• 1
    (bkz: 12 aralık 2023 kopenhag galatasaray maçı)

    bu maç özelinde konuşacağım. galibiyetle dönmenin yollarını veya bir başka deyişle şifrelerini aktarmaya çalışacağım. öncelikle şunu bilmemiz gerekir ki kopenhag, diğer şampiyonlar ligi takımları arasında kadro değeri en düşük takımlardan biri. bir milan, city, dortmund, inter vs. değil. her ne kadar formsuz olsalar da benfica da değil. benfica deplasmanı galatasaray için daha zor olurdu. onun için gözümüzde çok büyütmememiz gerekiyor. sanki city deplasmanına çıkarmış gibi galibiyetimizi imkansız görenler var. hayır imkansız değil ama kolayda değil bunu söyleyelim. kısaca birkaç tane galibiyet için şifre yazacağım.

    1- hurra diye saldırmamak.
    evet kesinlikle kazanmamız gerekiyor. beraberlik bile yeterli değil. kesin kazanmak isteyen takımlar ne yapar hurra diye saldırır. hayır bunu yapmamalıyız. ilk bayern münih maçında hurra diye saldırdık. evet gayet iyiydi. bu saldırmayı hepimiz beğendik ve hapsettik onları. ama 68. dakikada pilimiz bitti. pilimiz biter bitmez 4 dakika sonra 2. golü yedik. ikinci maçta daha kompakt ve enerjimizi 90 dakikaya yaymıştık daha akıllı oynamıştık ama hakem katliamı vs diğer etmenlerle yenildik. okan hocanın ders aldığını ve hurra diye saldıracağını düşünmüyorum.

    2- önde baskı yapmak
    1. maddede hurra diye saldırmamaktan bahsettim ama bu demek değildir ki önde baskı yapmayacağız. önde baskıyı elbette ki yapacağız. kopenhag'ın içerde oynadığı münih ve manu maçlarını izleyip analiz ettim. kopenhag çok basit top kaybı yapabilen bir takım. yani top ayaklarına yapışmıyor hata payları var. önde baskı yaparak çok rahat topu kapabiliriz. geçiş hücumları yakalayabiliriz. burada önemli olan okan hocanın bu geçiş hücum varyasyonlarını takıma bu kalan 9 günlük süreçte iyi çalıştırması gerekiyor.

    3- galibiyet priminin yanında gruptan çıkma priminin takıma verilmesi.
    bilindiği üzere yönetimimiz şampiyonlar ligi galibiyeti primi olarak takıma 1.4 milyon euro veriyor (ucl galibiyet parası 2.8 milyon euro onun yarısı) bu prim takımımızın şampiyonlar liginde daha da iştahlı oynamamıza yol açıyor. geriye kalan 5 maçta da süper mücadele ettik. bu primlerin etkisini geçen sene de gördük. derbi galibiyetlerinin yanı sıra takımımıza son 6 hafta her anadolu maçları dahil prim verilmesi oyuncularımızı ekstra motive etmişti ve 6 da 6 yaparak şampiyon olmuştuk. yine bu kopenhag maçında galibiyet priminin yanı sıra gruplardan çıkma parası (9.3 milyon euro) bu paranın 3 de biri takıma verilmeli. yani toplamda kopenhagtan zaferle dönersek ortalama 4.5 milyon euro takıma verilmeli. bu tarihin gördüğü en büyük primlerden biri olmalı. 2013 yılında ünal aysal schalke deplasmanından turla dönülmesi halinde takıma prim vereceğini açıklamıştı ve tur atlamıştık. galibiyetle dönmenin en büyük şifrelerinden biri bu prim olayıdır.

    4- duran top çalışması ve basit top kaybı yapılmaması
    böyle zor deplasmanlarda duran topların kıymeti çok çok önemli. duran topları çok iyi çalışmamız gerekiyor. hücumlarda etkili olmamız gerektiği gibi defans anlamında da kopenhag'ın duran topları nasıl kullandığı iyi analiz edilmeli. hatırlarsanız molde deplasmanında maça çok tutuk başlayıp korner sonucu yediğimiz kafa golüyle 1-0 geriye düştük yine aynı senaryo olmaması babında duran toplardan gol yemememiz gerekiyor. eğer bu zorlu soğuk deplasmanda 1-0 geriye düşersek çevirmemiz zor olabilir. molde maçı kadar şanslı olmayabiliriz. bir diğer hususta basit top kayıpları yapmamamız gerekiyor örneğin beşiktaş maçında sergio oliveira'nın yaptığı hata gibi.

    5- takımın deplasman moduna girmesi
    bizim kadar olmasa da kopenhag taraftarı maç içerisinde çok iyi reaksiyon gösterebiliyor ve top rakibe geçince ıslık mentaliteleri var. bu baskıyı iyi aşmamız gerekiyor. ve yapılan tahriklere de kapılmamamız gerekiyor.

    6- etkili kontra atak çalışmak
    kopenhag'ın defans yapacağını düşünmüyorum. onlarda bizim kadar olmasa da önde baskı yapacağını ve çok olmasa da hücum oynayacağını düşünüyorum. burada torreira ya da defans tandemimizin kapacağı topları hızlıca kanatlarımıza zaha-ziyech ya da tete artık kim oynarsa hızlıca onlara aktarıp etkili ve çok adamla kontra atak yapmamız gerekiyor. kopenhag takımının hızlı oyuncusu pek yok. defans hatlarında örneğin boilessen 31 yaşında ve biraz ağır. bu oyuncuları teke tek veya az adamla yakalarsak etkili olabiliriz.

    7- topu icardi ile buluşturmak
    evet son maçlarda icardi ile topu buluşturamıyoruz bu icardi'nin biraz formsuz olmasıyla da kaynaklı ama elimizde icardi gibi avrupan'ın elit kategorisinde olan bir bitirici forvetimiz var etkili kullanmalıyız ve topu buluşturmalıyız. etkili ortalarla, etkili ara paslarıyla ya da icardi&zaha, icardi&ziyech verkaçlarıyla etkili olabiliriz.

    8- futbol ve hakem şansı
    son olarak da inşallah futbol ve hakem şansı yanımızda olur. örneğin 10 kez gelip 1 atmaktansa 3 kez gelip topu 3 direğin arasına sokabiliriz. inşallah hakem kararları da lehimize olur uefa bizi doğramaz diyelim.

    sonuç
    okan hocanın bu deplasmandan özel bir planla çıkma potansiyeli var takımımıza güveniyoruz. fenerbahçe formdayken kadıköy de deplasmanda akıllı oyunla 0-3 yenmiştik yine aynısı olabilir. takımımızı çok iyi hazırlayabilir. onların kalecisi kamil grabara stadımıza bok yeri diye laf etmişti. takımımız bunları görüp intikam almalıdır. takımımıza güvencimiz tam. bunların en ötesinde çayımızı kahvemizi alıp gruptan çıksak ta çıkmasak ta takımımızla gurur duyacağımız bir serüven geçirdik. sizin de keyif almanızı istiyorum. sizin de kendinize göre analizleriniz varsa bu başlık altına yazabilirsiniz. maç gününe kadar keyifle okuyacağız.
  • 5
    iştahlı oynamalıyız ancak bu savunma güvenliğini sıfıra indirerek olmaz. manchester maçı aslında tam kopenhag deplasmanında oynamamız gereken oyunla geçti. ben 2 0 geriye düşmemize rağmen ilk yarıda ve hatta 2. yarının 80. dakikasına kadar oldukça doğru bir oyun oynadığımızı düşünüyorum. eğer garnacho ve fernandes normalde vurulması çok zor olan şutları vurmayı başaramamış olsa o maçın hikayesi de bambaşka olacaktı. kopenhag'da benzer kalitede vuruş yapacak adam sayısı az, pozisyon verme oranımız düşükken 90 dakika enerjimizi koruyacak sekilde manchester maçındaki gibi oynarsak ben onları alt edebileceğimizi düşünüyorum.
  • 6
    maçı düşünmekten iş güçten vakit bulup zar zor yapabildiğim pazar aktivitemi piç ettim bugün. önümüzdeki 10 gün böyle geçecek belli ki.

    bu maça sezonun en önemli maçı demek maçın önemini anlatmak için az kalır.

    her oyuncu gününde olmalı.

    sergio oynayacaksa pas hatası yapmamalı. kerem ve mertens verimli oynamalı. sol bek zaafiyet yaratmamalı. sanchez sahada olmalı. ıcardi beşiktaş maçındaki kadar güçlü olmalı.

    formsuz tek bir oyuncuyu dahi kaldıramaz bu maç.

    ne yapıp edip buradan zaferle dönmeli..
  • 9
    ana plan olarak önde baskının veya iyi kontraya çıkmanın işe yaramayacağı zira kopenhag'ın derinde bekleyerek başlayacağı maç.

    bizim de geçen seneden bu yana en çok zorlandığımız set oyununu oynamak zorunda kalacağımız bariz. malesef takımın kurgusu buna pek uygun değil, genel olarak açık alanda oyunu oynamayı seven futbolcularımız var. bayern maçlarında gördük ki kopenhag da seti çok iyi savunabilen bir takım, açıkçası bu şekilde onlara karşı ciddi pozisyonlara girebileceğimizi pek düşünmüyorum. içerdeki maçı ancak onlar eksik kaldıktan sonra eşitlemeyi başarabilmiştik.

    böyle düşününce yapılabilecek en doğru plan duran top ve uzaktan şuta yoğunlaşmak olur. bu şekilde bir gol bulduktan sonra daha iyi olduğumuz geçiş oyununu oynayacak fırsatı bulabiliriz.

    tüm bunların yanında şöyle bir durum da var, onların aklı bir noktada manchester'da olacak. manu'nun kazandığı senaryoda beraberlik onlara yetmiyor. bu nedenle derinde başlasalar da zaman zaman hızlı çıkışlarla üstünlüğü kuracak golü atmak isteyeceklerdir. sette pozisyon bulamasak da bu hızlı çıkışlarında kazanacağımız toplarla savunmayı dengesiz yakalamamız mümkün. okan hoca'nın alamet-i farikası gegenpressing işleyebilir yani. bunun için ortada torreira'yı serbest bırakmak zorundayız, kaan-torreira ikilisi olmazsa olmaz gibi görünüyor. bu ikilinin dezavantajı, zaten oynayamadığımız set hücumunu iyice zayıflaştırması çünkü ikisinde de derine top atma kabiliyeti yok.

    uzun lafın kısası; duran top ve uzaktan şut dene. ziyech'i ve torreira'yı sahada serbest bırak. kopenhag'ın geçiş denemelerini cezalandırmaya çalış. gerisi nasip, kısmet.
  • 14
    kopenhag'ın oynadığı maçların istatistiklerini incelerseniz şunu net olarak görürsünüz: topa sahip olan takımlara karşı rahatlıkla maç kazanıyor. fakat topa sahip olduğu maçlarda çok zorlanıyor. bu da çok net bir şey ifade ediyor: topa sahip olmamalıyız. geride rakibi karşılamak bu anlamda faydalı olabilir. bu sefer hızlı ve kuvvetli oyuncularımızla oynamalıyız. özellikle bu alanda zahanın varlığı çok değerli. kazandığımız toplarla dikine hızlı gidip sonra tekrar geriye gelip savunma yaparsak galibiyet şansımız ciddi şekilde artar. eğer aksini yaparsak, topa sahip olursak maçı yenme ihtimalimiz hemen yok. çünkü bizden daha iyi takımlar bile kopenhag'ı topa daha fazla sahip olarak yenemedi.
  • 16
    kendi yöntemlerimizle sonuna kadar mücadele etmek. maçı asla bırakmamak. bu maça benzer senaryodaki maçlarımızı hatırlayın. schalke deplasmanı, braga deplasmanını hatırlayın. ilk golleri yiyip ne kadar zorlanmıştık ama sonuna kadar mücadele ettik, asla bırakmadık. eğer bu maçta da turu geçmek istiyorsak onlardan daha çok maçı isteyeceğiz. işin teknik-taktik-tecrübe kısmı da zaten lehimize.

    hatta biliyorum ki 12 aralık 2023 kopenhag galatasaray maçında ilk golü biz yiyeceğiz. sonra maçı 1-2 çevireceğiz. benim için en mantıklı olası senaryo budur. golü ne kadar erken yersek o kadar da iyi.
  • 17
    topun olduğu yerdir.

    --- alıntı ---

    topun olduğu yer, topun olduğu yer bizim için pozisyon.
    yetinmemizin en önemli sebebi topun olduğu yer.
    iki, saha kaygan olduğuna göre vurduğumuz topları bize vurulan topları, defans, orta saha iyi takip.
    kaygan saha çünkü ve vurmaktan çekinmeyin tam tersi topa vurmalarına da müsade etmeyin mesafe tanımaksızın.
    zaten düşüncemiz size aktardıklarımız buraya geçtikten itibaren bizim sahaya hiç bir boş alan ve boş adam bırakmamak.

    --- alıntı ---

    (bkz: topun olduğu yer bizim için pozisyon/#3262535)
  • 19
    1)sahada 11 kişi kalabilmek.
    2)kopenhag’ın temposuna ve fizik gücüne karşı koyabilecek oyuncular ile oynamak.
    mesela ndombele,oliveira, kerem demirbay. bu üç oyuncunun asla ilk 11 de başlamaması gerekiyor. oyunun son 20 dakikasında tempo düştüğü zaman oyuna girebilirler.
    3)sağ bekleri jelert genç ve tempolu bir oyuncu. bu sebepten dolayı sol bekte oynayacak oyuncu önemli.
    4)uzun vurmadan pasla çıkan bir takım önde düzenli bir şekilde pres yapabilmek.
    5)okan hocanın zamanında değişiklikler yapabilmesi.
    6)hakemin adil maç yönetmesi.
  • 25
    kopenhag takımı şampiyonlar ligi tarihinde bugüne kadar altıncı tecrübesini yaşıyor.

    biraz moral bozacak ama herifler 17 iç saha maçının sadece ikisini yenilmiş. bu iki mağlubiyet ise real madrid ve bayern münih karşısında gelmiş.

    06/07 sonuncu
    0-0 benfica
    1-0 manchester united
    3-1 celtic

    10/11 ikinci
    1-0 rubin kazan
    1-1 barcelona
    3-1 panathinaikos

    13/14 sonuncu
    1-1 juventus
    1-0 galatasaray
    0-2 real madrid

    16/17 üçüncü
    4-0 brugge
    0-0 leicester
    0-0 porto

    22/23 sonuncu
    0-0 sevilla
    0-0 city
    1-1 dortmund

    23/24 ?
    1-2 bayern münih
    4-3 manchester united
    ?-? galatasaray
App Store'dan indirin Google Play'den alın