• 68
    birlik ve beraberlik mac öncesi okunan istiklal marsi ve facebook'a profil resmi olan siyah kurdele ile saglanamayacagi icin, amacsiz bir uygulamadir. usenip bakmadim ama bu sezon en az 20 mac öncesi istiklal marsini muteakip saygi durusunda bulundugumuzu hatirliyorum. mac özetlerini aciyorum, hemen hemen her mac saygi durusu duzenlenmis. ondan önceki sene yine ayni. e ondan önceki sene de ayni. 2012'deyiz ne degismis? yillar önce terör saldirilarini kinamak icin halkin kendi kendine baslattigi bir uygulama, yillar sonra yine terörle birlikte devam ediyor. degisen hicbir sey yok malesef.

    insanoglu ne olursa olsun su misali bulundugu kabin seklini alir. gider bedenen agir bir iste calisirsaniz vucut yaparsiniz. oturdugunuz yerde calisirsaniz kilo alirsiniz. psikolojide de bu böyledir. bir insan aynı rutine ne kadar uzun süre maruz kalırsa, bu rutine karsi hissleri körelecektir. birakin istiklal marsimizi milli benlik duygularimiz costugu zaman okuyalim. artik bir amac, bir mesaj ugruna istiklal marsi okutup insanlari sogutmayin. öyle bir noktaya geldik ki, tam mac baslayacakken ve o heyecana yogunlasmisken insanlara istiklal marsi okutmak artik onlarin milli birlik ve beraberlik duygularina etki etmeyecektir. istiklal marsi gibi ulkenin en degerli bestesini, böyle her olayin pesine agizlara sakip yapip, onun o kutsalligini yok ediyoruz.

    mars okundugu esnada, kameralar futbolcularin önunden gecerken emin olun 3-5 futbolcu haric digerleri marsin anlamini bile bilmiyor. agizlarinda sakiz, birbiriyle konusan, gulusen ve hatta kameralara hareket yapanlar bile mevcut. az önce istiklal marsi okumus tek bir milletin cocuklari ama rakip takim taraftarlarinin, mars biter bitmez birbirlerine ettikleri kufurler de bu kiymetli marsin insanlarin gözunde ne kadar siradanlastiginin göstergesidir.

    bu ulkedeki futbolu sadece biz seyretmiyoruz. dunyanin bir cok ulkesinde de takip edilen bir ligimiz var. en azindan gazetelerde haberlere yer veriliyor. yurtdisina her mac öncesi verdigimiz imaj ise, "bakin bizim ulkemiz tehlikeli, terör var, cözum yok" imajidir. yurtdisinda da bu tarz saldirilara insanlar maruz kaliyor ama bu yasananlarin hicbiri "spor"a yansitilmiyor. cunku spor baska bir alem. devlet meselelerini, rahmetli olan vatandaslari ve benzeri durumlari spor musabakalarina malzeme ederek kendimizi rezil ediyoruz.

    dolayisiyla her mac öncesi ruhsuz, yarim yamalak, detone ve "bitse de gitsek" modunda okunan istiklal marsinin musabakalar öncesi okutulmamasi gerekir. mars okunacaksa adam gibi, yerinde, zamaninda ve gerektiginde okunmasi, bununla birlikte kiymetinin korunmasi gerekmektedir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın