• 76
    bazen sagda solda, forumlarda sözluklerde ve bloglarda hakkinda yazilanlari okudukca bu sporun en bilincsiz yapildigi ulkenin turkiye olduguna kanaat getirdigim spor dalidir. 7 ay spor yapmis, 20 gun kol calismis, baslamis birakmis, sonuc alamamis veya hayvan gibi sismis kisiler bile hakkinda yazip yalan yanlis bilgilerle insanlarin kafalarini karistirmislar. gerci, kafam kadar kolu olan herkesin hoca olup salon actigi bir ulkeden bahsediyoruz. neyse, bazi gercekleri yaziya dökersek eger;

    dogru bilinen yanlislar:

    1. vucut gelistirmede genetik cok önemlidir. yanlis! her insan vucudu eger engelli degilseniz esit sayida kasa, istemsiz isletilen metabolizmaya, temel yasam sartlarini saglayan faktorlere sahiptir. spor yaptiginiz halde sonuc alamiyorsaniz sporu yanlis yapiyorsunuz demektir. bununla ilgili bir makalede guzel bir söz var; genetics is a popular scapegoat for lazy people. it is very convenient, and there's no one around to prove that it is, in fact, bullshit. (matt danielsson). kisacasi genetik denen sey tembel insanlarin uydurmasidir. aslinda bunun spora etkisini kanitlayan henuz cikmamistir ve gercekte tamamen uydurmadir.

    2. vucut gelistirirsem zinde olurum. yanlis! hatali calisma ve yeterli dinlenmeye vakit ayirmadan, bu sporun yanina herhangi bir kardio aktivitesi eklemeden calisan vucutlar yorgun ve direncsiz olurlar.

    3. vucut gelistirme kalp buyutur. yanlis! hatali calisma ve spor esnasinda 5nci kata kanepe cikariyor gibi nefes alirsaniz kismen etki edebilirsiniz. ancak kalp buyumeleri %50 oraninda kalitsaldir ve evde kanepede göt buyutmek kalbinize daha cok zarar verir. atlet kalbi denilen yogun atletizm yapmis sporcularda kalp kismen buyur ama bu risk tasimaz. kotuye yorulacak bir sey degildir. streoid ve kalitesiz supplement kullanimi sonucu olusabilecek bir durum da söz konusudur.

    kalbin dinlenme anindaki atis miktarlari;

    yeni dogmus bebek; 100 ila 160 atis/dakika
    cocuk 1 ila 10 yas arasi; 70 ila 120 atis/dakika
    10 yasindan buyukler ve yetiskinlerde; 60 ila 100 atis/dakika
    cok iyi calismis atletlerde; 40 ila 60 atis/dakika

    gordugunuz gibi iyi calismis bir sporcunun rolantide kalbine daha az yuk binmektedir.

    3. vucut gelistirme asosyallestirir; yanlis! kardio ile birlestirilmis vucut gelistirme, size daha iyi uyku, daha temiz bir yasam, daha enerjik bir beden ve depresyondan uzak saglikli bir psikoloji saglar. sosyallikten anlayis eger sabahlara kadar icip hatun pesinde kosmaksa o zaman is degisir. ancak sporun size katacagi özguven ve disiniza yansiyan enerji ile insanlarla daha rahat ve özguvenli iletisime gececeksiniz. isinizde, okulunuzda ve iliskilerinizde duzelme göreceksiniz. bu sporu vakit kaybi olarak degil, vucudunuzun bir ödulu olarak görmelisiniz.

    4. vucut gelistirme spor degildir; yanlis! vucut ile yapilan sportif bir aktivite olmasi doyisiyla dunya capinda spor kabul edilir.

    5. kasli erkekleri kadinlar sevmez; yanlis! bunu soyleyen hem erkek hem kadin yalan soyluyordur. ellerine 1 haftada plaj vucuduna sahip adonis kasli bir erkek olma sansi verilse, hic kimse bu sansi geri tepmezdi. kadinlarin görusleri degisik olsa da vucutlu bir erkek kendine daha özguvenli görunecegi icin karsi cinse farkli bir elektirik verir. ayni sekilde kici basi orantisiz, sekilsiz bir hatun olmaktansa tas gibi bir hatun olmak daha iyidir. en azindan fiziksel olarak tas.

    6. nankördur birakirsam eskisinden daha kötu olurum; kismen yanlis; söyle ki, sporu biraktiginiz andan itibaren kaslariniz yumusamaya ve bedeniniz bu yeni duzene alismaya baslar. gunluk aktivite oraniniz da dusecegi icin kilo almaya baslarsiniz. ancak duzgun diet ve yeterli protein vs. alindiginda bu sureci cok uzatabilirsiniz. kaslariniz yumusada hacim kaybi minimuma inecektir. yine de bu kontrolun son derece zor oldugunu dusunursek, ya baslamayin ya birakmayin ama yapmaktan da korkmayin.

    7. spor var protein var her sey var ama ne yaparsam yapayim olmuyor; yanlis! vucudunuzun yapisi geregi bulundugu agirlik ve ortama adapte olur. dolayisiyla spor yapip vucudu sekillendiremeyen kisiler muhakkak bir veya bir kac yerde yanlis yapiyordur. beslenme, duzenli yasam, dogru spor sizi sonuca ulastirir. ayrica genelde spora yeni baslayanlar, ilk 1-2 ay ciddi degisiklik gorseler bile bu zamanla duraksar ve artik ilerlemez. bunun sebebi, yaptiginiz programi hic degistirmemeniz ve kaslari şoka ugratmamaniz dolayisiyladir. kisacasi, vucut ayni hareketleri duzgun ve rahatca yapmaya baslayana kadar sistemi harekete gecirecek ve kaslarinizi ona gore buyutup sekillendirecektir. o noktaya geldiginde daha fazla gelisim ihtiyaci duymayacagi icin belli bir noktada sabit kalacaktir. ama siz calisma programinizi ve dönem dönem beslenmenizi degistirirseniz vucut buna adapte olmaya calisacak ve gelismeye devam edecektir. yani siz kactikca, siz degistikce bunyenizde pesinizden kovalayacaktir.

    8. zengin sporudur; yanlis! salon ve supplementlere harcanacak belli bir meblag elbette vardir ve pahali olabilir ancak, bilerek beslenen birisi ekstra hicbir seye ihtiyac duymadan da bu sporu yapabilir. aksama kadar insaatta kazma kurek sallayan ameleler heralde dunyanin en iyi beslenen tipleri olmadigina göre kismen sekilli vucutlarinin bir aciklamasi elbette vardir. duzgun beslenemiyorsan zamani uzatirsin ama sonuca ulasirsin.

    9. karin calisirsam baklavalarim cikar; kismen yanlis! karin kaslari cok kaliteli kaslar olmakla birlikte en zor buyuyen huysuz kaslardir. diger kaslar gibi oldugundan ayni kollari calistiriyormus gibi calistirmaniz gerekmektedir. ancak o baklava ve adonis denilen kisimlarin gorunmesi icin, uzerindeki yagdan tamamen arinmis ince bir deriye sahip olmalisiniz. bununda tek sarti, kardio ve diettir. yani bölgesel zayiflama olmadigi icin yag oraniniz belli bir derecenin altina dusmedigi surece gorunmeyecektir.

    10. hergun spor yapmaliyim; kismen yanlis! kaslar dinlendiginiz dönemde gelisirler ve calisirken yikima ugrarlar. en azindan bir gun calisip, bir gun dinlenecek sekilde aktivitenizi surdurun. ya da omuz kol calistiginiz gunun ertesi bacak veya karin calisin. isin sirri, calistiginiz bölgeyi 1-2 gun dinlendirmektir.

    aklima gelen ve sik karsilastigim seyler bunlar ve cevaplari uydurma degil arastirma sonucu verilmis cevaplardir. spor salonuna gittiniz ve karsiniza sigir gibi vucut yapmis biri hoca diye dikildi. siz onun kaslarina ve kaldirdigi agirliklara bakarak onun cok iyi bir hoca oldugunu dusunebilirsiniz. bu da en buyuk yanilginiz olacaktir. siz calisirken sizi zorlayan "basss basss" diye gaz veren hocalardan uzak durun. sizinle daha cok konusarak ve bilgilendirerek, ilgisini eksik etmeyen hocalar her zaman daha faydalidir. isvec'te yasadigim sehirde beslenme ve spor uzmani degerli ve yasli birisi var. kendisi hic vucut gelistirme sampiyonu olamadi aksine bildigin hafif kasli inceden göbekli bi adam. ama tam tamina 5 adet iskandinavya sampiyonu yetistirdi.

    not: gbkz'lar basliklarin derli toplu gorunmesi icin verilmistir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın