• 1
    isveç %56,9 ile bu alanda zirvededir. futbol piyasasının lider ülkeleri olan ispanya %52,5 fransa %50 almanya ve italya %47,5 ingiltere %45 vergi uygularken bu oran türkiye'de %15!

    kısacası havaalanlarında karşıladığımız ve omuzlarımıza aldığımız adamlardan, çoğumuzun dahil olduğu ücretlilerden ve asgari ücretlilerden daha düşük oranda vergi alınıyor. azdan az çoktan çok gitmiyor yani.
  • 4
    şaka maka bu sıralamada türkiye'nin durumu tek kelimeyle korkunç!

    ilk entaride de belirtildiği üzere; yurt dışında neredeyse %45'ten aşağı vergi ödemeyen futbolcu yokken türkiye'de vergi oranı sadece %15 ve onu da ödeyip ödemedikleri meçhul.

    işin kötüsü bu adamların ödemedikleri vergileri de senin, benim gibi gariban işçi-memur ödüyor.

    yemin ederim inanılmaz bir ülkeyiz.
  • 11
    herkesin bir haber olduğu konu.

    türkiye’de brüt maaş üzerinden %40 vergi var. net maaş üzerinden %66.6 eder bu.

    mesela geçen seneden bir örnek vereyim. çoğu kişi nelsson’u satıp bedava denayer alınsın istiyordu. bakalım denayer bedava mıymış?

    nelsson 7 milyon euro bonservis, 5 taksit. yıllık 1.4 milyon euro. 900 bin euro civarı maaş, 600 bin euro vergi. eder sana yıllık maliyeti 2.9 milyon euro.

    denayer’in bonservisi yok. diyelim menajere sakal da yok. imza parası da yok. 2.5 milyon euro net maaş, yaklaşık 1.6 milyon euro da vergi. yıllık maliyeti 4.1 milyon euro.

    birisi victor “stopere 7 milyon verilir mi” nelsson.

    diğeri jayson “bonservisi yok bedava” denayer.

    nelsson’un maaşı düşük olduğu için satışının daha mümkün ve daha yüksek meblağdan olacağını hiç hesaba katmıyorum bile.*

    buradan nereye geleceğim? mauro icardi’ye…

    psg’den net 9 kazanıyor. hadi diyelim biz 7,5’a ikna ettik. 5 de vergi. 2,5 da bonservis taksiti desen; yıllık maliyeti 15 milyon euro oluyor… 3 sene 45 milyon euro… sponsor filan deniyor… o sponsor yılda minimum 7-8 ateşleyecek ki bu transfer olsun. mümkün mü? bilmiyorum. pek zannetmiyorum…

    şimdi biz birine 20 milyon euro bonservis versek ortalık ayağa kalkar, oha paraya bak denir. halbuki 4 taksitte ödenecek 20 milyon, 1.5 maaş, 1 de vergi desen yıllık maliyet 7,5 milyon euro eder.

    yani icardi parasıyla 2 tane 20 milyonluk oyuncu alabilirsin. ben alınsın demiyorum. sadece atlanan vergi detayı yüzünden, bu tip transferlerin ne kadar zor olduğunun altını çizmek istiyorum.
  • 6
    istenen şu; devlet senelik yüzlerce bin € kazanan bir adam ile asgari ücretle çalışan kişilere aynı gözle bakmasın. yoksulluk sınırı hadi onu da geçtim açlık sınırı denen bir şey var bu ülkede. asgari ücretli bir çalışanın evine ayda giren para açlık sınırının bile altındayken ondan vergi almak büyük yanlış. bu ne kadar büyük bir yanlış ise bir asgari ücretlinin 100 sene ömrü olsa kazanamayacağı parayı 9 ayda kazanan adamın % 15 gibi komik bir oranda vergi ödemesi o kadar yanlış.

    şahsen ben açlık sınırının altında gelir elde eden vatandaşlardan vergi alınmamasını bunun yanında über zengin diyebileceğimiz kişilerden de minimum % 35-40'lar civarında vergi alınması gerektiğinin düşünüyorum. biz fransa'dan veya ingiltere'den daha mı rahat bir devletiz ki bu devletler kimi mükelleflerden % 45'ten fazla vergi toplarken bizim devletimiz kuşla aslanı aynı kefeye koyuyor.
  • 8
    --- alıntı ---

    chp mersin milletvekili alpay antmen, futbolcuların isveç'te yüzde 59, portekiz'de yüzde 56,5, danimarka ve ispanya'da yüzde 56 oranında vergi ödediğine dikkati çekerek türkiye'de bu oranın yüzde 15'ten yüzde 30'a çıkarılması için kanun teklifi hazırladı. (aa)

    --- alıntı ---

    türk futbolundaki onlarca saçmalıktan yalnızca biri de türk futbolundaki vergi yüzdesi. yabancı futbolcuları -görece nitelikli- ülkeye çekebilmek için birtakım şeylerden feragat edilmesini anlayabiliyorum, diplerde olmasa da ligimizin bilinirliği ve gücü ortada. ancak %15 cidden saçmalık derecesinde düşük bir oran.

    oran %30'a çekilirse drogba'lar, sneijder'ler gelmez? gelmesin. türk futbolu kulüp fark etmeksizin bir futbolcuya 5 milyon €'ları gömebileceği yılları geride bıraktı artık. buna ne kulüplerin mevcut mali yapısı izin verir ne de güncel dolar/euro kuru. kısacası bir hamle yapılacaksa tam zamanı.

    vergi oranı yükseltilse bile farkı kulüpler öder? ödemesin babacım, ödemesin anacım. bu zamana kadar ödediler de ne oldu? durum ortada. devlet, federasyon vs. bu konuda samimi bir tutum sergiler, kulüpleri buna göre denetlerse konu zaten kapanır. istensin, istenen uygulansın kafi.

    hakkaniyet olmaz; %15 türkiye cumhuriyeti'ndeki her çalışan yurttaşa eşit şekilde uygulanan bir vergi zorunluluğu? teoride mantıklı gibi görünse de pratikte doğru bir yaklaşım değil bu bana kalırsa. ülkemizdeki futbolcuların vergi rakipleri bu ülkenin asgari ücretle çalışan vatandaşları olamaz, bu futbolcuların vergi denkleri avrupa başta olmak üzere dünya futbolundaki meslektaşlarıdır (hele ki maaşlarını yabancı kur üzerinden aldıklarını düşünürsek). şuna* yakın bir düşüncedeyim.

    teklifi hazırlayan milletvekili chp'denmiş. özellikle belirtiyorum, muhalif bir birey olarak bunun chp'sinde, akp'sinde, zartında zurtunda değilim. yeter ki gereken yapılsın.
  • 10
    milli eğitim bakanlığında çalışan "bordrolu" bir öğretmen olarak haziran ayı itibariyle ile girdiğimiz ikinci vergi dilimi(%20) sebebiyle 1.500 liraya yakın bir vergi kesintisi yaşıyoruz.

    futbolcular ile anlamsız maaş karşılaştırmasına ise girmiyorum. güncel kur ile sadece maç başı aldıkları ücret benim bir yılda kazandığım tutardan daha fazlasına denk geliyor.

    korkunç vergiler alınan ülkemizde futbolcuların vergi ödememesi, iş adamların tek kalemde vergi borçlarının sıfırlanması ise yaşadığımız ülkeyi en net şekilde özetleyen olaydır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın