(bkz:
#2195837) entryde de mümkün olduğunca açıklamaya çalıştım. bu duruma psikoloji, sosyoloji, antropoloji hangi disiplin üzerinden bakarsanız bakın bunun bir güç gösterisi olduğu sonucuna varamazsınız. olan biten özet olarak, sen küçük kardeşimiz artık bizden birisi oluyorsun, ama bunun için biz de senden bir şey alıyoruz olarak yorumlanabilir. bu takımda hiyerarşi olmadığı anlamına gelmiyor. abilik, eskilik gibi kavramlar özellikle modern insanda genellikle yanlış olarak yorumlanıp kötü anlamıyla kullanılmıştır. ancak bu bu doğal hiyerarşinin kötü ve saçma olduğunu göstermez.usta çırak ilişkisi iyi bir şekilde kurulduğunda gerçekten de modern eğitimden çok daha değerli ve faydalı bir şeydir.
hiyerarşi zaten doğal olarak oluşur, ama bunun doğru yolla oluşması gerekir. yani ben abi dediğim, usta dediğim kişinin bilgisine tecrübesine ve de en önemlisi insanlığına saygı duymalıyım, saygı duymak zorunda kalmamalıyım. bunu tartışabiliriz. ama bu ritüel güç gösterisinden çok, tam tersi seni aramıza alıyoruz ve artık bizden biri oluyorsun ama bir şeyini feda etmen lazım hareketidir. tıpkı kız istemeye giden erkeğin acı kahveyi içmesi gibi ya da müjde verecek kişinin karşılığında bir şey istemesi gibi.
dinde de bu vardır. allah insana verdiği rızkın bir kısmını zekat olarak yoksullara dağıtmasını ister kulundan. yani kazandığın şeyin karşılığında bir şey vermen gerekir düşüncesi. bence güzel bir düşüncedir bu.