• 26
    konut ve gayrimenkulde emlakçı* neyse, futbolda menajerlik tam olarak budur. yani farkı gayrimenkul değil insan satan, pazarlayan veya kakalayan -adını ne koyarsanız koyun- bir disiplindir.

    emlakçı arkadaşlar kızmasın, alıcı ve satıcı aynı dili konuşamıyorlar mı? satış gerçekleşmesi için illa emlakçıya mı ihtiyaç var?

    gelelim futbola transfer komitesi kulübe gider anlaşır , futbolcu tamam derse menajere ne gerek var? birde trip atarlar, transfere engel koyarlar lükse bak! arada dil uyuşmazlığı varsa tercümana verirsin 3-5 halleder işini. çok gereksiz olandır.
  • 30
    günümüz futbolunun malesef olmazsa olmazı olmuştur. alırken satarken bu adamlara yedirmek zorunda kalıyorsun. dahası bazı kulüpler menajerlerin elinde oyuncak oluyor. az yedireyim desen ya da cephe alayım desen transfer beceriksizlikleri ardı ardına geliyor.

    kimse istemez galatasaray'ın parasını menajerlere yedirelim ama bu adamlarla ilgili çok basit bir soru var. 1.43 e satıp 0,13 m menajerlik ücreti ödemek mi? yoksa aynı adamı 5 milyon euroya atıp %10 değil de %15 menajer payı vermek mi? mesela badou ndiaye için d'avila'yı yetkilendirdik, 16 milyona sattı, 1 milyon kendisi aldı. biz bu beceriksizlikle o paraya satabilir miydik ndiaye'yi? belki 2 kuruş fazla veriyorsun menajere ama kasana da 4-5 kuruş fazla giriyor.

    menajerlere, menajerlik sistemine meydan okurken bunun hesabını da çok iyi yapmak, dengesini çok iyi kurmak gerekiyor o yüzden. yukarıdaki rakamlardan da göreceğiniz gibi, ben menajerlere para yedirmeyeceğim demek kulübe tek başına kar ettirmiyor.
  • 32
    her ne kadar profesyonel menajerlere kızsak da, onların kulüplerden fazladan bir şey koparmak için çeşitli taktikler yapmalarına şahit olsak da işlerini genelde profesyonel şekilde yapıyorlar. futbolcunun menajerliğini ailesi yapıyorsa sıkıntı büyüktür. her yere röportaj verirler, saçma sapan işlere girişirler. mehmet ekici ve hakan çalhanoğlu'nun başı bu yüzden çok ağrıdı. şimdi de halil ibrahim dervişoğlu transferi gündemimizde. babasının sürekli medyadan birileriyle konuştuğunu görüyoruz. anlaşmayla ilgili detayları söylediğini görüyoruz. usul bu değildir.
  • 35
    spor kulüpleri ve spor federasyonları kanunu ile birlikte çerçevesi yeniden belirlenmiştir.

    --- alıntı ---

    futbolcular ve spor kulüpleri ile spor anonim şirketleri, profesyonel futbolcu sözleşmesi veya transfer müzakerelerini yürütmek için futbol menajerlerinin hizmetlerinden yararlanabilecek. futbolcu ile imzalanacak menajerlik sözleşmesinin noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunlu olacak. menajerlik sözleşmesi en fazla 2 yıl için yapılabilecek. fiil ehliyetine sahip olmayan küçükler için vasi veya velayet sahibinin imzasının bulunması zorunlu olacak. menajerlik sözleşmesi, tarafların isimleri, sözleşme tarihi ile süresi, menajerlik faaliyetinin kapsamı ile bundan kaynaklanan ücreti, ödeme koşulları, menajerin edimleri, fesih hükümleri ve tarafların imzalarını içerecek.

    menajerlik faaliyetinin bir şirket tarafından yürütülmesi halinde ise şirket bilgilerinin sözleşmede yer alması ve menajerin şirketi temsile yetkili olduğunu gösterir ticaret sicil tasdiknamesinin sözleşmeye eklenmesi ve imzalanan menajerlik sözleşmelerinin noter tarafından 30 gün içerisinde gençlik ve spor bakanlığı ve tff'ye gönderilmesi zorunluluğu getirilecek.

    transferlerde spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri tarafından menajere ödenecek ücret tutarı ve ödeme koşulları, spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri ile futbolcu arasında imzalanacak sözleşmede yer alacak. futbolcu adına hareket eden menajerin ücreti futbolcunun yıllık taban brüt geliri üzerinden hesaplanacak. menajere verilecek ücret en fazla; sözleşme süresince futbolcuya ödenecek brüt gelirin 2 milyon liradan az olması durumunda bu ücretin yüzde onuna kadar, brüt gelirin 2 milyon liradan fazla olması durumunda ise bu ücretin yüzde 5'ine kadar kararlaştırılabilecek.

    futbolcusunu başka bir kulübe transfer eden spor kulübü veya spor anonim şirketini temsil eden menajere, spor kulübü veya spor anonim şirketinin elde ettiği bonservis bedelinin yüzde 10'una kadar ücret verebilecek.

    futbolcu ile spor kulüpleri veya spor anonim şirketleri arasında imzalanan sözleşmenin bir nüshası spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri tarafından gençlik ve spor bakanlığı ve tff'ye sözleşmenin imzalanmasından itibaren bir hafta içerisinde gönderilecek.

    spor kulüpleri, spor anonim şirketleri ile profesyonel futbolcular ve menajerler arasında gençlik ve spor bakanlığı ve tff'ye bildirilen sözleşme dışında taraflara veya üçüncü kişilere doğrudan ya da dolaylı menfaat sağlayan başka bir hukuki işlemin tespiti halinde, menajerin faaliyetine son verilecek ve ilgili futbolcu 3 aydan 1 yıla kadar müsabakalardan men edilecek.

    spor kulübü ve spor anonim şirketi başkan, yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri tarafından söz konusu belirtilen ücret sınırlamalarına uyulmaması durumunda haklarında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. söz konusu ücret sınırlamalarına uyulmaması durumunda menajerin menajerlik lisansı iptal edilecek.

    --- alıntı ---

    https://www.aa.com.tr/...kabul-edildi/2550584 (30 mart 2022)
  • 36
    türk kulüplerini pençesine almış oluşum.

    galatasaray adına tablonun ne kadar korkunç olduğunu az çok biliyoruz. 2015 yılından beri 40m euro menajer ücreti ödendi.
    - falcao'nun menajeri falcao-sekidika ikilisi için toplamda 5m euro aldı. bonservis verilmeyen sekidika için verilen komisyon 1.5m euro.
    - 9 futbolcu için 1den fazla menajere para ödendi. bakın aracının aracısına komisyon ödenmiş.
    - mitroglu, seri, nzonzi için 1.8m euro komisyon gene. toplamda 6 menajere.
    - şu an galatasaray'da olan 2 oyuncu için ise 4 menajere 1.7m euro.

    güzel tezgah.

    bir de işin diğer boyutu var. bu kulüplerin (kulüpler diye bahsettiğim 3 büyükler oluyor) taraftarlarının transfer çalımı diye bayıldıkları bir terim oluştu. bunu taraftardan daha çok seven bir kitle varsa bunlar menajerler. gs, fb, bjk'yi bu hengameye sokarak hem karlarına kar ekliyorlar, hem de pahalıya futbolcu satan menajer olarak pr yapıyorlar. galatasaray'da yıllarca oynamış feghouli ve belhanda defalarca fenerbahçe'ye yazılmış, sonrasında özenle bize itelenmiştir. bakın burada futbolcuların kalitesini veya getirisini tartışmıyorum. menajerlerin rakip takımları kafa kafaya getirerek 5 milyonluk adamı 10'a itelemesinden bahsediyorum. bunun üzerine 5 milyonluk futbolcusu 10'a satılan kulüp menajere daha çok imkan tanıyor.

    son örneğini joao pedro'da gördük. galatasaray menajerin istediği parayı fazla bulunca saniyesinde fenere iteledi adamlar. 1 tane düzgün santraforu olmayan ve 10 tane orta saha oyuncusu olan takıma bir de 10 numara sattılar. rakibimize gitti diye asla futbolcu boklamam. pedro çok başarılı da olup fenerbahçeyi şampiyon bile yapabilir. ama cagliaride forma giyen 30 yaşındaki adama kimse milyon euro ödemez arkadaşlar. 30 yaşındaki bi adama milyon euro ödenmesi için 2 açık, 1 gizli ihtimal ihtimal vardır: ya o adam dünya yıldızıdır ya da alt sınıf liglerden biri istiyordur. gizli ihtimal de aşikar bir şekilde menajer itelemesi oluyor.

    menajer basması olma ihtimali olduğunu düşündüğünüz bir oyuncu için menajerini google'dan aratarak başka kimlere menajerlik yaptığını öğrenebilirsiniz. basında yazılan diğer isimlerle bunları karşılaştırdığınızda menajer kimleri saplama radarına almış görebilirsiniz.

    edit: çok istenilen evander transferi için de bu arkadaş çorbasını kurtarıyor : https://twitter.com/erdalferin?s=09
    son tweetlerine bakabilirsiniz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın