• 5
    dünya futbol kuralları kapsamında yasaklandığı gün galatasaray'ı kümeye düşürecek pas.

    galatasaray taktik varyasyonlarının yüzde 90'ınını içinde barındırır. biraz baskı yiyince orta saha çizgisinden top muslera'ya dönüyor. geçtiğimiz sezonlarda da fazlaca bu pasları yaptık. bu akımın en büyük akıl hocası ve mucidi maestro xelcuk'tur.

    unutursak kalbimiz kurusun.
  • 21
    kaleciyle ilgili kural 1992 danimarka’sı sonrası gelince tüm dünya’da defans oyuncuları ve kalecilerin ayağının daha iyi olması gerekliliği doğdu.

    dünya futbolu barcelona önderliğinde oyun kurucu kaleciler, diagonel pas uzmanı kaleciler ile doldu taştı. hatta geçtiğimiz senelerde güncellenen “aut atışında savunma oyuncusunun topa ceza sahası içerisinde dokumabilmesi kuralı” dahi burayla bağlantılı olarak guardiola ve barcelona’nın yarattığı ekol sonrası ortaya çıktı.

    bir suistimal sonucu çıkan kuralı ile dünya futbolunu değiştirmiştir. bugün dünya’nın en iyi orta açan iki oyuncusu de bruyne ve trend alex-arnold kanatta değil orta sahada oynuyorsa da bu kuralla dolaylı yoldan bağlantısı var;

    kronolojik olarak bkz;

    1990 ofsayt kuralı -> 92 geri pas kuralı geldi -> 21. yy itibariyle özellikle kalecilerin ve forvetlerin bu kurallara adaptasyonu ve evrimi -> 442, 352, ve üç santrforlu 343’lerin yerini mourinho, rijkaard ve guardiola’nın 433’ünün alması… ve sonuç;

    kalecilerin adım hızlarının artması sonucu kaleci çalımlayan forvetlerin azalması, 442 ve 352’deki kanat beklerin yerini ters ayaklı oynayan kanat forvetlerin almasıyla birlikte düşen/azalan “orta” kaliteleri ve sayıları. devamında da dünya futbolunda “iyi kafacı forvet”in kalmaması…

    --- benzer bir şeyler ---

    benzer bir şeyler mod on

    dünya futbolunun ekselansları guardiola’nın 2020’ler için çıkardığı son trent ise “sol beksiz yeni dünya düzeni”. 24 avrupa şampiyonasında doğru düzgün sol beki yok malesef takımların. 3-4 tamımın üst düzey sol beki var iken geri kalanlar devşirme sol bekler ile oynamakta. “sahte bek” kavramıyla bunu yükselten ve oyuncu kalitesiyle katkı alan pep bu düşüncesini yine tüm dünya’ya bulaştırıyor. gvardiol ve cancelo gibi oyunculardan kendi sisteminde katkı almasından dolayı tüm dünya bunun geçerli olabilecek bir düzen olduğunu düşünse de gerçek sol bekler her zaman vardı, varlar ve var olacaklardır.

    yaşasın r.carloslar, john are riiseler, sylvinholar, lucho
    -theo hernandezler, hakan ünsallar ve niceleri…

    benzer bir şeyler mod off

    --- bir şeyler ---

    tabii bu pası özellikle bir stoperin attığının görülmesi insanı hayattan soğutur. o pas sırasında arkadaşa laf, ağza leblebi, sigaraya çakmak atılır. bu pası yasaklayan teknik direktör ne yüce bir teknik direktör, bu pası atmayan futbolcu ne büyük bir futbolcudur…

    (bkz: r)
  • 13
    galatasaray futbol takımında artık tedavi edilemez çaresiz hastalık.

    her yeni gelen oyuncu bu hastalığa yakalanıyor. adeta covid gibi olmuş, kendi sahamızda futbolcularımıza bulaşa bulaşa takımın yarısını esir alıyor. her geçen sezon daha da büyüyor, şimdilerde evrimlesip geri pas yapmaya çalışırken topu kaybedip kalemizde tehlikeli ataklara dönüşen bir hastalığa dönüştü.

    kalemizdeki karambolde bile topu geri pasla muslera'ya vermeye çalışan oyuncularımız var. akıl alır gibi değil, harbiden bazı oyuncularımız bunu o kadar alışkanlık haline getirmiş ki boştaki arkadaşına vermek yerine topu geriye yollayarak kullanıyor. sözün bittiği yer

    (bkz: 29 ağustos 2021 kasımpaşa galatasaray maçı)
  • 6
    muhtemelen gs takım soyunma odasında ilke olarak yazılmış pas türü. elbet de hoca geri pas yapın demiyordur. hatta bir ara erman toroğlu bile "herhalde fatih istiyor takımdan bunu ki her maç bu kadar geri pas yapıyorlar"dese de bunun gerçek olmadığına inanıyoruz. peki kim, neden geri pas yapar?

    çünkü geri pas en garanti-risksiz pas şekli olarak görülür. bunun nedeni oyuncunun kendini güvensiz veya yetersiz hissetmesidir. oyuncu sorumluluk almak istemez. top benden çıksın anlayışına sahiptir. hatta bu pası veren oyuncu çoğu zaman tekrar pas almak için de hareketlenmez. çünkü topun kendine gelmesini istemez. ya da topu tekrar alır ve yine geriye oynar. böylece oyuna dahilmiş gibi gözükme amacındadır. oysa yaptığı yine üretkenlikten ve sorumluluktan uzak olmaktır. bunların dışında çoğu zaman oyuncular ne yapacaklarını bilmediklerinde, diğer pas opsiyonları mümkün olmadığında bunu yaparlar.

    velhasıl kelam geri pas bir takıma dair çok şey anlatır. bunlar: öz güvensizlik, sorumluluktan kaçma, fiziksel-teknik yetersizlik, oyun şablonunun olmaması gibi başlıklar altında uzun uzun yazılabilir. işin kötüsü tüm bu özellikler, görmek isteyenler için, galatasaray futbol takımının her oyuncusunda her maç rahatlıkla görülebilir. bunlar düzelmedikçe de -ki bir anda, kolay düzelecek şeyler değildir- iyi bir oyun beklenmesi hayalcilik olur.

    ek: geri pasın dışında bizim takımın diğer bir ilkesi de durarak oynamadır. bu genellikle şöyle cereyan eder: oyuncu top ayağına gelince durur. topu tutar. top ayağının altında bir kaç saniye bekler. üstüne basıp, etrafa falan bakar. düşünür. sonra topla yürümeye başlar. bakın koşmak demiyorum çünkü burası çok önemli. koşarsa mesafe kat eder, yorulur, topu kaptırır falan maazallah .o yüzden biraz yürüdükten sonra tekrar durur.
  • 8
    (bkz: 22 ekim 2019 galatasaray real madrid maçı)
    bu akşam da yine diğer maçlardaki gibi geri dönüşler fazla olursa bu real madrid bizim içimizden geçer.
    tam unuttuk derken yeniden hortladı bu hastalık. muslera ileri bölgedeki oyuncularımızdan daha fazla topla oynuyor. hep yüreğimiz ağzımızda. şahsi kanaatim bunun taktikle falan alakası yok. tamamen ileride koordine olamıyoruz bir türlü.
App Store'dan indirin Google Play'den alın