını söyledi.

    https://www.google.com/...ay-Ramadan-fast.html

    kendisinin söylediğine göre olay sadece o gün performans değil ama beraber yemek yemek, takım olmak önemli. bütün kariyerinde böyle yaptığını, boşuna polemik olduğunu ve oyuncu ile birbirlerini anladıklarını ve hiçbir sorun olmadığını söyledi.
  • 6
    spora bulaşmamış olanı makbuldür.

    futbolcular profesyonel. bu işten ekmeklerini kazanıyorlar. ibadetlerini de buna göre organize etmek zorundalar. hepiniz bir şirkette çalışıyorsunuz 5 vakit namaz için her daim masanızdan kalkıp ibadet etmeye gidiyor musunuz? son yıllarda cuma namazı için çalışanların ayrı bir talebi olmaya başladı. bunu da yersiz buluyorum. o halde hristiyanlar için de paskalya için kutsal cuma tatil olmalı. yahudiler için ayrı günler vs derken bunun bir sonu yok.

    şu din işlerinin hayatın olağan akışını etkilenmesine oldukça karşıyım. ben ücretini verip bilet alıyorum. performans izlemek istiyorum. siz tiyatro oynarken iftar arası veren bir oyuncu gördünüz mü? herkesin birbirine saygısı olması lazım. bunu en çok da karşı taraftan saygı bekleyen oruçların uygulaması lazım. bazen öyle şeyler görüyorum ki oruçlu diye iltimas isteyenler, erken işten çıkmak isteyenler, kasa sırasında öne geçmek isteyenler, restaurantları kapatmak isteyenler, trafikte canavarlaşanlar vs vs. herkesin inancı kendine. başkasını kendi inancınıza ortak etme lüksünüz yok.
  • 7
    islam dininde kaza orucu, telafi orucu diye bir kavram mevcut. tam da bu gibi durumlar için mevcut hem de. kişi senede aldığı milyonlarca liranın hakkını verebilsin, aldığı parayı haketsin, haksız kazanç elde etmesin diye var. hadi diğer günleri geçtim ama maç günü sporcuların oruç tutmasının hiçbir sevabı olduğunu sanmıyorum. kişinin bu durumdan etkilenmemesi mümkün değildir. zaten etkilenmiyor olsa ramazan diye kavram, oruç diye bir ibadet olmaz. bu işin temelinde zaten kişinin zorluk ve yokluk çekme suretiyle nefsini kontrol edebilmesini, yokluğunu hissettiği şeyler için şükretmeyi öğrenmesi yatar. o açın halinden anlama safsatası boştur. tam takır sofrada iftarı beklemekle açın halinden anlamış olunmuyor pek tabi ki. işin tekrar sporcu kısmına dönersek eğer; maç günü oruç tutmayıp bunu daha sonra kaza edebilirler. üstelik allah katına hem yaptığı işi layıkıyla yapmanın hem de ibadetini tamamlamış olmanın rahatlığıyla çıkabilirler.
  • 8
    yahu bırakın dini yanını falan, insanın sadece yemekle içmekle tatmin olduğunu zanneden insanların bu konu üzerinde yaptıkları engin yorumlar beni benden alıyor. sonra uyku koçu diyorlar, psikolojik destek diyorlar, motivasyon konuşması diyorlar ne gereği var arkadaş verin tavuk pilavı morali yerine gelsin.

    kimin ne bileti alıp neyi izlediği afedersin umurumda değil. benim sözleşmemde yazmayan bir şeyi benden bekliyorsan gelme izleme arkadaş. git kulüpten bunu talep et sesim çıkmaz o da senin hakkın.

    biz inanalar olarak 1500~ yıldır aynı kitaptan sorumluyuz. aramızdan gereksizler, dini kullananlar, arap adetleri ile dini karıştıranlar çıkıyor ama çok şükür temelde dinimize hakimiz. o nedenle neyin orucu bozup neyi bozmayacağını, hangi durumun "kaza" sayılıp hangi durumun sayılmayacağını biliyoruz. ha bilmesek bile "ben öyle düşünüyorum yaa" "bence öyle olmalı yaa" diyen birine soracak değiliz.

    o nedenle rica edeceğim "milyonlarca para kazanıyorlar, oruç tutmasınlar" gibi en basit ifadeyle okuyunca "bi gülme alan" önermelerle gelmeyin artık.

    bak sırf kendi üç kuruşluk keyfi için herhangi bir şeye inanan bir insanın ibadetini yapmaması için baskı yapmanın ahlaki yönüne falan hiç gelmiyorum zira böyle bir şeyi utanıp sıkılmadan “ben para veriyorum” ile açıklayan insanın anlayacağını sanmıyorum sadece inancını yerine getirmesi kınanan, engellenen bir insanda bu durumun yaratacağı psikolojik etkiyi, motivasyon kaybını düşünün bi zahmet.

    kendinize bir din oluşturabilir ve o dinin kurallarına istediğinizi ekleyebilirsiniz, isterseniz fritöze bile tapabilirsiniz anlarım ama bu (islam) dininde milyonlar kazanıyor diye allah x kişiye ramazan orucunu erteleme hakkı vermiyor. yok kardeşim öyle bir kural. nihat hatipoğlu'na her sene sakız çiğnemek orucu bozar mı diyen adamla aynı kefeye koyuyorum artık şunu diyeni.

    ramazan orucunu ertelemek için geçerli mazeretler belli. bunlar arasında futbol yok yerin 100 metre altında kazma kürek sallayan adamla 90 dakika koşan adam bu ibadette eşit. tutmuyorum der anlarım ama buna kılıf aramayı bırakın artık (bak deplasmana giden ve oruç tutanı anlamıyorum allah sana bir hak vermiş 90km'yi geçince seferi sayılıyorsun niye kullanmıyorsun arkadaş)

    rica ediyorum şu ibadeti "bana göre" "şuna göre" "keyfime göre" kavramları ile açıklama çalışmayı da bırakın bir zahmet. ayrıca ben de her haltı bildiğini zanneden ve kendi yaşam tarzını eşsiz zanneden insanlara ayar oluyorum.

    imla
  • 9
    kulüp olarak düşünecek olursak oyuncuların milli takımlarına gitmelerini istememek ne kadar uygunsuzsa oruç tutmalarını istememek de o kadar uygunsuzdur. biri kişinin bağlı olduğu milli değerlerini, diğeri ise inandığı dini değerlerini yok saymasını istemektir. futbolcu oruç tutup performansının etkilenmediğini savunuyorsa kimse buna bir şey diyemez, sonuçta futbolcuların sadece ramazan ayında değil her zaman kötü dönemleri olabiliyor. bunun aksini düşünen teknik adam oyuncuyu oynatmaz bu da teknik bir tercihtir.

    dini zorunluluğunu yerine getiren bir kişinin ne kadar para kazandığının, neyi temsil ettiğinin, kime çalıştığının inandığı din nezdinde hiçbir önemi yoktur. dinen bu ibadetin ertelenmesinin uygun olduğu kurallar belli, bunların içerisinde de kişinin yaptığı meslekten dolayı meydana gelen bir muafiyet çeşidi mevcut değil.

    bir kulüp taraftarı olarak elbette beni de etkileyen bir şey bu fakat ben bir futbolcunun ibadeti ile ilgili bir konuda olumsuz yönde fikir belirtme haddini kendimde görmüyorum.
  • 10
    inanlar için dini bir ibadettir. konunun ehli olmadan fetva verilmemesi gereken bir konudur. ilginçtir çoğunluk performans üzerinden dem vuruyor, ama aynı kişiler bir gün evvel barda manita kovalayan adama beline kuvvet diyor. barda içince sonra tuttuğuna yapıştırınca, uyku düzeni bozulunca performans etkilenmiyormu? gerçekten oruç tutmayana zor gelir tutana değil. 100 yılda geçse 1000 yılda geçse saldırgan zihniyet hiç değişmez. ateist bile inancım yok der ama sadece islama saldırır kesinlikle yahudiye, hristiyana budiste birşey demez. varsa yoksa cuma namazı, oruç, kurban.
  • 11
    profesyonel düşünüp, insanların ibadetine karışılması sorunu temelde çok yanlış bir önerme. o vakit, "milyonlarca avro kazanıyor, sex yapmasın kasıkları zarar görüyor" diye milletin cinsel hayatına da müdahale ederiz. oruç, kimisi için yemek yememek olabilir fakat kimisi için ibadet. inanırsınız, inanmazsınız ancak ibadet hakkını, profesyonellik adı altında ötelemek yersiz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın