• 3
    2024 yaz olimpiyat oyunlarında 71 kilo kadınlar sınıfında biraz tartışmalı şekilde yer alan abimiz. "cinsiyet testini geçemedi" cümlesi geçiyor sürekli, sanırım hormon testlerinde bazı dengesizlikler var.

    2024 yaz olimpiyat oyunlarındaki ilk rakibi 46 saniyede sahadan ağlayarak çekilmek zorunda kalmıştır. olimpik seviyede bir sporcunun ağlamasına sebep olacak kadar şiddetli bir darbe vurabilmesi hakkındaki şüpheleri iyice arttıracaktır.

    emsal teşkil edeceği için hakkındaki tavır çok önemlidir. lezbiyen sporcuların aradaki hafif hormonal dalgalanmalarla avantaj sağlama durumu hafiften can sıkıyorken, eğer trans bireylerin katılımına dair şartlar gevşetilirse kadın sporlarının geleceğinde dramatik değişimler yaşanması kaçınılmazdır.
  • 6
    kadın kas tonusuyla erkeklerin kas tonusu farklı. kendine ne diyorsa desin erkek kas tonusuna sahip. bir kadının karşısında çok da şansı yok. en önemsiz görülen ilaçlar bile doping nedeniyle sıkıntı çıkarıyor ama açık bir şekilde hile olduğunu düşündüğüm durum nedeniyle kadın sporcular mağdur oluyor. bu eşitlik falan değil. düpedüz sahtekarlık.
  • 9
    eğer kendisi doğumundan itibaren böyle ise buna kimsenin itiraz edebileceğini sanmıyorum.

    fakat sonrasında hormonal olarak değiştiyse buna itirazım var. trans birey olarak görüyorsa kendisini, o zaman kendisi gibi olanlardan bir olimpiyat dalı kurulsun o da orada yarışsın. aksi halde bu sporun ruhunu öldürür.

    yarın havuzda da, futbolda da , basketbolda da bu olaylar başlar. daha önce serena williams ile röpörtaj yapılmıştı kendisi " ilk 200'e giren herhangi bir erkek tenisçi beni set bile vermeden 6-0 6-0 yener. fiziksel hiç bir mücadelede erkeklerle başa baş mücadele etmemiz imkansız. fiziksel olarak daha hızlılar, daha güçlüler. yanlış bir kıyaslama" demişti.

    git satranç oyna kimse itiraz etmez ama sen hormonal durumundan kaynaklanan fiziksel avantajını silah olarak hem de boks gibi bir sporda kullanıyorsun.

    edit: kadın olarak doğmakla, sonrasında erkek genlerinin baskın hale gelmesi çok farklı şeyler. kendisinde x ve y kromozomları bir arada olduğundan hem kadın hem erkek olarak görülüyor. kendisi de kadın olan tarafımı yarışma statüsünde erkek olan tarafımı da neden yapacağım sporda (boks) kullanmayayım demiş. kadın vücut geliştirmecilere bakılsa zaten durum anlaşılır.

    testosteron tüm kötülüklerin anasıdır. bilemedin babası da olabilir bu durumda.
  • 10
    ben kendisinin trans olduğunu düşünmüyorum ki elimizde net buna dair veri yok. kendisine trans deniliyor çünkü böyle daha çok tepki çekiyor.
    tahminler kendisinin doğuştan interseks bireylerden olduğu.
    bu demek değil ki kendisi yarismalarda olabilsin. ama gerçekten düşündüğüm gibiyse de kişi için oldukça zor; erkeklere oranla düşük ama kadinlara oranla yüksek.
    ama benim kendi fikrim yarışmaması gerektiği. aynı tecavüzcü voleybolcunun olmaması gerektiği gibi. bunlara tepki gösterilmesi güzel.
    bir de kendisi cezayirli. homoseksüel olmanın yasak olduğu yer. böyle aşırı müslüman ülkeden trans boksör yollanması benim için acayip fantastik bir şey olur.
    yani cezayir lgbti ülkesi mi şimdi? sanmam.
  • 14
    doğuştan xy kromozomuna sahip boksör.

    olimpiyatlardan önce de haberlere konu olmuştu.
    https://www.marca.com/...2601d2d678b457f.html

    kendisi gibi 2 atlet kadın kategorisinde yarışmakta.

    https://www.thetimes.com/...to-compete-bk70xqs36

    kendisiyle karşılaşanlara üzülüyorum fakat amerikadan sosyal konularda ne bulsa import eden avrupa ile beraber bu saçmalık hayatımıza girdi, daha da abartılmadığı sürece de ne kadar saçma bir zırva olduğu anlaşılmayacak. gerçi bu özürlü liberallikle ona da emin olamıyorum. öyle açılışa böyle atlet.

    edit: konuyla ilgili daha bilgili bir yazar arkadaşımızın eki: (bkz: imane khelif/#3983685)
  • 16
    cezayirli boksör.

    konu artık tıbbın konusudur. kendisine çok detaylı tıbbi bir inceleme yapılacak. erkek doğup kadına mı dönüşmeye çalıştı?, çift cinsiyetli mi doğdu?, kadın doğdu da hormonal/cerrahi/başka türlü destek mi aldı?, kadın doğdu da yoğun fiziksel antrenmanla mı bu hale geldi?, doğuştan genetik anormalliği (sıradışı anlamında) var? bu sorulara tıp cevap verecek. eğer kadın olarak dövüşmesin de sportif olarak cinsiyet eşitliğine uygun olmayan bir durum varsa, yarışmaması lazım.

    olimpiyatlar yüzyıldan fazla devam eden, çift cinsiyet (erkek ve kadın) tanımlanmış bir organizasyon. değişemez. son yıllarda kendini cinsel olarak tanımlama skalası o kadar çok genişledi ki, bunları olimpiyat gibi bir organizasyona sığdırmanın imkanı yok. bu ayırımcılık değil, sporun eşit şartlarda yarışma prensibini uygulama.

    bu değişik cinsiyet tanımlamalarını içine alan başka bir sportif organizasyon düzenlenmeli. dünyada ki , bu lobide, bunu düzenleyecek kaynak ve kamuoyu var. sonrasında insanlar karar verir hangisini izleyeceklerine.
  • 17
    endokrinolog değilim ancak konu madem buralara geldi bir ürolog olarak kenarından köşesinden bildiğim kadarıyla bir entry gireyim istedim.

    tıp fakültesindeyken bir hocamız bir insan embriyosunu kendi haline bıraktığınızda o kadın olur, erkek olmak zordur derdi.

    şöyle ki erkek olmak için bir dizi basamaktan başarıyla ayrılmak zorundasın. önce y kromozomun olacak, sonra bu kromozomun cinsiyet gelişimine etki ettiği gen bölgesi (sry) doğru çalışacak, sonra sry yardımıyla ürettiğin testosteronun bağlanacağı bölgedeki reseptörler duyarlı olacak, daha sonra da bu testosteronun dış genital erkek organlarının gelişmesini sağlaması için dihidrotestosteron'a dönüşümünü gerçekleştiren enzim (5-alfa redüktaz) düzgün çalışacak. böyle ilerleyen bir süreç erkekleşme süreci. bu basamaklardan herhangi birinde defekt olursa erkek olamazsın, embriyonun genetik kodu ne olursa olsun o embriyodan bir kadın bedeni gelişir.

    şimdi bu ablamızda da muhtemel bu problemlerden biri var. internette yaptığımız kısa bir araştırmadan sonra bu ablanın xy genotipinde olduğunu öğreniyoruz. ancak ya sry geninde bir sorun var ya da 5-alfa redüktazı çalışmıyor. böylece iç organlar erkek olsa da dış organları kadın yönünde gelişiyor.

    toplumsal yönüne gelirsek; bu kişiler kendini kadın hisseder, kadın olarak yetiştirilir ve dış genital organları da kadın yönünde farklılaşır. yani vajen ve memeleri vardır. ancak kadın iç genital organlarına sahip olmadıklarından (yumurtalık ve rahimleri olmadığı için) doğal olarak adet göremezler. sosyokültürel olarak belli bir seviyenin üzerinde olan ailelerde çocuğun ergenlik çağına ulaşmasına rağmen menstrüel döngü geçirmemesiyle doktora götürülünce durum anlaşılır. anadolumuzda ise çoğu zaman adet görememe aile büyüklerinden, damattan ve dünürlerden gizlenir. hasta evlendikten sonra çocuk sahibi olamayınca kayınvalidesi ve eşi tarafından kısırlık araştırması için doktora götürüldüğünde anlaşılır bu durum.

    sonuç olarak transbirey sözü zaten hali hazırda hassas olan bu konuyu daha spekülatif bir hale getiriyor. bu sporcuya transbirey demek doğru değil, seksüel gelişim bozukluğu hastalıklarından birine sahip demek daha doğru. bu kişi fiziksel olarak gerçek bir kadınken iç organları ise erkektir. bu noktada bu şahsın kadın bir sporcu gibi yarışıp yarışamayacağına endokrinolojik testler karar verir. ancak bu tip durumların net kurallarla belirlenmesi son yıllarda binbir çeşit seksüel tanımlama gelişirken artık gereklilik arz ediyor diye düşünüyorum.

    grande medimagazin milano'dan bildirdi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın