yıllardır özgüvenli bir şekilde kadınlara anlatmaya çalışırken hafta itibariyle milyonlarca erkeğin de bilmediğini farkettiğimiz futbol terimi.
var'ın dünya futboluna girmesiyle beraber çok daha fazla konuşulmaya başlanmıştır.
yaşadığımız hafta itibariyle tff'nin iki maçtaki var konuşmalarını açıklaması ilerideki tartışmalı ofsayt pozisyonlarının hatta tartışmalı her pozisyonun açıklanması talebini doğurmuştur ve açıklanmalıdır da.
29 aralık 2022 sivasspor galatasaray maçı'nda haklı ya da haksız iptal edilen sivasspor'un pozisyonu aklımda bu kurala dair bazı soru işaretleri doğurdu. umarım açıklayabilirim ve bilenler aydınlatır.
1) benzer bir pozisyonda bir hücum oyuncusu topa vurduğu anda diğer takım arkadaşı gelişen pozisyon icabı kale çizgisinin komple arkasında kalmışken savunma yapan takımın iki oyuncusu da tamamen kale çizgisinin de devamı olan saha çizgisine tamamen basıyorsa(ya da herhangi bir uzvu tamamen çizgi hizasında ise) savunma yapan oyuncudan ya da direkten döndükten sonra, oyun alanı dışındaki hücumcu bir şekilde topa vurursa zannımca bu pozisyon ofsayt olarak "değerlendirilmeyecektir". çünkü zaten savunma yapan takım kendi sahasının son sınırına kadar savunmaktadır.
çizim:
----------------------------------------------------hücumcu----
---------------|-------kaleci-------|-----savunmacı-----------
-------------------------------------©şutu çeken hücumcu--
buradaki pozisyonda ofsaytı bozan iki savunmacının hatası "tam olarak" kale çizgisine basmaları.
peki sorum şu; buradaki iki savunmacıdan(biri kaleci diyelim daha kolay anlaşılsın) biri çizgiye tam değil de yarım basıyorsa, sahanın dışında kalmasına rağmen seken topa hızlı davranıp vuran hücumcu ofsayt mıdır?
ofsayttır.
**teniste bilmem kaç yıldır şahin gözü var. şunu futbola, ofsayta getirmek çok mu zor abicim. ya hiç olmasın ya tam olsun. bu haliyle de doğasını bozıyor zaten oyunun.