• 3
    galatasaray'ın renkleri gül baba'nın sarı ve kırmızı renkli güllerden oluşan gülizarından gelir... bu durum eski başkanımız fethi isfendiyaroğlunun 1952 istanbul basım galatasaray tarihi birinci cildinde tarihsel olarak da aktarılmıştır.

    ne var ki ali sami fraşeri (soyadı kanunu yok iken ali sami beyi arnavut olduğu için baba ve amcalarından ötürü bu şekilde çağırırlar ve arnavutluktaki akrabağaları da bu soy ismini daha sonra kullanmıştır mithat fraşeri gibi), celal ibrahim ve emin bülend galatasaray'ı tescil ettirmek için önce ecnebilere karşı oynamak adına kırmızı beyazı istemiş ilk sene başvuruları ırkçılık-kavimcilik yapıldığı gerekçesiyle istibdat rejimi zihniyetince reddedilmiştir.

    ikinci sene bu sefer gül babaya atıfta bulunarak sarı kırmızı istenmiş ancak yine reddedilmişler islami motifler çağırıştırdığı ve gayrimüslim tebaayı üzeceği için reddedilmiş ancak sarı siyah renkleri önerilmiş bizim kurucu babalarımız da bir sene daha lisanssız geçirmemek adına bunu kabul etmişlerdir. sarı siyah renklerinin önerilmesinin sebebi avusturya macaristan imparatorluğunun daha doğrusu habsburg hanedanlığının renkleri olmasıdır :) merzifonlu gül baba'nın sarı kırmızısına izin yok ama franz joseph'in sarı siyahına izin var :) oh ne güzel istanbul be... pardon ne güzel konstantiniye zira abdulhamit kendine kayser istanbula da konstantiniye diyordu ben demiyorum kendi bastırdığı madeni paralar öyle diyor :)

    peki sarı ve kırmızı ne anlama gelir? neden mutlakiyetçileri irrite etmiştir? neden galatasaray sarı-kırmızı renklere ancak ittihatçılar sayesinde kavuşabilmiştir?

    gül baba merzifonlu mücahit bir bektaşi dervişidir. asıl adı caferdir... istanbul'un da budin'in de fethine katılmıştır. adına operetler düzenlenmiş, efsaneler aktarılmıştır. rahmetli süleyman demirel zamanında tika türbesini yenilemiştir budapeşte'de. ikinci bayezid'in akıl hocalığını yapmış ve galata saray-ı ocağını kurdurmuştur. sadece sarı ve kırmızı renkli gül yetiştirmesinin sebebi de bugünkü galatasaray lisesinin olduğu yerde tasavvuftaki sarı ve kırmızı renklerinin manasında gizlidir...

    boşuna mı galatasaray'ın ilk adı gloria ve audace idir... arkadaşlar ali sami yen'in babası şemseddin sami'dir :) türkiye'deki ilk ansiklopedi ve türkçe sözlüğün yazarıdır... fraşerilerin modadaki evinde her türlü kaynak vardı yani :) üstelik soyları da arnavut olduklarına göre gül baba'nın müslümanlaştırdığı balkan köylülerinden gelmektedir. onlara göre gül baba hocaları, pirleridir...

    arapça'da lafza-i celal, türkçe'de ise ismi celil olarak bilinen azamet ve yücelik belirten ifadelerden gelir sarı ve kırmızı renkler. zira tasavvufta letaif vardır. yani insan vücuduna yerleştirilmiş manevi ve nurani cevherlere verilen isim... ama pek azametli ve ulu bir isim...

    her bir letâif nurunun da rengi vardır. işte bu renklerden ikisi biziz; sarı ve kırmızı. sarı islami literatürde ruhu; kırmızı ise yüreği yani cesareti temsil eder.

    yani gloria yani cihat ruhu yani sarı; yani audace yani cesaret yani kırmızı; yani türkiye'den çok avrupa'da başarı; yani defansif futboldan çok hücum futbolu...

    bu nasıl bir camia ki 550 senedir kuruluş felsefesi ruhuna işlemiş nesiller, çağlar değişse de karakteri, oyun karakteri aynı kalabilmiş... celtic dahil dünyada eşi benzeri olan bizimki gibi bir ikinci camia yok!

    işte renklerimizin manası, işte galatasarayımızın temel ilkeleri...
  • 5
    mesleğimin bana verdiği yetkiye dayanarak söyleyebilirim ki; kurumsal kimlik çalışması yapılıp, pantone kodlamasıyla sabitlenmediği sürece, yıllarca tartışılmaya devam edilecek renklerdir. hem renkler, hem de logo kullanımı. benim turuncudan iz taşıyan tok sarım ile bir başkasının sarısı bir olamaz. aynı şey kırmızı için de geçerli. kurumsal kimlik dediysem 10 sayfalık powerpointten bahsetmiyorum. son yaptığım kurumsal kimlik 108 sayfaydı.

    yapacak adam bulamadılarsa söylesinler hiç karşılık beklemeden ben yapayım. hatta iki sınıf arkadaşımı da eklerim bu işin içine, ikisi de tribünde bilinen abiler.
  • 2
    --- alıntı ---

    birçok yeri dolaştık ve daha sonra, nihayet bahçekapı’daki şişman yanko’nun dükkanına gittik. orada bulunan zarif iki yünlü kumaşa tesadüf ettik. biri vişne rengine çalan koyu tatlı bir kırmızı, diğeri de içinde turuncudan izler taşıyan tok bir sarı. tezgahtar bir el hareketi ile kumaşların dalalarını birleştirdi. bir saka kuşunun başı ile kanadının yarattığı renk güzelliğine benzer bir parlaklık hasıl oldu. ateşin içindeki renk oyunlarını görür gibi olduk. sarı ve kırmızı alevinin takımımız üzerinde parıldamasını tasavvur ediyor ve bizi derhal galibiyetten galibiyete götüreceğini tahayyül ediyorduk. nitekim de öyle oldu.

    --- alıntı ---

    ali sami yen günümüzde de kullandığımız renklerimizin nasıl seçildiğini anlatıyor. kulüp ilk olarak kırmızı-beyaz renklerini benimsemiş, daha sonra sarı-siyaha döndürülmüş, en sonda sarı-kırmızı kullanılmaya başlanmıştır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın