• 152
    yaklaşık seksen günlük suyu kalan şehir. son on senede en düşük su miktarı %35 iken şuan %22.15. daha 15 gün önce %25.45'ti. hava kurak ama yağış gelmesi bekleniyor. bu kış ve önümüzdeki bahar barajlar kaybettiği suyu alamazsa önümüzdeki yıl sonbahar sonu gibi su bulmak mümkün olmayabilir. kullandığımız suyu israf etmeyelim. bol ve bereketli yağış olan bir kış temenni ediyorum.
  • 153
    bu şehirde yapilan doga katliami ve bilincsiz kentlesmenin etkisini ayvalik'tan bile hissetmek mumkun. bir an önce istanbul ici ve etrafina kent ormanlari ve yesil alanlar tahsis edilmeli. yoksa susuz günlere sadece 100 gün kaldi. yeni havalimani ve ucuncu köprü inşaatlarinin bitme dönemi ile yagmursuzluk sürecinin cakisma noktalarini bir inceleyin sasiracaksiniz. o havalimani ve köprüyü, milyonlarca agac kesip yaparak bu metropolu kurak birakanlar, simdi kanal istanbul zorluyorlar ya ne desek boş.
  • 155
    kuraklıkla arasında çok az mesafe kalan doğup büyüdüğüm şehir. bu kuraklık problemini global ısınmadan mütevellit kısa ve orta vadede dünyanın en önemli ülke ve şehirleri de yaşayacak. bir yarımada ülkesi olan türkiye’nin başında bulunan hükümet acaba dehidrasyon* ile alakalı ne yapıyor? kapıdaki bu büyük felaket için ne gibi hazırlıklar yapıldı mesela çok merak ediyorum? sorarsak ‘ayasofya'yı ibadethane haline getirdik, oradan da edeceğimiz dualarla evelallah bu işin üstesinden geleceğiz’ falan derler mi acaba?
  • 156
    susuzluk tehlikesi dışında daha büyük tehlikeler bekleyen yaşadığım şehir.

    25 yıl içerisinde büyük deprem olma olasılığı yüzde %50 den daha fazla olan bir şehrimiz var fakat bunu hiç ama hiç önemsemeyen hükumet, muhalefet, belediye vs. ile karşı karşıya kalan yaklaşık 20 milyon insan. ibb'nin 2019 yılında hazırladığı deprem risk raporunu detaylı şekilde inceleyen birisi olarak her gece acaba bu gecemi diye uyumaya çalışıyorum.

    bilimsel olarak çözülmesi gereken her konuda maalesef işimiz dualara kalıyor. sonumuz hayrola.
  • 158
    3 tane avrupa finali oynanan ve hepsinde ingilizlerin kazandığı şehir. üstelik finale kalan 6 takımın 5’i yine ingiliz.

    (bkz: 25 mayıs 2005 milan liverpool maçı)
    (bkz: 14 ağustos 2019 liverpool chelsea maçı)
    (bkz: 29 mayıs 2021 manchester city chelsea maçı)

    edit: kasyo linkoln uyardı. 20 mayıs 2009 shakhtar donetsk werder bremen maçı şükrü saraçoğlunda oynanmıştı. istanbul’da ukraynalılar da kupa kazandı.

    edit 2: 13 temmuz 2013 fransa uruguay u20 maçı da türk telekom stadında oynandı. u-20 dünya kupasını franszılar kazandı.
  • 160
    bu şehre olimpiyat falan vermezler çünkü ne olduğu belli değil. dünyanın en kötü ve çarpık kentlerinden bir tanesi. sıkış sıkış, pis, tonlarca kimliği olmayan mülteci, sığınmacı ve kaçak barındırıyor. şehrin suç oranı, çoğunluğu kayıtlara geçmemesine rağmen yüksek. insanı yobaz, yönetimi kötü. havası pis, denizleri kirli. algısı ve şöhreti de kötü. bulunduğu ülke refah değil. güvenlik sorunları mevcut. insanı kendi kendisini kandırıyor ama çok güzel şehir diye. elit, sakin ve güzel yerleri var tabii ki ama olimpiyat gibi dev bir organizasyonu karşılayacak kadar kapasitesi yok bu yerlerin. olimpiyat zaten bütün şehri ilgilendiren bir organizasyon olduğu için genel yaklaşmak daha doğru olur.

    türkiye daha önce birçok kez olimpiyatlara ev sahipliği yapmak için aday oldu ama hiç vermediler. bazen çok yaklaştığımız da oldu fakat ne yazık ki başaramadık. geldiğimiz noktaya bakılırsa da bu ülkenin olimpiyatlara ev sahipliği yapma ihtimali yok çünkü her sene bir önceki seneden daha kötü hale geliyor. 10 sene önce kazanamadıysak bundan sonra hiç kazanamayız.

    şehir, bu tarz büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmak istiyorsa köklü bir değişim geçirmeli. yarın bir gün deprem olsa istanbul'un düşeceği hal nedir? olimpiyatların yapılacağı sırada 8.0 büyüklüğünde bir deprem meydana gelse ne olur? kocaman bir kaos. bu şehir en fazla şampiyonlar ligi finali gibi tek seferlik organizasyonlara ev sahipliği yapabilir(onları da vermiyorlar, verdilerse geri alıyorlar), haftalarca sürecek olimpiyatlara değil.
    https://www.bbc.com/...ler-turkiye-57825900
  • 171
    devletimiz ya da esasen hükümetlerimiz deprem konusunda adam akıllı planlı hiçbir aksiyonu tam olarak almamaktadır. riskli binaların tanımlanması tasnif edilmesi önemli ama daha da önemlisi marmara ve özellikle istanbul'daki yoğunluğu azaltıcı önlemler alması gerekirken yıllardır buradaki yoğunluğu artırıcı aksiyonlar alındı. bir arkadaşımız da yazmış teknoloji gelişimi ile beraber şirketlere farklı şehirlerden çalıştırdıkları çalışan başına prim desteği veya muafiyeti sağlayabilir. bu sayede belirli sayıda çalışan anadolunun farklı şehirlerinden çalışabilir. ek olarak bu şehirlerdeki ekonomiler canlandıkça buralarda yatırım ve ticaret de artar, sosyal hayat da gelişir. bu da daha çok nüfusu çeker ve biraz daha dengeli hale gelir.

    olası bir istanbul depreminde yıkılan binalara enkazlara ulaşım çok zor. burada osmanlı'nın kullandığı tımarlı sipahi benzeri bir sisteme geçilebilir. sürdürülebilirlik kredilerinde veya engelli çalıştırma desteklerinde olduğu gibi afad'dan kurtarma sertifikası olan çalışan başına sgk prim muafiyeti veya düşük faizli kredi desteği getirilebilir. (burada sertifika ciddi bir eğitim ile verilmeli ve her yıl yenilenmeli, en az bir haftalik ciddi tatbikatlara katılım sağlanmalı). herhangi bir enkaz anında bu ekipler yardıma çağrılmalı. şirketler 100 çalışan başına 1 tane olmak şartıyla arada kurtarma sertifikası sahibi çalışan bulundurmak zorunda olmalı. deprem veya afette kurtarma amacıyla ihtiyaç duyulacak ekipmanların bir envanteri olmalı ve bu ekipmanların satışı durumunda ilgili devlet siciline kaydı yapılarak, afet anında en yakın bölgeden teminine ilişkin yasal düzenleme olmalı. tabii devlette de riskli bölgelerde belirli sayıda bulundurulmalı...
  • 172
    ülkenin en kalabalık nüfuslu şehri, ayrıca ülke ekonomisinin %60'ı da bu şehrin sırtında. 99 depreminin öncesinde olan çarpık kentleşme gram düzeltilmedi. ayrıca şehrin nüfusu daha da katlandı. şehrin civarındaki askeri birliklerin çoğu uzaklaştırıldı. allah korusun bir deprem anında katliam olur. ilk bir saatte enkazdan çıkarılacak(ki çıkarılabilinirse) vatandaş sayısı şu an güneydoğuda yaşanan felaketin toplamına denk gelebilir. allah sonumuzu hayır etsin.
  • 173
    kısa, orta veya uzun vadede başına gelecek olumlu/olumsuz her şeyi hakeden bir şehirdir.
    bugün çalıştığım iş yerinde benden daha yetkili iki kişi ile tesadüf ettim (dün görüşememiştik). sevdiğim insanlardır üstelik. biri trabzonsporlu, diğeri beşiktaşlı bu kişiler. trabzonsporlu olan elimi sıkıp, galibiyetten ötürü beni tebrik etti. beşiktaşlı olan "galatasaray herkese koyup geçti, kaç oldu şimdi 2. ile puan farkı?" diye sordu. istanbul'un merkezinde, uluslararası bir kurumda bu sabah geçen bir sohbeti anlatıyorum. deprem sonrası bir araya ilk kez gelen 3 kişi ve konuşulan konu futbol. konunun içerisinde övgü alan takım galatasaray, benim taraftarı olduğum takım ama ne futbol ne galatasaray benim o sırada milyonda bir dahi umrumda değil. ben futbolun f'sine girmeyip, sadece trabzonsporlu olanın eli havada kalmasın diye elini sıkıp konuyu depreme ve deprem sonrası olanlara getirince; "doğru, bu zaman da futbol konuşulmaz" deyip biraz olsun türkiye'nin asıl önemli konularından konuşmaya başladılar benimle.
    demem o ki acı ateş düştüğü yeri yakıyor. istanbul'da olana bitene hassasiyet gösteren yüz binler var ise, hassasiyet göstermeyen de maalesef en az bir o kadar insan mevcut. marmara bölgesinde 11 tane il var. yaşanan felaketin marmara'da olduğunu ve marmara'nın 10 ilini etkilediğini bir düşünün. ortada türkiye diye bir şey kalmazdı. ama insanımız maalesef "şöyle olduğunu bir düşünün" senaryosundan fazla bir anlam çıkartamıyor kendisine. gereken dersleri alamıyor. "yaa evet, doğru" şeklinde mırıldanıp konuya nitelikli vakit ayırdığı süre taş çatlasın 5 dakika bazılarının (büyük çoğunluğun). 6.dakikada 5 şubat 2023 akşamında kalan gündemlere geri dönebiliyor herkes bu şehirde. futbol, iş, maaşlar, projeler, siyaset vs. istanbul en başta istanbul halkının umrunda değil. siyasetçisinin, mühendisinin, müteahhitinin nasıl olsun? istanbul halkı istanbul'u bir şehir olarak önemseyip, yaşadığı ve para kazandığı şehri gönülden sevmediği sürece, başına gelecek musibetlerin biri numaralı sorumlusudur benim gözümde. diğerleri sıralamada sonra gelir.
  • 174
    6 şubat 2023 depremi ile birlikte istanbullularin burada sürdürdükleri ya$antilarini tekrardan gözden geçirmelerini umdugum güzel $ehrimiz. bana sorarsaniz bu $ehrin acilen bo$altilmasi gerekiyor. devir internet devri. insanlar artik kolayca evinden de çali$abiliyor. evin istanbul olmak zorunda degil istanbullu! tv'de gördük evler nasil kumdan kale gibi çöküyor. 99 depreminde bir ders çikarilmami$ ki, can kaybi git gide artiyor. kisa, orta ve uzun vadeli çözüm politikalari ile $ehrin acilen bo$altilmasi gerekiyor. nüfus'un uzun vadede en fazla 6-7 milyon'a indirilmesi gerekiyor. yollarin geni$letilip, yapilarin depreme kar$i dayanikli bir hale getirilmesi gerekiyor.
  • 175
    önünde deprem gibi korkunç bir sınavı olan dünyanın en kalabalık 15. şehri. daha da kötüsü buna hiç hazır değil.

    1999 yılındaki deprem alınması gereken aslında çok büyük bir dersti. bizim insanları istanbul'dan uzaklaştırmamız gerekirken tam tersi rant kafasıyla istanbul'u çapımıza bakmadan cazibe merkezi haline getirmeye çalıştık. 20 yıl önce nufusu 8 milyon olan şehir bugün 16 milyon. kupon araziler, arsalar, evler, müteahhitler coştu gitti. günlük kazançlarla şehir talan edildi. ne kadar şirket varsa merkezi istanbul'a geldi, sanayi istanbul'a yönlendirildi, f1 pisti yapılacak nereye yapılsın tabi ki istanbul'a, mülteciler nerede istiflensin, herhalde istanbul, yetmedi bu kafa ankara'da kendi halinde çalışan kamu bankalarını da aldı istanbul'a taşıdı. bugün istanbul'da adım atacak yer yok. 20 yıldır hiçbir şey yapılmamış olsa bundan çok daha güvendeydi istanbul.

    bugün istanbul'un acilen dağıtılması gerekiyor. taşınabilecek tüm sanayinin, özel şirketlerin, istanbul'da işi olmayan emekli ekibin acilen taşınması gerekiyor. gerektiği yerde bu teşvik edilmeli, gerektiği yerde de şehir vergisi gibi uygulamalarla insanlar caydırılmalıdır. kaçağını göçeğini saymıyorum bile. şehir nufusu azaltıldıktan sonra eski yapı stoğu tamamen elden geçirilmeli, yeniler tekrar denetlenmeli. yapılacak tüm yeni yapılar sanki bu işi japonlar idare ediyormuş gibi olmalı.

    benim bu dediklerim yapılırsa sanayi taşınacağı için patronlar, çalışanlar göçeceği için müteahhitler, ev sahipleri mutsuz olacak, enkazın altında telef olmasın diye şehir vergisi koyup istanbul'dan kastamonu'daki sivas'taki köyüne gitmesine zorladığım dayının canı sıkalacak. yüzbinlerin hayatı kurtulacak belki ama bizim milletin başına gelmeden hiçbir şeyin kıymetini anlamadığı için hep eleştirilecek. dolayısıyla bunu yapan yetkili bir sonraki seçimde %1 oy zor alır. ama işte gelecek nesilleri düşünene devlet adamı, gelecek seçimleri düşünene siyasetçi deniyor. 20 senedir siyasetçi olanıyla istanbul'un ne hale geldiği ortada.

    siz renktaşlardan da ricam lütfen istanbul'dan ayrılın. bunun için kendinizi zorlayın. öğretmenseniz, polissesiz tayin isteyin, berberseniz başka şehirde dükkan açın, beyaz yakalıysanız lütfen daha güvenli yerlerde iş bakın. gerçekten istanbul'da olması gerektiği için istanbul'da olan, işini istanbul'dan başka yerde yapamayacak sayısı gerçekten azdır. bunu devlet desteklerse ne ala ama ben bir gün kalktığımda childofbodom gibi yüzlerce yazarın ismini solda görmek istemiyorum. lütfen sizde hayatınızda bu değişikliği yapmak için kendinizi zorlayın. çünkü bu filmin sonu belli. bugün maraş'ta, hatay'da yaşanan kıyamet istanbul depremi yanında fragman kalacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın