olimpiyatlarda tekvando dalında, irem yaman’ın yarıştığı 62 kg siklet yok ama 57 ya da 67 kg var. bu nedenle olimpiyatlara katılıp başarılı olmayı hedefleyen ciddi sporcuların, diğer turnuvalarda da bu sikletlerde yarışmayı tercih ettiklerini, dolayısıyla 62 kg'daki rakiplerin pek de üst seviye olmadığını söyleyebiliriz. örneğin
hatice kübra ilgün 57 kg,
nur tatar 67 kg siklette yarışıyor. irem tekvandoya 67 kg siklette başlamış, hatta bu siklette 2014 yılında küçükler avrupa şampiyonu olmuş. o sıralarda 67 kg siklette, 2012 yılında ülkemizi olimpiyatlarda gümüş madalya kazandırmış olan nur tatar da yarışıyor. irem yaman, kariyerinin başında turnuvalara 62 kg sikletten katılmaya başlıyor ve tüm altın madalyaları topluyor, hatta o siklette 2015 dünya şampiyonu oluyor. dışarıdan takip eden herkes için gurur verici sonuçlar.
tekvandonun en prestijli yarışması olan grand prixler, dünya tekvando federasyonu’nun olimpiyatlara katılım için standart olarak başlattığı, olimpiyatlara prova gibi görülen turnuvalar ve tahmin edeceğiniz üzere, olimpiyatlarda olduğu gibi bu turnuvalarda da 62 kg siklet bulunmuyor. bu nedenle 62 kg siklette dünyanın en iyisi olan irem yaman, grand prixlere katılacağı zaman, olimpiyatlarda olduğu gibi, 57 kg ya da 67 kg siklette yarışmak zorunda. 2015-2017 yıllarında nur tatar ile 67 kg siklette beraber yarıştığı 6 grand prix var, hiçbirinde nur tatar’ı geçememiş ve yalnızca 2 bronz madalya kazanabilmiş. 2016 olimpiyatlarına doğal olarak nur tatar gidiyor ve ülkemize bronz madalya kazandırıyor.
67 kg siklette nur tatar’ın gölgesinde kalan irem yaman, birçok sponsorlarla anlaştığı 2017-2018 senelerinde, belki de 2020 olimpiyatları hayaliyle grand prix turnuvalarında 57 kg siklete iniyor ancak diğer turnuvalarda yine daha kolay olan 62 kgdan katılıp madalya ve puanları toplamayı tercih ediyor, çünkü olimpiyatlara o puanlarla gidecek. bu yıllarda hatice kübra ilgün de grand prix turnuvalarına 57 kg siklette katılmaya başlıyor. artık irem’in 2020 olimpiyatları önündeki tek rakip, hatice kübra ilgün.
2018 grand prix finalinde 57 kgda hatice kübra ile irem karşı karşıya geliyor, hatice kübra 38-18 kazanıyor.
2019 dünya şampiyonasında irem yaman 62 kgda şampiyon oluyor.
daha sonra irem yaman sakatlanıyor.
2019 yılının ilk grand prixde irem yaman yok, hatice kübra gümüş madalya kazanıyor.
ikinci grand prixde irem yaman yok, hatice kübra altın madalya kazanıyor.
üçüncü grand prixde irem son 16’da eleniyor, hatice kübra ise bronz madalya kazanıyor.
bu noktada hatice kübra yerine irem'in olimpiyatlar için hiçbir şansı olmaması gerektiği zaten çok açık. sıralamadaki puanların bir çoğunu olimpik olmayan sikletten kazanmış, olimpik olan siklette puan durumu hatice kübra'nın gerisinde, bir önceki sene o siklette hatice kübra'ya ağır yenilmiş, rakibi 2019 yılında muhteşem formdayken kendisi sakatlanıp yarışmamış. buna rağmen federasyon, puan durumu nedeniyle irem yaman’a büyük bir şans vermiş, grand prix finalinde hatice’yi geçebilirsen olimpiyatlara katılırsın demiş. grand prix finalinde hatice ile eşleşmiş ve 13-10 yenilip elenmiş, hatice ise turnuvayı gümüş madalyayla tamamlamış.
örneğin bir başka milli sporcumuz olan 19 yaşındaki
ikra kayır var, o da irem yaman gibi 62 kg siklette mücadele ediyor ve henüz grand prix’lerde yarışmamış. bundan bir ay önce helsingborg’daki bir turnuvanın finalinde irem yaman’ı 9-0 yenerek altın madalyayı kaptı. buradan hem 62 kg sikletin seviyesini hem de irem yaman’ın form durumunu görebiliyoruz. aynı turnuvanın 57 kg sikletinde de hatice kübra ilgün altın madalya kazandı, finalde yendiği rakibi ise dünya tekvando sıralamasında 1. olan, son iki olimpiyatta altın madalya almış, bu seneki olimpiyatın da favorisi olan
jade jones’tu (ek: jones'u dört ay önce irem de yenmiş). irem, son yaptığı açıklamada önceden bilseydim olimpiyatlar için son yıllarda 57 ya da 67 kg da yarışarak puan toplardım demiş ama o sikletlerde başarı elde etmenin daha zor olduğunu söylemiyor nedense. eğer onun yıllardır planladığı gibi sistemin açığını kullanarak genel puan sıralamasından olimpiyatlara seçilseydi, hatice kübra da bilseydim daha kolay olan 62 kg siklette turnuvalara katılıp puan toplardım diyebilirdi.
eğer olimpiyatlara irem yaman seçilseydi, asıl o zaman büyük hayal kırıklığına uğrardım. medyatik, popüler, güzel olmasının ve bunların getirdiği sponsor gücünün bir haksızlık yarattığını düşünürdüm. şu anda bile kendisine gösterilen ilgiyi ve verilen desteği hatice kübra ilgün, nur tatar ya da diğer adı bile bilinmeyen milli sporcular ile karşılaştırınca canım sıkılıyor. irem yaman’ın yaptığı çıkışa söyleyecek bir lafım yok, hayal kırıklığına uğramış olması çok doğal, ancak bunu yaşama şekli kişiliğini ortaya çıkarttı. söylenecek ağır sözleri, genç ve önemsiz bir sporcu yerine kolayca kandırılabilen ve bilmediği her konuda fikir beyan eden gereksiz yığınlara saklıyorum.