aynı isimdeki diğer başlıklar:
  • 46
    sözlük yazarlarının, moderasyona en çok serzenişte bulunduğu konudur. fakat yine aynı sözlük yazarları bir yerden sonra bu gerekçeyle bazı entrylerin silinmemesi durumunda sözlüğün havasının bozulacağının da bilincinde. en büyük şikayet bu konuda belli bir kriter olmaması. şimdiye kadar bir çok yazar arkadaşımızla bu konu hakkında özel mesaj yoluyla uzun uzun konuştum, kendilerinin görüşlerini düşüncelerini aklıma kazıdım. kendileri niteliksiz entry kavramına prensip olarak karşı çıkmamakla beraber, belli standartların olmadığından, bir entry niteliksiz diye silinirken, benzer entrylerin silinmediğinden dem vurmaktalar. mümkün olduğunca bu konular hakkında yazarlarımızla fikir alışverişinde bulunmaktayız.

    amma velakin bu başlık altında da bir çok kere belirtildiği üzere bu konu hakkında kesin, net çizgiler, standartlar belirlemek oldukça güç. bu durumda da uluslararası hukukta bile kanun şeklinde değerlendirilen teamül kuralına göre hareket etmek durumundayız. bu da en nihayetinde sözlük kurucu adminlerinin ve moderatör üyelerinin bu konuya yaklaşımları, niteliksiz-nitelikli entry hususunda takındıkları tavırdır. bunlar da gökten zembille inmiş kriterler değil, bahsettiğim üzere yıllardır sözlük içerisinde tartışılan ve uzlaşma yoluyla artık herkesin kabul ettiği, yada kabullenmek durumunda kaldığı gerekçeler olarak ortaya çıkmaktadır.

    bu bağlamda ben de gerek muhbirlik dönemimde, gerekse de moderatör olduğum bu kısa süre zarfında sözlük yönetiminin uygulamalarından edindiğim izlenimleri sizlerle paylaşarak en azından belli noktaların altını çizmek istiyorum. tabi ki bunlar benim kişisel düşüncelerimdir, modlogtan takip ettiğim, yönetimdeki kişilerin niteliksiz entry konusundaki teamülleridir.

    niteliksiz entry hususunda en büyük sıkıntılar şahıs başlıklarıvemaç başlıklarında yaşanmakta. ben maç başlıkları ile ilgili değerlendirmelerde bulunmak istiyorum. daha önce değinilen hususları tekrar ediyorsam da affoluna.

    örnek başlık : (bkz: 31 şubat 2012 galatasaray fenerbahçe maçı)

    tahmin, müneccimlik içeren entryler :

    entry : berabere bitecek maçtır.
    entry : üst biteceğini düşündüğüm maçtır.
    entry : 3-1 bitecek maçtır.
    entry: hakan şükür'ün gol atacağı maçtır.
    entry: mondragon'un penaltı kurtaracağı maçtır.
    entry : keita'nın kırmızı kart göreceği maçtır.
    entry : üst olur.
    entry: iddaa'da handikaplı 2 oynadığım maçtır.
    entry : skorerde 1 oynadığım maçtır.

    bunlar tamamen subjektif ve tahmine dayalı, müneccimlik içeren entryler olmakla beraber niteliksizliği artık tartışılmaması gerekmektedir.

    maç sırasında yazılan entryler:

    bu tarz entrylere genelde müsamaha gösterilmekle birlikte, bilgi amaçlı olduğu için belli noktalarda format dışı yazımlara da izin verilmektedir. fakat aşağıdaki tarz entyrler her anlamda niteliksizdir.

    entry : aha şimdi gol olacak
    entry: sabri oyna azcık be oğlum
    entry: ahh ulan kaçar mı o be
    entry : senin direk gibi amk ben
    entry: ulannnnn az kalsın oluyordu
    entry: saldırınnn be aslanlarım
    entry: koyduuu

    maç bileti konusu :

    bu konuda da sözlük yönetimi olarak yazarlara maç öncesinde fayda sağlanması amacıyla herhangi bir kısıtlama getirilmiyor, yani maç öncesinde bilet arayanlar birbirine yardım etmek isteyenlere izin var.

    entry: doğu üstten bilet aradığım maç
    entry: kayınçomla beraber izlemek istediğim maç, bileti olan arkadaşlar özel mesaj atsın
    entry: işim dolayısıyla gidemediğimden dolayı biletimi gişe fiyatından veriyorum
    entry: pegasusta izleyeceğim maç, sözlükçülerle izlemek isterim
    entry: güney orta kattan 2 adet bilet aldığım maç

    bunlar maçın başlama düdüğüyle beraber niteliksiz entrye dönüşür.

    maç sırasında link isteme olayı :

    bunlar hem niteliksiz hem de belalı entrylerdir. hiçbir şekilde link istemek de vermek de kabul edilemez.

    entry: link var mı renktaşlarrr
    entry: ülker link içsem de serinlesem
    entry: ülker sponsorluğunda izlemek istediğim maç
    entry: serinlemek isteyenler kim var a baksın
    entry: lig tv olmadığı için izleyemediğim maç :(
    entry: internetten nasıl izlerim merak ettiğim maç

    bu konuyla bağlantılı olarak maç günü ilgili futbolcu, antrenör, hakem vb. başlıklara yazılan ve tarih maç belirtilmeden yazılan entrylerin de niteliksiz olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim. kısaca hangi maçta olayı.

    entry: bugünkü maçta ağları iki kere sarsmıştır.
    entry: maçta hattrick yapan golcümüz
    entry: iki tane golümüzü yiyen hakemdir.
    entry: yanlış oyuncu değişiklikleriyle puan kaybetmemize yol açan hocadır.
    entry: takımın en iyisiydi. hücumlarımızı şekillendirdi.
    entry: çok kötü oynamıştır. bu formayı giymeyi hak etmiyor. gitsin.

    işte böyle. uzattım farkındayım ama bu yazdığım örnekler herkes tarafından dikkate alınmalı. özellikle aylardırçaylak olarak bekleyen kardeşlerimiz iyi okumalı. unutmayalım ki burada hepimizin gayesi sözlüğümüzü belli standartların üstünde tutmak vasıtasıyla galatasarayımız adına paylaşımlarda bulunmak, galatasarayismine değer katmaktır. sözlüğün her bir yazarı çok önemlidir ve kimse yazarların entrylerinin niteliksiz diye silinmesi ve yazmaktan soğuması şeklinle bir sonuçla karşılaşmak istemez. *
App Store'dan indirin Google Play'den alın