• 51
    iyi savunmanın çok önemli olduğu kupa. 2-3 gündür dünya kupası gollerine bakıyorum. 2002'de brezilya çatır çatır oynayıp almış. 2006'da italya sürekli duran top ve maç sonunda kontratak golleriyle kupaya uzanmış. zaten kupadaki gollere baktığınızda 2 golün biri duran toplardan gelmiş. 2010'da ispanya gruplarda hakem sayesinde şili'yi geçip tur atlasa da eleme turlarındaki 2.tur, çeyrek final, yarı final ve final maçlarının hepsini 1-0 kazanmış. bunlarda topa sahip olduğundan gol yemiyorlardı. velhasılıkelam savunmanın hücumdan çok daha önemli olduğu turnuva.
  • 52
    dünyanın en büyük ve en önemli futbol turnuvası.
    hem taraftarlar hem de futbolcular için çok büyük heyecan. takımları gitmeyenler için bile büyük anlamlar ifade edebiliyor.
    hatta bu turnuvaya türkiye gitseydi inanın destek sıram 1)hollanda 2)türkiye 3) uruguay şeklinde olurdu.

    kısacası biraz önce hazırlık kampından ayrılıp brezilya uçağına binen hollanda milli takım oyuncusu gibi hayal ettim kendimi.
    hayalde bile heyecan bastı, yaktım bir sigara :(
  • 55
    1986'dan bu yana dünya kupalarında şampiyon olan takımların eleme turlarında savunma oyuncularının katkısı:

    - 1986 finali arjantin 3-2 f.almanya (arjantin'in ilk golü stoper brown'dan)
    - 1990 son 16 f.almanya 2-1 hollanda (f.almanya'nın 2. golü sol bek brehme'den)
    - 1990 yarı final f.almanya 1-1 ingiltere (4-3 pen) (f.almanya'nın golü sol bek brehme'den)
    - 1990 finali f.almanya 1-0 arjantin (f.almanya'nın penaltısı sol bek brehme'den)
    - 1994 çeyrek finali brezilya 3-2 hollanda (brezilya'nın son golü sol bek branco'dan)
    - 1998 son 16 fransa 1-0 paraguay (fransa'nın attığı altın gol savunmadaki blanc'dan)
    - 1998 yarı final fransa 2-1 hırvatistan (fransa'nın golleri sağ bek thuram'dan)
    - 2006 çeyrek final italya 3-0 ukrayna (italya'nın ilk golü bek oynayan zambrotta'dan)
    - 2006 yarı final almanya 0-2 italya (uzatmalarda italya'nın ilk golü sol bek grosso'dan)
    - 2006 finali italya 1-1 fransa (5-3 pen) (italya'nın golü stoper materazzi'den, ayrıca şampiyonluğu getiren penaltı da sol bek grosso'dan)
    - 2010 yarı final ispanya 1-0 almanya (ispanya'nın golü stoper puyol'dan)
  • 64
    ilk kupa, 30 temmuz 1930'da arjantin-uruguay müsabakasının sonucunda sahibini bulmuştur. bu maçla ilgili tribün dergi'de güzel bir kısım var:

    --- alıntı ---

    turnuvanın ev sahibi uruguay ile komşusu arjantin kozlarını paylaşmış, centenario stadı'nı dolduranlar altı gollü bir heyecan fırtınasına tanıklık etmişti. aslında kimseler onların şampiyonluk için sahaya ayak basmasına şaşırmamıştı. daha önce 1928 amsterdam olimpiyatları'nın finalinde karşılaşan iki ülke, ilk maçta eşitliği bozamamış, ikinci karşılaşmada gülen uruguay olmuştu.

    gemilerle yola çıkan tangocular, montevideo limanı'na yenik düşüyordu. 10-15 bin kadar arjantin taraftarı başlama vuruşuna yetişememişti. sahaya girenler üst baş aramasından geçiyor, silah bakılıyordu. kapılar sabah sekizde açılmış, birkaç saat sonra doksan bini aşkın insan tribünlerde yerini almıştı.

    ortam gergindi. final günü karşılaşmayı yönetmeyi kabul eden john langenus, güvenliği için şartlar koşuyordu. taleplerinden birisi de limanda kaçması için bir geminin hazır tutulmasıydı. ya işler ev sahibinin istediği gibi gitmeseydi...

    başlama vuruşu öncesi meşin yuvarlak krizi patlak veriyordu. her iki taraf da maçın kendi toplarıyla oynanmasını istiyordu. harika bir çözüm üretiliyor, iki takımın da gönlü alınıyordu.

    ilk 45 dakika deplaman ekibinin topuyla oynanmıştı. dorado ev sahibini öne geçirdiyse de peucelle ve ilk dünya kupası'nın gol kralı stabile tangocuları umutlandırmıştı. ikinci yarının başında maçtan önce ölüm tehditleri alan monti çok önemli bir fırsatı harcayınca, ibre uruguay'a dönüyordu. çılgınlar gibi saldıran ev sahibinde cea tabelayı eşitliyor, iriarte tribünleri ayağa kaldırıyordu. bitime yakın gelen castro'nun golü farkı ikiye çıkarıyor, golf pantolonlu belçikalı hakemin düdüğü, ilk dünya kupası'nın sahibini resmen ilan ediyordu.

    --- alıntı ---
  • 65
    dünya kupası hakkında bbc'nin derlemiş olduğu ilginç bilgiler, tablolar da burada çıkmadığı için blogta:

    rusya'da yapılacak olan dünya kupasına bir haftadan az bir zaman kalmışken, kupa tarihi ile ilgili ilginç bilgiler de paylaşılmaya devam ediyor. bunlardan birini de tablolar eşliğinde bbc paylaşmış, biz de ingilizce ile uğraşmak istemeyen okurlarımıza türkçe'ye çevirelim ve blog arşivine atalım istedik bu bilgileri...

    dünya kupasını en fazla kazanan ülke hangisidir?

    tabii ki brezilya, 5 defa en büyük kupayı ülkesine götürmekle tablonun zirvesinde güney amerikalılar ama 2002'den beri de kupaya dokunamıyorlar, özellikle ev sahibi oldukları 2014 yılında almanya'ya 7-1lik skorla mağlup olurken, kelimenin tam anlamıyla "rezil" olmuşlardı. sambacıları dörder kupa ile almanya ve italya takip ediyor... bu arada avrupa ve güney amerika kıtaları dışında da dünya kupasını kazanan kıta yok. son üç finali de avrupalıların kazandığını belirterek bitirelim bu faslı...

    en fazla golü kim attı?

    almanların "gol makinesi" miroslav klose boy gösterdiği 4 dünya kupasında attığı toplam 16 golle zirvede yer alırken, brezilyalı "efsane" ronaldo 15 golle onu takip ediyor. ilginç detay, bu gollerin yarıdan fazlasını (8 adet) 2002 dünya kupasında kaydetme başarısı gösterdi ronaldo, hatta ikisini milli takımımızla oynadığı biri grup, diğeri yarı final maçı olmak üzere iki müsabakada kaydetti. tek bir turnuvada en fazla gol atan futbolcu kim mi? fransız just fontaine 13 golle bu alanda rekoru elinde bulunduruyor...

    peki rusya'da top koşturacak futbolcular arasında en fazla gol atanlar kimler?

    dünya kupaları tarihinde 10 gol ve fazlasını atan futbolcular arasında sadece alman thomas müller, rusya'daki turnuvada boy gösterecek. panzerlerin golcüsü eğer klose'nin rekorunu yakalamak isterse bir önceki turnuvada kendi adına elde etmiş olduğu 5 gollük rekoru kırmak zorunda. bu arada 2014'ün 6 golle gol kralı kolombiyalı james rodriguez de aynı performansı sergilerse, tabloda kendisine üst sıralarda yer edinir.
    ilginç bir bilgi, meksika'lı defans oyuncusu rafael marquez'in dünya kupalarında attığı toplam gol sayısı cristiano ronaldo ile eşit... bir savunma oyuncusu için hiç de fena bir istatistik olmasa gerek...

    artık eskisi kadar şut atılmıyor

    1966 dünya kupasında istatistik tutulmaya başlandığından beri 2014'te brezilya'da düzenlenen en son dünya kupası takımların rakip kalelere maç başına en az şut attıkları turnuva olarak tarihe geçti. şutlar az ama isabet fazla olmuş ki, ispanya'da yapılan 1982 dünya kupasından beri maç başına atılan 2.7 golle 2014 dünya kupası "bolluk" konusunda zirvede yer alıyor.
    bu arada ceza sahası dışından atılan şutlarda da büyük düşüşler var, aşağıda tabloda brezilya'da almanya ile arjantin arasında oynanan 2014 dünya kupası finalinde atılan şutlar ile 1966 dünya kupası finalinde ingiltere ile almanya finalinde rakip kalelere atılan şutların grafiği yer almakta.

    premier lig dünya kupasına en fazla oyuncu gönderen lig

    kendi evinde kazandığı 1966 dünya kupasından beri ingiltere sadece bir kez çeyrek finali geçebildi. fakat bu "kötü" istatistik, kupalara katılan ülkelerin hocalarına takımlarına ingiltere liglerinden oyuncu almalarına engel olmadı. leroy sane, marcos alonso ve david luiz gibi futbolcular kendi memleketlerinin teknik adamları tarafından rusya'ya götürülecek oyuncular arasında olmasalar da, 2018 dünya kupasına en fazla topçu yollayan lig premier lig oldu. ingiltere'nin üç liginde oynayan 130 futbolcu rusya'da takımların başarısı için ter akıtacakken, onları 81 oyuncu ile ispanya ligi ve 67 ile almanya ligleri takip etmekte. uruguay, panama, suudi arabistan ve rusya ingiltere'de top koşturan futbolcuları takımlarına çağırmayan ülkeler olarak dikkati çekmektedirler. öte yandan, kadrosundaki 23 oyuncuyu da aynı ligten seçen tek ülke ingiltere. isveç ve senegal ise ingilizlerin tam tersi, bu iki ülkenin dünya kupası kadrolarında yerel liglerden tek bir oyuncu bile yok...

    ev sahibi ülke ne yapar?

    hiçbir brezilyalı kendi ülkesinde yapılan iki dünya kupasını da hatırlamak istemez, neden mi? önce 1950'de maracana'da yapılan tarihi finalde "ezeli" rakip uruguay'a kaybettiler finali, 2014 yılında da almanya'ya 7-1le yüz kızartıcı bir şekilde mağlup oldular. ama diğer ülkeler ev sahibi olduklarında çok başarılı maçlar çıkardılar, kupayı aldılar. rusya da bu sene başarılı olmak için taraftarına güveniyor. eğer ruslar gruplardan çıkarsa, bir tek güney afrika cumhuriyeti kendi ülkesinde dünya kupası oynayan ve gruplardan çıkamayan ülke olarak istatistiklerde yerini koruyacak.

    penaltı atışları

    dünya kupası maçlarında penaltı atışlarında en başarılı millet olarak almanlar göze çarpıyor. panzerler, penaltılara kalan 4 maçı da kazanmayı bilirken, sadece tek oyuncu penaltı kaçırmış. 1982'den beri arka arkaya 15 penaltı atışından da mutlu ayrılıyor almanlar. nazar değmesin... peki onların tersi, bu alanda en kötü olan ülke kim? ingiltere tabii ki. ingilizler penaltılara kalan üç maçı da kaybetmekle nam saldılar dünya kupası tarihine. italyanlar da bu alanda oldukça sıkıntılılar, özellikle baggio'nun da penaltı kaçırdığı 1994 dünya kupası finalini unutamıyorlar ama 2006'da fransa'ya karşı elde ettikleri galibiyet bir nebze içlerini serinletmiş olmalı.

    http://ultrasmovement.blogspot.com/...ilginc-bilgiler.html
  • 69
    şu an 13 avrupa ülkesi katılıyor. 2026'da 48 ülke katılacak. avrupa kontenjanı sadece 3 artacak. tam bir saçmalık. 2026'dan bil-itibar kupa zevkimiz de kalmayacak. avrupadan en az 24 ülkenin katılması lazım.

    mevcut formatta kuzey amerika kıtasının kontenjanı bir fazla. onun haricinde çok absürd değil ama 48 ülkenin sadece 16 tanesinin avrupa ülkesi olması pek mantıklı değil.
  • 71
    arjantin - nijerya rekabeti vesilesiyle baktım da, bu turnuva kapsamında iki takım en fazla 7 kez karşı karşıya gelmiş. bunlar;

    brezilya - isveç (1938, 1950, 1958, 1978, 1990 ve 1994'te iki defa)
    almanya - yugoslavya / sırbistan (1954, 1958, 1962, 1974, 1990, 1998 ve 2010)
    almanya - arjantin (1958, 1966, 1986, 1990, 2006, 2010 ve 2014)

    tabi bu eşleşmeler çok daha uzun yıllara uzanmakta... arjantin ile nijerya resmen zırt pırt eşleşmişler, ki nijerya yukarıdaki takımlar gibi öyle turnuvanın gediklisi bir ekip de değil.
  • 73
    2006'dan sonra ilk defa yari finalde bir guney amerika milli takimi olmayan dunya kupasi.

    fransa ve belcika an itibariyle yari finalistler. ingiltere - isvec ve rusya - hirvatistan maclarinin galipleri yari finalin diger ayagi olacak. 2006 dunya kupasinda da 4 avrupa ulkesi yari finalde kozlarini paylasmis ve asagidaki sonuc meydana gelmisti:

    portekiz - fransa = fransa final
    almanya - italya = italya final
  • 75
    40'a merdiven dayadigim $u günlerde geçenlerde zati için $öyle bir entry girmi$tim.

    http://gss.gs/2461199

    2000lerden sonra futbolla birlikte çok $ey degi$ti. belki biraz kli$e olacak ama arsada degil borsada oynanmaya ba$ladigi andan itibaren futbol bitti. futbol benim için bir tutku, bir sevdadir. 2 takimin mücadelisinden fazla bir $eydir. milyonlari bir araya toplayan seyir zevki yüksek bir tansiyonu yüksek bir eglencedir. sadece spor degildir ancak ve fakat hiç bir zaman bir endüstri hiç degildir. amma velakin bir endüstriye dönü$mü$tür. günümüz futbolunda prestij çok daha önemlidir.

    $imdi bir de var çikardilar. dün * pentalti pozisyonunda hakem gitti geldi, gitti geldi, tam gelirken bir daha gitti ve %100 emin olmadigi bir karara imza atti. daha ne tür saçmaliklar çikacak bilmiyorum ama bence var futbolun seyir zevkini dü$ürüyor. 2-3 dakikalik bir kayip var. oyun soguyor bir kere. ani verilen bir kararla gelen sevinç veya hüzüne denk degil. asidi kaçmi$ gazoz etkisi birakiyor bende.

    kaldi ki 2018'in finaline hiç yaki$madi. var, varsa, o zaman griezmann'in ilk golde kendini yere attigi pozisyonu da degerlendirebilmesi lazim.

    konunun biraz di$ina çiktim ama en son 2006'da biraz zevk almi$tim kupadan. 2002 zaten kupada oldugumuz için farkli bir anlam ta$iyordu benim için ama ne 2010 ne de 2014 bana 90larin zevkini tattiramadi.

    mazide kaldi carlos valderamali, jorge camposlu, rene higuitali, möllerli, haesslerli, klinsmannli, roger millali, stoichkovlu, letchkovlu, sevicevicli, boksicli, martin dahlinli, tomas brolinli, baggiolu, scillachili dünya kupalari..
App Store'dan indirin Google Play'den alın