• 76
    goriller, şempanzeler ve ilkel insan kabileleri üzerindeki araştırmalar gösteriyor ki erkek, önüne gelenle yatan ve çok eşli cinsiyet. bu, modern okuyucu için süpriz değil. ama aynı araştırmalar gösteriyor ki, kadınlar tek eşli değil de hipergamikler. başka deyişle, bir kadın belli bir zamanda tek bir erkeğe çekilmiş olsa da, değişik erkeklerin statü ve servetleri dalgalandıkça, kadının ilgisi düşüşteki erkekten yükselmekte olan erkeğe kayabilir.

    şimdi bunu neden yazdım? efendim kadınlar sosyal çevrelerinde yetkin erkekler bulamadıkları ve popüler kültürün pompaladığı birden fazla etken nedeniyle erkekleşiyorlar. bundan yaklaşık yirmi yıl evvel tükaka ettikleri futbolu bugün kadınların varoluş amaçlarından biri olarak görüyorlarsa sebebi işte budur. uzun bir süredir erkeklere yönelik ek gelir kaynağı olması hasebiyle ilişki koçluğu yapıyorum, çok şükür kaportayı toparlatmadığım hemcinsim kalmadı, gurur duyarım bununla lakin günümüz şartları gereği erkeklerin % 30'u anne kucağından hanımının kucağına geçiyor ve modern dünyada ilişkilerin en büyük düşmanı; erkeklerin annelerinden gördükleri sevgiyi eşlerinden beklemeleri, bir kadın ancak çocuğunu kayıtsız şartsız sevebilir bunu kavramak mühim. velhasıl erkeklerin kadınlaştığı, kadınların ise erkekleştiği enteresan bir son çağın içindeyiz. futbol gibi birçok spor dalında kadınlar dikkat ettiyseniz önce ekonomik çığırtkanlıklara başvuruyor, madem bu spor bir tutku neden yakın tarihin en büyük üç futbolcusundan biri olan lionel messi'nin edindiği başarılar yerine kazandığı parayı konuşuyorsunuz diye sorarlar adama. koordinasyon problemi hakim, saçı başı bozulmasın diye topa vurmayan bir avuç memeliyi izlemek için kimse kendi değerli vaktini harcamaz.
  • 77
    kadın düşmanı gibi algılanmak istemem, aksine kadınlardan çok hoşlanırım *, ama futbol söz konusuysa, seyir zevki açısından kadın futbolu izlemek tam bir işkence. terliyorum seyrederken, bir türlü olmuyor.

    gerçi basketbolda da aynı şeyi yaşıyorum, anlı şanlı milli kadın basketçi üçlüğü potaya değdirebilmek için ıkınıyor falan, hiç bana göre değil. akmıyor yani oyun, kastıra kastıra böyle, anlatabiliyor muyum bilmiyorum.
  • 78
    nasıl kadın tenisi grand slam lerde bile max 3 setten oluşuyorsa futbolunda da böyle olması gerekir. aynı zamanda sahanın ve kalelerin daha küçük olması gerekiyor.
    kadın ve erkeklerin spor olarak fark etmeyeceği tek spor(bkz: ki o da şüpheli) binicilik. zaten orada spor'u yapan at*. diğer güç gerektirmeyen sporlarda da erkeklerin kadınlara karşı üstünlüğünü görebiliriz. en basit inden e sporlarda bile erkeklerin bariz bir üstünlüğü var. bunun sebebi erkeklerin avcı olarak evrimleşmesi bana göre. refleks olarak genellikle kadınlara göre üstündedir.

    yanılmıyorsam erkek u-17 takımı, kadınlardaki en iyi takımlardan birine fark atmıştı.futbol nihayetinde bir fizik oyunu, burada da erkeklerin bariz üstünlüğü var.

    keyif alıyor muyum kadın futbolundan? almıyorum, ama zaten futbol için izlemiyorum*.
  • 79
    son dönemde futbollarıyla değilde, erkek futbol takımlarıyla aralarındaki gelir eşitsizliği konusunda gündeme gelmişlerdir. erkek futbol takımlarının ve liglerinin bile kendi arasında gelir uçurumu varken, kalkıp kadın ve erkek futbolunun gelirlerini dengelemek nasıl olacak ? amaçlarının ilgi çekmek olduğu açık, birde tartışmaların odağına messi gibi dünya futbolunun en iyisi koyarsanız tamamdır.

    gelir adaletsizliği konusunu bu kadar sığ ele almakta ayrı bir komedi, kadın futboluna gelene kadar dünyadaki eşitsizliği gözden geçirmeleri gerekiyor.
  • 81
    can sıkıntısından 2019 fifa kadınlar dünya kupası maçlarını takip ediyorum. ağır çekimde hareket ediyorlar sanki. abd dışındaki takımlar harala gürele kaos futbolu oynuyor resmen. erkeklerle aralarındaki gelir eşitsizliğine tepki gösteriyorlarmış, dava açmışlar falan filan geçsinler bunları. ya ablacım arz talep meselesi bu işler. millet ilgi duymuyor işte sizin ağır çekim futbolunuza, haliyle de izlemiyor. erkekler fizyolojik ve anatomik olarak dayanıklılığa, ikili mücadeleye, rekabete daha yatkın olduğundan bu tarz spor dallarında kadınlar hep geride kalacak maalesef. sad but true.
  • 83
    https://www.hurriyet.com.tr/...-reddedildi-41508309

    bir süredir erkek futboluyla kazanılan ücretleri eşitlemek üzerine mücadele veriyorlardı. davada esastan ret kararı almışlar. haberde karara itiraz edeceklerini belirtiliyor. anglosakson hukuku nasıl işliyor tam olarak bilmiyorum ancak bu davayı kabul edecek bir hakim bence asla hukukçu olamaz.

    hayır, kadın düşmanı veya maskülen bir insan falan değilim. hayatın her alanında kadın-erkek eşitliğini savunuyorum. hoşumuza gitse de gitmese de futbol bir endüstridir diyoruz değil mi? bir endüstride ücretler sektörün içinde kendiliğinden belirlenir. söz konusu olan futbol olduğuna göre seyirci ve sponsor gibi unsurlardan gelen gelir belirler ücretleri. o yüzden bunu erkek futboluyla eşitlemek üzerine yürüttükleri mücadele bana adaletsizce ve yanlış geliyor. şöyle absürd bir örnek vereyim: herhangi erkek bir futbolcu çıkıyor ve "ben de cristiano ronaldo da aynı işi yapıyoruz ama o daha çok kazanıyor, bu haksızlık" diyor. işte talepleri neredeyse bu kadar saçma. neyse ki mahkeme doğru bir karar vermiş.
  • 85
    yavaş yavaş tüm ulusal takımların kadın ve erkek futbol takımlara eşit ücret dağıtmaya başladığı oyundur.

    buna öncü ülke norveç 2 yıl önce bu kararı almışlardı. sonrasında buna 4-5 ülke daha eklendi. bugün brezilya ve ingiltere de böyle bir karar almış.

    https://twitter.com/...536174742343681?s=19
    https://twitter.com/...511580732084224?s=19
  • 87
    uefa kadın futbolu takimlarina aktardigi parayi dört katina çikardigini açikladi. avrupa'da gittikçe daha çok önem kazanan kadin futbolu ülkemizde ise hala yeterli ilgiyi görmüyor. bu sene covid-19 nedeniyle normal bir lig düzenlenemedi. onun yerine turkcell'in isim sponsorluğunda organize edilen ve esasen birkaç haftalik bir turnuva olan kadın futbol ligi 4 mayıs tarihinde yapılacak final karşılaşması ile sona erecek. yakin gelecekte kadinlar ligi'nde kulubümüzün de temsil edilmesi dilegiyle.
  • 88
    bu sporu, kadınlara yakıştıramıyorum.

    yanlış anlamayın ilkel, dağdan inme bir adam değilim ama bu sporun kadınlar tarafından da oynanmasına cidden anlam veremiyorum. hani seyir zevki olmuyor, çıtkırıldım ve sadece modellik için çıkan kadınlarla dolu bir spor haline geliyor. tamam, eşitlik lazım ama bu kadar da dengelemenin anlamsız olduğu fikrindeyim. aynı şekilde erkeklere de voleybol'u yakıştıramıyorum çünkü voleybol denince akla direkt kadınlar geliyor. regla torres, zhu, gamova, piccini veya ülkemizde neslihan demir vs...

    teniste federer, nadal, djokovic'in yanı sıra; steffi graf, serena williams, maria sharapova gibi efsaneler var. kadına da, erkeğe de yakışıyor. yine basketboldan örnek vermek gerekirse, diana taurasi bizim erkek basketbol şubesindeki birçok oyuncudan çok daha iyi oynuyor. liz cambage smaç basıyor, maya moore ve lindsay whalen erkeklere taş çıkartır. yani basketbolda her iki tarafa yakışıyor ama futbol olmuyor be abi. tamam, illa ki orada da iyi oynayanlar vardır ama seyir zevki cidden düşük oluyor. anca alex morgan, alisha lehmann gibi görece güzel ve çekici olan kadınların maçı oldu mu izleniyor.

    sözün özü, başta da dediğim gibi futbolu kadınlara yakıştıramıyorum.
  • 95
    hala gelişim halinde olan futbol, önemli olan işin ivmesi. şu anda kadın futbolunun ivmesi de gayet iyi. en son dünya kupasını avustralya, abd gibi abuk sabuk bir ülke de almadı, ispanya aldı. avrupa şampiyonasını da ingiltere aldı. yavaş yavaş gerçek futbol ülkeleri olaya el attı yani. amerikalıların elinden alınınca bir şeye benzeyecek kadın futbolu, merak etmeyin.
  • 96
    konu kadin erkek esitligi vs degil, ortada henuz sahibi olmayan koca bir pastanin olmasi. su anda dunya nufusunun neredeyse yarisi futbolla ilgilenmiyor - kadin futbolunun amaci bu yari. futbola kapitalizmin girmesinin yan etkilerinden biri yani. tutar mi tutmaz mi zamanla gorecegiz ama bu caba karsiliginda erkek futbol piyasasinin 10'da biri kadar basarili olurlarsa olusacacak pazar bile inanilmaz buyuk.
  • 97
    türkiye kadın milli futbol takımı istanbul'da dünya kupası finali oynasa en fazla 10 bin kişi gider maça.

    on sene önce erkekler u20 dünya kupası düzenlendi ülkede. 1 tl'ye bilet satıldı. maça gidene köfte ekmek kampanyası falan yapıldı ama bütün maçlar boş tribünlere oynandı neredeyse. final maçı arena'da oynandı 20.000 civarında seyirci vardı maçta. bunun yarsı avrupa'da yaşayan veya seyahatte olan uruguaylı gençler ile türkiye'de yaşayan veya fransa'dan gelen fransızlardı. 5 tl'ye pogbalı zoumalı dünya kupası finalini izlemeye bile kimse gelmedi. diyeceğim o dur ki türkiye'de futbol düşündüğünüz kadar çok sevilmiyor. türkiye'de sevilen şey kör fanatizm ve başarı. başarı yoksa, istersen takıma 25 lik messi'yi koy televizyondan bile takip etmez taraftarın büyük bölümü. erkek futbolunda durum böyle iken kadın futbolunda çok da farklı bi durum beklenemez zaten ülkede.
    kadın futboluna dönecek olursak son yıllarda avrupa'daki müthiş bir ilgi var. geçen sene avrupa şampiyonası bu sene de dünya kupası büyük bir heyecanla takip edildi. turnuvalarda bir çok seyirci rekoru kırıldı. kışın şampiyonlar ligi maçları da büyük ilgi görüyor. arada denk gelince izliyorum. keyifli maçlar oluyor. fark var tabi. erkek futboluyla kadın futbolunun aynı olmasını bekleyemezsin zaten. aynı olmasını bekleyen gitsin masterchef falan izlesin. eskiden abdi ipekçi'de basketbol günleri olurdu. tek bilet ile aynı gün hem kadın basketbol takımının maçını hem erkek basketbol takımının maçını izlerdik. günün büyük bölümünü salonda geçirirdik. iki maçın da kendine has bir stili olurdu. izleyen de ona göre izler, ona göre oyundan keyif alırdı. futbolda da durum aynı diye düşünüyorum. erkek ve kadın futbolu farklı limitlerle ve farklı stillerle oynanıyor. avrupalı için bu farklılık sorun teşkil etmezken türkiye'de sorun teşkil ediyor swh. zamanında basketbol ve voleybol için de aynı şeyler konuşulmuştur muhtemelen ama ülke olarak geldiğimiz nokta ortada. futbol için de neden olmasın demek istiyorum ama daha en az 30 40 senesi var.
  • 100
    80 ve 90lar erkek futbolunu özleyenler için son derece güzel görsel şölen sunmakta olan futbol.

    gerek fiziki anlamda makineleşmemek, gerekse de oyunun hatalara ve gelişime açık olması, keyifle izlettiriyor maçları. süper lig gibi toplu güreş şölenini ayıla bayıla izleyenlerin kadın futboluna gömmesi bana tuhaf geliyor.

    kadın futbolundaki en büyük eksiklik ateşli tribünler. kabul edelim ki çoğumuz futbolu taraftarlıktan ötürü seviyoruz. belli bir azınlık haricinde amatör maçları takip edip oyunun özünden keyif alan azdır. bu yüzden ortalama bir futbol takipçisi için buruk bir deneyim oluyor kadın futbolu. çünkü izleyenler genellikle efendi gibi oturup maçını izleyip gidiyor. yoksa oyun kalitesi anlamında bir sorun görmüyorum, keyifli işler oluyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın