• 1
    gelecek nesiller açısından biraz haksız bulduğum bir hamledir. arjantin federasyonunun messi'nin jübilesinden sonra 10 numaralı formayı emekliye ayıracağını açıklamasından sonra tekrar hatra gelendir.

    10 numara, oyunun kalbidir. elbette gelecekte de yine yıldızlar sahne alacaktır. o mu iyi, bu mu iyiydi tartışmaları yine olacaktır. nasıl ki maradona'dan sonra 10 numaralı forma emekliye ayrılsa ve messi bu formayı giyemese bu durum kimimizce hoş karşılanmazdı.

    benzer bir durum milan'da da yaşanmış ve 3 numaralı forma emekliye ayrılmış. sadece maldini soy ismine sahip biri a takımda yer alırsa bu formayı giymeye hak kazanabiliyormuş.

    zanetti, cryuff vb. örnekler çoğaltılabilir elbette. bu noktada belki şöyle bir ayrıma gidilebilir. illa uygulanacaksa ilk 11 rakamı muaf tutup diğer rakamlara yönelik olabilir. jordan'ın 23'ü, kobe'nin 24'ü, cryuff'un 14'ü gibi.

    zidane madrid'e transfer olduğunda hangi forma numarasını istediği sorulur. o da juve'de olduğu gibi 21 numarayı ister. ancak o dönemki başkan, gerçek futbolcular gerçek numaralarla oynar der. sonrasında zidane da 5 numaralı formayla sahne alır. belki de bu sebepten ilk 11 numaranın emekliye ayrılmasına soğuk bakıyor olabilirim.
  • 2
    genellikle amerikan sporlarında görmeye alıştığımız olay. kulübün simge isimlerinin forma numaralarının bir daha kimseye verilmemek üzere kaldırılmasıdır. olayı benim aklıma getirense acaba fernando muslera ile bizde de böyle bir uygulama başlatılabilir mi. tabi ki metin oktay gibi, turgay şeren gibi, fatih terim gibi isimlerin forması emekli edilmemişken musleranınki edilir mi gibi düşünenler de olabilir. zaten bu isimlerin formaları da eminim böyle bir kültürümüz olsaydı emekli edilirdi.
  • 3
    futbol kültüründe çok da fazla yeri olmayan, daha doğrusu daha önce böyle bir uygulamanın başlatılmadığı bir aksiyon.
    özellikle nba'de forma emekli edilmesi, hatta stadyumun tepesine formaların asılması gibi son derece kaliteli organizasyonlar yapılmakta ama futbolda tarihin en iyi oyuncularının bile formaları kulübü ya da milli forma olarak düşünülürse ülkesi tarafından emekli edilmemektedir. açıkçası bir kulübün simge isimlerinden biri olmuş kişileri onurlandırmak adına genelde stadyum önüne heykellerinin dikilmesi şekline yöneliyor takımlar. hafızam beni yanıltmıyorsa arsenal, thierry henry için böyle bir heykel dikmişti.. açıkçası stadımızın önünde çok büyük bir alan mevcut, iş bu alan içine bir noktaya, beton yeter mi bilememekle birlikte*, efsanelerimizin heykellerini dikmeye başlayabilir ve onurlandırma işini bu şekilde yapabiliriz.
  • 7
    futbolda herkesin kullanmak istediği genel geçer numaralar var. "ben 10 numara giymeyeyim kendime özel bir numara bulayım." diyen futbolcu neredeyse yok. iyi bir hücumcu 10 numara ister, iyi kanatlar 7 ve 11 ister, iyi golcü 9 ister, iyi savunmacı 3 ister 5 ister vs.

    dikkat ederseniz forma emekli edilen sporlarda forma numaraları hep oyuncuya has. jordan 23, pippen 33, iverson 3, kobe 8/24, t-mac 1, dino 41 gibi. futbolda bu olmadığı için, belli başlı numaraların kendince prestiji olduğu için forma emekli etme olayı çok mantıksız. yarın öbür gün velev ki messi'yi aldık, hagi vardı ya kusura bakma diye 10 vermeyecek miyiz? bence mantıksız.

    futbolda emekli edilmekten ziyade forma numarasının bir sonraki sahibine yakışması önemli bence. hagi'den sonra 10 giyiyorsan onun seviyesinde olmak için oynayacaksın. baresi'den sonra 6 giyiyorsan onun seviyesinde savunacaksın. bence futbolda oyuncuların forma numaraları vasıtasıyla birbirinin halefi/selefi olması daha güzel. en başarılı örneği de maradona - messi sanırım. arjantin milli takımının 10 numarasını iki oyuncu da ayrı ayrı dünya kupası kazanarak şereflendirdi. emekli edilse messi giymeyecekti, saçmalık olurdu.
App Store'dan indirin Google Play'den alın