• 115
    maçtaki ofsayt pozisyonu ile ilgili koparılan fırtınanın üç önemli nedeni var.

    1-galatasaray’ın galibiyetinin konuşulmasını engellemek ki bunu sağladılar.
    2-bir sonraki maçın hakemini şimdiden baskı altına almak.
    3-galatasaray’ın %100 penaltısının güme gitmesinin konuşulmasını önlemek.

    kendileri de o pozisyonun iki kez ofsayt olduğunu bal gibi biliyorlar. (ozan ve serdar aziz’in pozisyonu. burada serdar aziz topa doğru koştuğundan aktiftir) canlı yayında mesut’un tam topa vurduğu anda ozan sıyrığının ilerde olduğu çok net gözükmesine rağmen kale arkasından çektikleri saçma ve akıl almaz görüntüyü kullanarak yırtınıp duruyorlar.

    kale arkasından çektikleri görüntüde mesut henüz topa temas bile etmemiş. o açıdan çekilen resim top ile ayağı yapıştırdığından bunu istismar ediyorlar.

    bütün fenerbahçe yönetimi ve medyasını allah’a havale ediyorum.

    (bkz: 6 şubat 2021 galatasaray fenerbahçe maçı)
  • 132
    17 ocak 2023 alanyaspor galatasaray maçında alanyaspor'un attığı golde muhtemelen olan ve manipüle edilen futbol kuralı.

    öncelikle golden sonra ekrana gelen ve daha sonra var'dan ekrana gelen ofsayt görüntüsü arasında fark var. var'dan gelen görüntüde çizginin çekildiği anda top daha ayaktan çıkmamış. golden hemen sonra gelen görüntüyse topun ayaktan çıktığı an.

    bir diğer sıkıntı ise var'dan gelen ofsayt görüntüsünde çizgi bombeli çizilmiş. photoshop üzerinde iki görüntü üzerinden de inceledim sizlerle paylaşayım.

    golden hemen sonra gelen görüntü;

    https://gss.gs/FOd.jpg

    var'dan gelen görüntü;

    https://gss.gs/4AT.jpg

    bu görüntüdeki çizgi ise bombeli çizilmiş görünüyor, düz bir çizgi çekince bu şekilde gözüküyor;

    https://gss.gs/tFn.jpg

    golden hemen sonra ekran gelen topun ayaktan çıktığı andaki görüntüye ise çizgileri kendim çektim. var'daki görüntüde nelson'un omzunun izdüşümü fazla uzatılmış görünüyor, bu da manipüle edilebilir bir şey. var'daki hakemler bu detayları keyfine göre oynayabiliyor, benim yaptığıma göre de pozisyon net ofsayt görünüyor.

    https://gss.gs/0TX.jpg

    umarım kulüp bu işin peşine düşer.
  • 158
    yeni kurala göre 1.90 stoperlerin çoğu futbolu bırakmalı. diğer kalanları da kendisine başka mevki aramalı. yani güçlü müsün? hızlı mısın? artık hiçbir şey ifade etmiyor. arkasına oyuncu kaçırmayan çabuk stoper abi.

    zira rakipler gol yollarını şu saçmalık üzerine kuracak. forvetlerin sadece defansın arkasına iyi sarkanları tercih edilmeye başlayacak. takımlar da şu saçmalıktan müzdarip olmamak için defans hattını baya baya kale dibine kurmaya falan çalışılacak ki devamında vs zincirleme bir sekilde daha da saçmalıyor her şey. futbolun katli direkt. bu ne abi? rugby mi oynuyoruz?

    dany nounkeu zamanında olsa şu kural, 100 milyonluk stoper olurdu heralde. burak yılmaz da haaland'dan iyi forvetti.
  • 141
    https://twitter.com/.../1674907523575414785

    ofsayt kuralının değiştiği söyleniyor.

    önceden özellikle bizim çok mustarip olduğumuz, varda en çok aleyhimize gol iptali kararları verilen kolun önde olması, başka şeyin önde olması kuralı değişmiş.
    artık pozisyonun ofsayt sayılması için oyuncunun vücudunun tamamının önde olması gerekecekmiş.

    bakalım ülkemizde var hakemleri buna nasıl adapte olabilecek? merakla bekliyorum.
  • 114
    maçtaki ofsayttan iptal edilen gol konusunda gözden kaçırılan bir konu var. pozisyonda ozan tufan ofsaytta mı değil mi tartışması sürüyor çünkü santimlerle belirlenebilecek bir durum var ama tartışmasız olan şey serdar aziz’in pozisyonunun çok net ofsayt olduğu.

    dikkat ederseniz ozan tufan topa kafayla vurduğunda serdar aziz iki metre ofsaytta ve topa doğru koşarak aktif alana giriyor hatta taban göstererek topa vurmaya çalışıyor. bu durumda serdar aziz topa dokunamamış olsa bile aktif alanda olduğundan kesin ofsayt. çünkü topa koşması en azından muslera’nın dikkatini dağıtmıştır.

    anlı-şanlı hakem yorumcularının hiçbiri bu ayrıntıyı göremedi ya da görseler de serdar aziz topa dokunamadığından pasif ofsayt zannettiler. ofsayttaki bir futbolcu topa doğru hamle yapmışsa topa dokunması şart değildir. sadece topa doğru koşması aktif alana girmesi için yeterlidir. kaldı ki serdar bu pozisyonda muslera’nın burnunun dibine kadar girmiştir.

    ekleme: deniz çoban konuya değinmiş ama o da topa dokunmadığı için pasif ofsayt demiş. bunlar ne içerler bilmem ama, serdar aziz’in topa koşusunun muslera’nın dikkatini dağıtacağı kesinken nasıl böyle konuşurlar anlamıyorum.

    (bkz: 6 şubat 2021 fenerbahçe galatasaray maçı)
  • 159
    bence etkisi fazla abartılan bir kural. hücum oyuncularına bir avantaj sağladığı doğru ancak futbol bu kadar basit bir oyun değil.

    bu kuraldan sonra artık defans oyuncuları kendi kalesine yüzü dönük bekleyip, gelen topa santraforla beraber koşacak falan gibi bir sonuca varılacak.

    çok basit düşünelim, herhangi bir maçta ofsayt kuralını kaç defa uyguluyor bir takım? 1 belki 2? veya 2010'lardaki servet'in harika ofsayt taktiği gibi bokunu çıkarıp 3'te gol yemek.

    çoğu maçta zaten böyle bir şey denemiyor defanslar. nelson gibi über stoper bile bunu çok fazla denemiyor.

    peki şimdi geri dönelim ana mantığa. kaç defa sınırda ofsayt pozisyonu görüyoruz vardan dönen? 1-2? peki bunların hepsi golle mi sonuçlanıyor?

    burak yılmaz'a gelirsek... herhangi bir dönemde edeceği maksimum fiyat 15 milyon eurodur. burak'ın böyle bir kuraldan faydalanabilmesi için daha ekstra 1 metre falan daha lazım. kendisi ofsayta takıldı mı, şanına yakışır biçimde takılırdı, öyle omuz hizası falan değil.
  • 76
    1863 yılında yayımlanan ilk futbol kurallarındaki hali, "bir oyuncu topun önüne geçtiği anda oyun dışı kalır." şeklindedir. yani velev ki senin takım arkadaşın topa vurduğu anda sen toptan ilerideydin ve gidip topa dokundun. ahanda ofsayda düştün. ya rakip takımdan bir futbolcunun ya da topun gerisindeki bir arkadaşının gelip topa dokunmasını beklemeliydin. bir istisna kale çizgisinin gerisinden vurulan toplara var. o halde nerede olduğuna bakılmaksızın topa dokunabiliyorsun.

    1866 yılında kural şöyle değiştiriliyor: kaleyle top arasında rakipten üç futbolcu varsa oyuncular ofsaytta sayılmayacak. eh, allah razı olsun.

    1925 yılında bir güncelleme daha geliyor. bayağı büyük bir düzenleme hatta. topla kale arasındaki futbolcu sayısı ikiye düşürülüyor. bunlar da muhtemelen rakip takımın kalecisi ve defansından bir oyuncu oluyor. işte bu değişiklikten sonra da olanlar oluyor. futbol satrançvari bir oyun olmaktan çıkıyor. oyuna hız, fizik, ileri pas gibi kavramlar eklemleniyor. bu arada futbol yeni yeni yeşerirken "paslaşmak" kadınca bulunurmuş ingiltere'de. neyse, bir istatistik vereyim. 1924-1925 sezonunda yani kural değişmeden evvel ingiliz liglerinde oynanan 1848 maçta atılan toplam gol sayısı 4700 iken kuralın değiştiği 1925-1926 sezonunda gene aynı sayıdaki maçta atılan toplam gol sayısı 6373'e yükseliyor.

    1990 yılında bir değişiklik daha yapılıyor. rakibin kaleye en yakın sondan ikinci oyuncuyla aynı hizada olan oyuncu ofsayt sayılmıyor. yanisi oyuncu kale çizgisine rakip en az iki oyuncudan -ki bunlardan birisi kalecidir- daha yakın değilse ofsayttan muaf oluyor. zaten bu da sarkık libero dediğimiz oyuncu tipini tarihin tozlu sayfaları arasına karıştırıyor. artık yok öyle geride kaleciyle bekleyip rakibi ofsayda düşürmek. (bkz: libero/@haginin topugu)

    1995'te aktif-pasif ayrımı getiriliyor.

    sonrasında gene ufak tefek değişiklikler yapılıyor.

    peki bunları kim kararlaştırıyor, derseniz: (bkz: uluslararası futbol birliği kurulu/@haginin topugu)
  • 174
    bu akşam standardı değişmiş olan. bundan sonra savunma yapan oyuncunun ofsayttaki hücumcuya verdiği paslar ofsayt olması gerekiyor. bu akşam bahattin şimşek denen zatın verdiği kararın emsal teşkil etmesi gerekiyor. özellikle fener maçlarını takip edip baskı kurmak lazım. yok öyle sana var bana yok!

    (bkz: 25 ocak 2024 galatasaray istanbulspor maçı)
  • 154
    yeni kuralın futbolda daha fazla gol istedikleri için getirildiği gibi bir düşünce olabilir. ama gerçekten öyle mi?

    görünürde sanki hücum oyuncularına avantaj sağladığı için gol sayısında yükselme olacağı düşünülebilir. ki gerçekten de hücumcu için avantajdır bu. ve evet, kısa vadede daha fazla gol izleyebiliriz.

    fakat orta ve uzun vade için bu geçerli değil. özellikle orta vadede. yani kural karşı bir uyarlama düşünme kısmında.

    bu kuralla birlikte aslında risk alan takımlar dezavantajlı hale getirilmiş. mesela bizim bu seneki futbola biraz ayarlama gerekebilir. çünkü aldığımız risk, getirisini karşılamayabilir.

    takımlar defans hattını geriye çekecekler. özellikle orta ve kısa vadede. o meşhur otobüs takımları daha çok göreceğiz. stoperlerin yer tutma ve pozisyon alma alışkanlıkları değişecek. dolayısıyla bu alışma sürecinde daha güvende bir yerde durmak gerekecek. oraları kapatmak için daha kompakt ve daha kalabalık oynayacaklar. üç stoper furyası zaten vardı. oldukça yayılabilir böylece.

    anlayacağınız, benim öngörüm, daha defansif bir futbola hazır olun. mourinho şimdiden ellerini ovuşturuyordur.

    müneccim mod off.

    ha şu var. mesela şampiyonlar ligi son sekizinde vesaire daha fazla sürpriz görebiliriz.

    gerçi çok abartmış da olabilirim. bilemedim.

    bana kalırsa kural "ayak"a çekilseydi yeterliydi. futbol da bu!

    neyse işte. yeni kurallı.
  • 170
    artık şu ofsayt kuralını değiştirmeleri gerek ya. kaç yıldır aynı kepazelik. yok kafası önde yok omuzu önde. kardeşim daha çok gol olsun, oyun zevklensin diyorsunuz ama forvet ayakları defans oyuncusunun ayaklarından daha gerideyken ofsayt diyorsunuz. e benim forvetim daha geriden çıkıyor. sen geç tepki veren defansı ödüllendiriyorsun. gol atarken geçerli olan uzuv'ları ofsayta dahil ediyorsunuz ama be kardeşim adı üstünde ''foot-ball''. çek ayaklardan çizgiyi hem net olsun, hem de goller artsın.

    (bkz: 29 kasım 2023 galatasaray manchester united maçı)
  • 133
    (bkz: serkan tokat/#3527747)
    bu ofsayt işinin kesinlikle insan elinden kurtulması gerekiyor. insan unsuru olduğu vakit ülkemizdeki çürümüşlük kolaylıkla devreye girebiliyor.
    manipülasyona çok açık bir futbol kuralı.

    düzeltme ve itiraf:
    oyun kuralları kitabında ofsaytla ilgili ihlal metni şu şekilde başlar: ”takım arkadaşının topla oynadığı veya topa dokunduğu anda...” bu cümlenin altında da açıklaması yer alır: “top ile oynanan veya topa dokunulan ilk temas anı kullanılmalıdır...” ilk temas anı tanımına dikkat çekilmektedir. yani ayağın vurmak için topa değdiği ilk an. dolayısıyla pek çok spikerin/ yorumcunun klişesi ‘topun ayaktan çıktığı son an’ sözü bir şehir efsanesidir.

    lan biz bunu yıllarca hakem hocalarından "topun ayaktan çıktığı an" diye dinlemedik mi?
    kural kitabına bakmak hiç aklıma gelmedi ve kuralı yanlış biliyormuşum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın