• 73
    takımın kalitesinin yukarı çekilmesi, kadro derinliğinin artırılması için önemli bir süreç. özellikle şampiyonlar liginde mücadele edecek olmamız, fenerbahçe'nin de şu veya bu şekilde kadro kalitesini arttıracak olması bizim çok dikkatli olmamız gerektiği gösteriyor. en büyük sorunumuz yerli oyuncu sayısı gibi gözüküyor. işin aslı selçuk inan dışında kalan herk türk oyuncu hakkında kafamızda soru işaretleri var. semih çok genç, emre istikrarsız, engin el bombası, hakan'ın ne yapacağı belli değil. üstelik alıp ilk 11'de oynatabileceğin türk oyuncu sayısı da bir elin parmaklarını geçmiyor; ömer toprak, serdar taşçı, mehmet ekici, hamit, nuri, gökhan inler, gökhan töre, transfer olmadıysa eren derdiyok belki burak yılmaz. üstelik inler ve taşçı türkiye'ye gelmez, nuri'de çok zor. yurtiçinden ise serdar aziz, ozan ipek, cenk tosun, muhammet demir, alper potuk, hasan ali kaldırım; yine yurtdışından kerim frei, cem karacan gibi isimler kadro derinliği açısından takıma katkı sağlayabilir. yabancı transferi konusunda ise şahsi kanaatimin muslera transferinin rol model olması yönünde. yani kariyeri çıkışta olan, yaşı genç, potansiyeli yüksek oyuncular. melo'nun, eboue'nin takımımıza çok faydası oldu ancak kabul etmemiz gerekir ki geldiklerinde kariyeri düşüşte olan oyunculardı ve bu riskti ki bunun yüzünden daha önce çok canımız yandı. tabi muslera tarzı oyuncuları türkiye'ye getirmek kolay değil; o yüzden yabancı transferlerde elmander tarzı boşta olan oyuncular da ikinci planımız olarak kalmalı. ayrıca montpeiler ve vitesse gibi bu sezonun 2 sürpriz takımının oyuncuları da takip edilmeli. takımımızın eksikleri, türkiye'deki ve avrupa'daki oyuncu piyasası, transfer bütçemize göre yapılabilecekler ise;

    kale: muslera gitmedikten sonra bir sıkıntımız yok. ufuk iyi bir alternatif, aykut'un gitme vakti geldi. çok iyi bir kaleci olan adler ise bedava olarak hamburg'a gitmiş. bence barcelona'da çok rahat oynardı.

    stoperler: öncelikle en az bir, bence 2 tane stoper almalıyız. semih çıkışını devam ettirebilecek mi? ujfalusi bu yaşta ligin ve avrupa'nın temposunu aynı anda kaldırabilecek mi? ömer toprak çok ideal bir isim ki leverkusen'in adleri bile bıraktığı şu ortamda ikna edilirse çok rahat alınabilir. serdar aziz ise iyi bir isim ancak maliyet-kalite bakımından ömer toprak çok daha iyi bir tercih gibi gözüküyor. yabancı stoper konusunda ise medyada pek isim ortaya atılmadı, carvalho ismi ortaya atılsa da pek inandırıcı değil. twente'de sözleşmesi bitecek olan douglas stoper için muhteşem bir transfer transfer olabilir umarım birilerinin aklına gelebilir. son olarak kesinlikle servet mümkünse de gökhan zan takımdan ayrılmalı.

    bekler: sağ bekte eboue'ye alternatif bulunmalı. sabri ile olmuyor, anlayalım artık ve severek ayrılalım. sol bekte hakan'a alternatif sıkıntımız var; hasan ali çok abartılıyor. taiwo ismi geçiyor ama o da bir düşüş içerisinde. geniş çaplı bir tarama yapılmalı.

    orta saha: melo-selçuk ikilisi çok iyi uyum sağlamışken melo'nun bonservisi alınmalı. mehmet ekici gibi inanılmaz maliyeti olmayacak bir oyuncu çok iyi bir tercih olabilir. sözleşmesi biten flamini ve yurtiçinden de alper potuk iyi alternatifler. diarra ve soner aydoğdu'ya karşıyım. diarra maliyetinin karşılığını veremez, soner'i de bu yıl çok canlı izledim, çok iyi bir potansiyeli var ama henüz gençlerbirliği için bile yetersiz. keşke montolivo'yu alabilseydik.

    kanatlar ve ofansif orta saha: gökhan töre ve hamit mutlaka alınmalı; bence avrupa'da birşeyler yapmak istiyorsak en kritik hamlelerimiz bu iki oyuncu olacaktır. bunun dışında riera gönderilmeli, sözleşmesi biten barnetta ve c.rodriguez alternatifler arasında düşünülmeli. küme düşen sochaux' dan marvin martin ve montpeiler'den belhanda ikna edilebilirse geleceğe yönelik müthiş transferler olur.

    forvet: başta bahsettiğim yüksek miktarda bonservis vereceğimiz yer olmalı. çok iyi bir oyuncu ve mutlaka potansiyeli yüksek bir alternatif almalıyız. soldado ismi biraz uçuk ama aslında olması gereken, 2. muslera vakası olur. alternatif olarak ise guidetti ve muhammet demir isimleri olursa tadından yenmez. sercan ve baros ise elveda demenin vakti geldi.

    tabi bunlar benim görüşüm, yönetim ve fatih terim ne derse o olacak. hatta onların da istedikleri olmayabilir. son olarak gönlümden geçenler; ömer toprak, douglas, mehmet ekici, gökhan töre, hamit altıntop, soldado, muhammet demir.

    geleceğini düşündüklerim;
    serdar aziz, ozan ipek, alper potuk, hamit altıntop, kalou
App Store'dan indirin Google Play'den alın