• 1
    https://twitter.com/...9bKhnA0We0w&s=19

    --- alıntı ---

    galatasaray pres ve geçiş oyunu oynamak durumundadır bu genç ve enerjik kadrosuyla. 1. golde golü atan oyuncu aynı zamanda topu kapan çiko. pres sonrası gelen gol (klopp). üçüncü golde asisti yapan kerem aynı zamanda topu kapıp atağı başlatan.

    bunları gençlerle başarırsınız.
    --- alıntı ---

    (bkz: orhan uluca)
    (bkz: 25 kasım 2021 galatasaray marsilya maçı)
  • 2
    "pozisyon oyunu oynuyoruz geçiş oyununa dönmeliyiz" gibi futbolu sadece 2 parçaya bölen ve saçmalık derecesinde basite indirgeyen bakış açısının izleyiciler tarafından bir kenara bırakılması gerektiğini düşünüyorum.

    çünkü oynadığımız oyunu tanımlayan binlerce faktör varken (özellikle bizim gibi sezon içinde hem favori olduğu, hem ortada, hem de rakibin favori olduğu maçlara çıkan ve kaan kural'ın tabiriyle bukalemun olması gerek takımlar için) "pozisyon oyunu yerine geçiş oyunu oynayalım dertler bitsin" vb. bakış açıları ziyadesiyle primitif kalıyor.

    birçok futbol taraftarının ara ara kendisine sorduğu "bizim takım ne oynuyor?" sorusunun cevabını verebilmek için;

    1- rakibe, maçın o anki skoruna ve dakikasına göre sahanın hangi bölgelerinde ne yoğunlukta pres yapacağımız,

    2- yaptığımız pres doğrultusunda rakibi sahanın hangi bölgelerine yönlendireceğimiz, rakibe nasıl tuzaklar kuracağımız, topu hangi bölgelerde kapmayı planladığımız,

    3- kaptığımız toplarda topları hangi bölgelerde kaptığımıza da bağlı olarak ne ölçüde hemen rakip kaleye inmeyi deneyip ne ölçüde sete yerleşeceğimiz,

    4- sete yerleştikten sonra rakip savunmanın dizilişine ve önlemlerine göre savunmayı nasıl açmayı planladığımız (mesela 3. bölgede oyunu bekimiz ile mi kanat oyuncumuz ile mi genişleteceğimiz),

    5- rakiplerin geçiş hücumu fırsatlarını asgariye indirgemek ve dönen topları azami ölçüde toplayabilmek adına rakip yarı sahaya yerleşmişken ve top bizdeyken de nasıl önlem alacağımız,

    6- rakibin önde presine karşı savunmadan çıkarken hangi şablonları kullanıp hangi oyuncularımıza hangi rolleri vereceğimiz,

    7- karşıladığımız duran toplarda ceza sahamızda kaç oyuncuyla bulunacağımız ve kaç oyuncumuzun geçiş hücumu fırsatları için ceza sahamızın dışında konumlanacağı,

    8- kazandığımız duran topları nasıl kullanacağımız ve bu duran toplarda nasıl yerleşeceğimiz, kaç oyuncumuzu ceza sahasına gönderip ceza sahasına göndermediklerimizi hangi bölgelerde konumlandıracağımız (özellikle duran topu pasla kullanmışsak veya "sahipsiz top" durumu oluşmuşsa)

    sorunsallarına ve daha birçoğuna cevap vermemiz gerekiyor. ancak bu sorunsalların en azından belli bir bölümüne cevap verdikten sonra oynadığımız oyunu hakkıyla tanımlayabilir hale gelebiliriz ve bu tanım da "biz geçiş oynuyoruz rakibimiz pozisyon oynuyor" gibi tek cümleyle kestirip atılan türden bir tanım olamaz.

    maalesef son dönemde gördüğüm kadarıyla özellikle galatasaray taraftarları arasında dünyada sadece 3-4 takımın pozisyon oyunu oynadığı gibi gerçeklikten tamamıyla uzak ve pozisyon oyunu oynamanın bizim seviyemizdeki takımlar için büyük bir lüks olduğu yönündeki rasyonellikten uzak düşüncelere kapılmış durumda (hele de istisnasız tüm süper lig şampiyonları pozisyon oyunu diye nitelendirilen oyununda belli bir hakimiyetin ve üretkenliğin üstüne çıkmışken) olanlar var. hatta savunmadan pasla çıkmanın çağdışı olduğunu iddia edenler bile var (özellikle twitter'da).

    hatta belki de en trajikomiği galatasaray taraftarı içerisinde öyle bir grup var ki bir maçı ne zaman iyi oynasak geçiş oyunu oynadığımızı, ne zaman kötü oynasak pozisyon oyunu oynadığımızı iddia ediyor. bu sezon olmasa bile geçtiğimiz sezon (bkz: süper lig 2020-2021 sezonu) taraftarın kafasında pozisyon oyunu olarak kodladığı oyunla birçok iyi maç, geçiş oyunu olarak kodladığı bir oyunla da bazı kötü maçlar çıkardık ve bu maçlarda oynadığımız oyunlar "iyi oynamışsak demek ki geçiş oynamışızdır" ve "kötü oynamışsak demek ki pozisyon oyunu oynamışızdır" önkoşuluna sahip taraftarlar tarafından hep yanlış yorumlandı.

    dağılan konuyu toparlamak gerekirse futbolun psikolojik tüm faktörleri bir kenara bırakırsak bile milyonlarca değişkeni olan ve asla basite indirgenmemesi gereken bir oyun olduğunu düşünüyorum. bir takımın rakip duran toplarını karşılamada yaşadığı bir problem bile bu probleme alınan olası önlem yoluyla o takımın geçiş hücumu sıklığını etkiliyorken bu oyunu basite indirgemeye yönelik tüm çabaların kaçınılmaz sonucu oyunun mantığından ve dinamiklerinden uzaklaşmak, gerçekleri yansıtmak konusunda büyük ölçüde yetersiz kalacak bir anlatıya sahip olmak olacaktır.

    not: başlığa aslında yukarıda yazdıklarımı yazma amacıyla değil aşağıda paylaşacağım flood'u koyma amacıyla girmiştim ama kendi kendime konuşurken laf lafı açtı*.

    her neyse, geçiş oyununun pozisyon oyunu gibi bir oyun çeşidi olmadığını savunan bir twitter hesabının konuyla ilgili şöyle bir bilgilendirici flood'una denk geldim. tam olarak aynı şekilde düşünmesem de benim düşüncelerim de kendisiyle belli ölçüde paralellik gösteriyor;

    https://twitter.com/.../1506328356048052228

    --- alıntı ---

    yine "possesion" ve "transition" olarak adlandırılan iki ayrı başlık gördüm. oldukça da popüler bir tivit.

    pozisyon oyunu bir oyun biçimidir ama "geçiş" oyunu, oyunun içindeki kesitlerden biridir.

    bu bir oyun çeşidi değildir bir milyonuncu kez yazıyorum affola ama.

    hocalarımın akıl oyunu/pozisyon oyunu olarak adlandırdıkları, "possesion" oyunun oynanış biçimidir ama "geçiş oyunu" diye bir ana oyun çeşidi yoktur

    yerinizde durup, rakibin set geçişlerindeki açıkları kovalamak ana strateji olamaz. olur diyen varsa topla ne yapacağını anlatsın.

    futbol karşınızda bir takım varken oynanan oyundur.

    karşınıza herkes "ben yoğunlukla topla oynamalıyım. kalemden pasla çıkmalıyım" diyerek gelmiyor.

    kaleden direkt üçüncü bölgeye vurup öne baskıya giden adamlara geçiş yapamazsınız.

    oynanamayan oyun biçimi olmaz. olur mu?

    top sendeyken hiç bir şey yapmamak bir plan mıdır? bir oyun tarzı mıdır?

    bir planın parçası olursa anlamlıdır. yoksa herhangi bir takım gelir topu sana bırakır kendi aldığı zamanlarda da dan diye ileri vurur yedi kişi öne koşar. senin geçiş planın çöp olur.

    nerede geçiş?

    dünyada trend sistematik, herşeyi belirli ölçülerde uygulayabilme ve tahmin edilebilirliği ortadan kaldırmaktır.

    ben geçiş oyunu oynuyorum diyen bir takıma tedbir almaktan daha kolay ne var? tek planı olan takımı ezmekten kolay ne var?

    kısacası, bir konunun paragrafıdır.

    konunun kendisi değildir.

    transition bir oyun çeşidi değildir. possesion denen olayın karşıtı da değildir.

    silahlardan biridir sadece.

    bunu ısrarla yazacağım.

    --- alıntı ---
  • 3
    sadece 3 pas ile 50 metrelik bir alanı yaklaşık 7 saniye gibi kısa bir sürede geçerek gol atılan şu pozisyon en güzel örneklerinden biridir.

    https://youtu.be/Nxbt8kbEI5M

    "biraz da bana ver, ben de ona vereyim 50 tane saçma pas yapalım ama sonuç olarak ilk pozisyondan daha geride bir vaziyette kalalım" adlı oyun ile karşılaştırılmayacak kadar etkili bir oyundur.

    iyi futbol bu işte. topu ne kadar hızlı ve etkin yere gönderirsen o kadar çok sonuç alırsın. şu golün güzelliğine bakar mısınız... berkan'ın pası ile topun ağlarla buluşması arasında toplasan 15 saniye yok. sen bu kadar hızlı paslaşırsan rakip nasıl savunma yapsın.

    maç içinde bu oyunu oynamak için çoğu zaman fırsat bulabilirsiniz. rakibiniz istediği kadar savunma yapsın illaki size karşı 5-6 defa hücum edecek. bu zaman diliminde bu tarz bir oyunla skoru alıp arkanıza yaslanacaksınız. mıy mıy bir sağa bir sola pas oyununun hiçbir katkısı yok. zaten o oyun pas oyunu da değil. sadece biz öyle sanıyoruz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın