aynı isimdeki diğer başlıklar:
  • 1
    sözlük moderasyonunca görülen lüzüm üzerine alınan karar gereği, yazının sözlük formatına uygunluğunu belirleyen kriterlere eklenen yeni değer.

    sözlükteki mevcudiyeti yazarın istatistiklerinde yer alan entry sayısına +1 (sadece rakamsal olarak +1 , yani 9 entryim vardı bir tane daha girdim 10 oldu şeklinde) eklemekten başka hiçbir anlam ifade etmeyen entrylerdir. okuyan kişiye zaman kaybı olmaktan başka bir işe yaramadıklarından sevilmezler. niteliksiz entrylerin en belirgin özelliği yazarın kişisel düşüncesinin iki ya da üç kelimelik net özeti olmasıdır. genellikle de okuyucu tarafından "iyi de kardeşim bana ne bundan?" şeklinde bir tepki ile karşılaşır ve bol miktarda ofsayt aldığı zaman yazar kişisinde "vay efendim benim karmam niye şöyle? vay efendim benim karmam niye böyle?" şeklinde isyana sebebiyet verir.

    lafı fazla uzatmadan bir kaç örnekle açıklarsak konu daha da net anlaşılacaktır sanırım.
    mesela deli cevat isimli yazar arkadaşımızı örnek alırsak , kendisi rijkaard'ın galatasaray teknik direktörü olduğunu öğrendikten sonra yaşadığı büyük heyecanın da etkisi ile hemen entryi yapıştırır, "rijkaard ın çok başarılı olacağını düşünüyorum" . aynı şekilde 01 ocak 2099 galatasaray real madrid maçı veya benzeri başlıklara "rahat kazanacağımız maç" şeklinde entryler girmekten de geri kalmaz.

    kafasından neler geçmiştir de rijkaard'ın başarılı olacağını veya herhangi bir maçın nasıl kazanılacağı veya kaybedileceği sonucunu çıkarmıştır bilinmez. ve maalesef bunu açıklama gereği dahi duymaz hatta korkarım ki buna tenezzül bile etmez.

    zira "okuyanlar telepati yöntemiyle ne demek istediğimi anlar nasıl olsa" diye mi düşünmektedir? orasını allah bilir. ancak moderasyonun bu tip enteresan güçleri olmadığından yazıyı niteliksiz olması nedeniyle çöp kutusuna yollar.

    aslında bu tip entrylerin daha değişik sebeplerden dolayı (tanım değil, hede değil , hödö değil vb.) silinebilmesi mümkün olsa da, sözlük ile forum arasındaki farkı maalesef hala kavrayamamış yazarların konuyu daha iyi anlayabilmeleri açısından bu şekilde bir uygulamanın devreye alınmasına gerek görülmüştür.

    moderasyonun bundan sonra bu konuda çok daha hassas olacağını unutmayınız tıpkı sabri sarıoğlu ile iglili açılmış veya açılacak olan niteliksiz başlıklar gibi.
  • 3
    sözlüğün yazınsal kalitesini artırmak için alınan en önemli önlemdir. amaç, zaten diğer sözlüklerden içerik konu sınırlaması olarak farklı olan galatasaray sözlük'ün, entry'lerinin de yazınsal olarak farklılığını ortaya koymasıdır. bu sebeble bugünün tarihini sözlük için bir dönüm noktası olarak da görebiliriz. normal olarak diğer sözlüklerde format dahilinde olan bu "niteliksiz entry'ler" bugün itibariyle sözlüğümüzün dışına çıkartılacaktır.

    yani kısacası artık, bir entry'de aranan en önemli özellikler, sözlük formatına uygun olması ve dil bilgisi kurallarına uyulması durumlarının yanında bir de entry'nin nitelik olarak ele alınması gerekliliğini getirdik. amaç, sözlüğümüzün diğer sözlüklerden ve taraftar sitelerininden farklı olması ve özgün bir yapıya kavuşması.

    ilk günden itibaren sözlüğümüzün internet ortamında galatasaray hakkında geniş ve kaliteli bir bilgi bankası olmasını hedefliyorduk. ilk açıldığımız günden bu zamana kadar geçen süreçte (takribi 10 ay) entry'lerin nitelik yönüne çok fazla önem vermedik, çünkü yazarlarımızın bu alışma süreçini atlatmalarını hedefliyorduk. şimdi sanırım artık zamanı geldi. bize, bizlere, galatasaray'a ve de galatasaraylı'lara hiç bir şey veremeyen hiçbir şey katmayan entry'ler artık sözlüğümüzde yer almayacak.

    şimdi bu yenilik yanında önemli bir soruyu getiriyor; entry'nin nitelikli oluşu ya da olmayışı kime ve neye göre değerlendirilecek?

    öncelikle belirtelim ki; sözlüğün kontrol mekanizması adminler ve moderatörler tarafından yürütülmekte. bu sebeple entry'lerin nitelik yönünü değerlendirecek olanlar da sözlük yöneticileridir. bu keyfi bir durum değil, belli başlı kriterlerle uzun vadede oluşturulacak belli standartlar altında gerçekleşecek bir durumdur. binaenaleyh bu süreç içinde bazı sıkıntılar olabilir. bu sebeble yazarlarımızdan da anlayış beklemekteyiz. sözlüğümüzdeki hiç bir yönetici sadece entry silmek için entry silmez. ve emin olmalısınız ki, biz ilk günden itibaren sözlük yönetimiyle yazarları içi içe tutmak için büyük çaba harcıyoruz. çünkü burada olmamızın tek sebebi galatasaray. ve el ele sözlüğümüzü galatasaray kültürüne yaraşır bir kaliteye çekmek istiyoruz.

    şimdi bu niteliksiz entry durumunu bir kaç örnekle açıklayalım, ama öncesinde elimizden geldiğince niteliksiz entry'nin somut bir tanımını yapalım:
    niteliksiz entry: genellikle tek cümleden oluşan, tamanen öznel ve nesnel hiçbir bilgi vermeyen, entry'i okuyan diğer kişiler açısından hiçbir şey ifade etmeyen entry'lerdir.

    misal;

    başlık : harry kewell
    entry : sevdiğim bir futbolcu.
    açıklama: şimdi normalde bu entry sözlük formatına uygun fakat hiç bir nitelik arz etmemekte, bu sebeple bundan sonra bu tarz entry'ler niteliksiz entry sebebiyle silinir.

    başlık : lionel messi
    entry : çok iyi bir futbolcu.
    açıklama : kime göre iyi futblolcu, kriterleri nelerdir? evet messi nerdeyse yorumu nesnel olacak boyutta iyi bir futbolcudur fakat bu zaten bilinen bir durumu gereksiz yere yazmaktan başka bir şey değil. entry'nin yanına 3-5 kriter eklense problem yok, fakat bu haliyle niteliksiz entry sebebiyle silinir.

    başlık : frank rijkaard
    entry : galatasaray'da çok başarılı olacağını düşünmekteyim.
    açıklama : yine sözlük formatı dahilinde olan fakat hiç bir nitelik arz etmeyen bir entry. aynı şeyler temenni içeren entry'ler için de geçerli. bu entry'ler de niteliksiz entry sebebiyle silinir. misal;

    başlık : mustafa sarp
    entry : galatasaray'da çok başarılı olmasını temenni ediyorum.
    açıklama : üste de belirtiğimiz gibi sadece temenni içerek ve yanında hiçbir kriter vermeyen entry'ler niteliksiz entry sebebiyle silinir. böylelikle forumlarla galatasaray sözlük arasına kalın bir çizgi çekilir.

    daha öncede belirttiğimiz gibi, niteliksiz entry'ler öyle kolay 3-5 kriterle belirlenecek gibi değildir. bu zamanla oluşacak ve sözlüğümüz için temel belli başlı bir kriter olacaktır.

    yazarlarmızdan öncelikli ricamız, lütfen entry girerken bu önemli noktalara dikkat ediniz. ayrıca, bir entry'niz silindiğinde hemen bunu sözlüğe taşıyarak isyan etmek ya da moderasyona sitem dolu mesaj atmak yerine olgunlukla karşılayınız ve entry'nizin silinme sebebini ilgili yöneticiyle düzgünce konuşunuz. üste de söylediğimiz gibi, kimse burda kimsenin entry'sini uyuzluk olsun diye keyfi sebeplerle silmez. biz elimizden geldiğince iyi niyetli yaklaşıyoruz olaylara lütfen sizler de aynı şekilde yaklaşınız.

    spor kulübümüz yeni sezona bomba gibi girecek, sözlük olarak biz de öyle girmek istiyoruz. hep beraber el ele!
  • 5
    hakkında epeydir düşündüğüm şey in isimlendirilimiş, vücut bulmuş hali. baştan söyleyeyim amacım kimseyi kırmak değil. yalnızca okuduğumda beni yoran bazı şeylerin sadece beni değil yönetimi de düşündürdüğünü görmek ve bu konuda yeni bir karar almış olmalarından dolayı memnun olduğumu söylemek isterim.
    burası bir taraftar sitesi ve kendi oyuncularını övmesi normal. bununla birlikte herhangi bir futbolcu başlığında "canımdır, alnından öptüğümdür, coşmuştur..." gibi yazılar görünce ne bileyim biraz boşlukta kalıyordu bence. bundan sonra daha dolu entryler yazılır inşallah.
    entryler silinecekse umarım kimse gönül koymaz yöneticilere, daha düzgün bir sözlük için çalışıldığı unutulmamalı.
    kendi 1 entrimi örnek olarak buldum (150 entry de zor olmuyor bakmak).

    (bkz: #26427)

    edit: psychonaut un uyarısıyla bir entriye düşürdük örneği. *
  • 6
    yazar - abi cristiano ronaldo galatasaray'a gelse çok iyi olur.*
    yazarın arkadaşı - hazır kafan iyi, yaz bunu sözlüğe neden falan belirtmeden.
    yazar - ahanda yazdım. ah, lan noliy!!!
    fatih terim ve kurmayları - tutun kaçmasın!
    yazar - abi ben şeyolsun diye didim. ah, ama boşluğuma vurma be müfit abi.
    fatih terim ve kurmayları - vur ha vur, aman sabahlar olmasın.
    yazarın arkadaşı - ben ufaktan kaçanzi...
    fatih terim - gel canım sen şöyle bakayım.
    yazarın arkadaşı - tarağı tutmuş gibi hissediyorum kendimi.
    fatih terim - sam big okazyon vericem, tabelede hanene artı sayı yazıcam, kaçma.

    (bkz: galatasaray sözlük anti klişe timi)
  • 9
    sözlükteki ilk zamanlarımdı. sol frame de basketbol başlığını gördüm. ve hemen o kendini çok komik zanneden hanzo havalarıyla altına sadece şunu yazdım; " severim. "
    işte o gün bugündür çeşmealtı'nda bir köşede boyoz satarım. bir espri ancak bu kadar iğrenç olabilirdi ve o espriyi yapan malesef bendim. o günden sonra işlerim hiç düzgün gitmedi. hatta yarın börekçi tezgahımı da satıp, dilencilik yapmaya karar verdim. işte bu benim yazdığım niteliksiz bir entrynin nelere yol açabildiğinin göstergesiydi. siz siz olun sevgili gençler böyle entryler yazmayın. benim hayatımdan ders alın.

    smyrna: 24 yaşında, öldü. arkadaşları onun dilencilik yaparken tinerciler tarafından tecavüze uğrayıp, kendini götünden asarak intihar ettiğini söylüyor.

    niteliksiz entrysi: daha yazılalı beş dakika olmadan silindi. yapılan criminal araştırma silenin gs adlı sözlük admini olduğunu apaçık ortaya koydu.
  • 11
    nitelikli entry ile arasında çoğu zaman çok ince bir çizgi bulunan entry. formata uygun olmayan, sözlük anayasası ve benzeri başlıklarda tarif edilen format dışı entrylerden farklı bir kategoriye girer. en basit ve anlaşılabilir hükümlere uymayan entrylerle ilgili uyarıların bile olayı en art niyetli perspektiften bakıp yorumlandığı da düşünülürse sözlükten tamamen silinmesi epey bir zaman alacaktır.
  • 12
    maç tahminidir efendim. bildiğiniz düpedüz maç tahmini. şimdi herkes 1-1 biteceğini düşündüğüm, kazanacağımızı düşündüğüm, 3-1 bitecek olan diye entry girerse ne olur? bir maç başlığında aktif 50 yazar olduğunu düşünsek 50 entry yapar. eğer üç dört farkla kazanacağımızı düşünüyorsak takımın dizilimi, rakip takımın kondisyon durumu veya benzer sebepler öne sürülebilir, ne bileyim rüyada görülmüş olabilir (bu da sakat ama neyse, biraz açıklama ile kıvrılabilir). skorer'e maç skor tahmini eklemeden bu işi çözemeyeceğiz sanırım, hadi hagi görelim seni :)

    not: mevzu bahis tahminlerden benim de yapmışlığım vardı, kesinlikle!
  • 16
    galatasaray yavrusu gibi bir evim var başlığı altında yazılanların da istisna teşkil ettiği entry silme nedeni. anlaşıldığı kadarıyla burada önemli olan nitelikli başlığa niteliksiz entry girilmesi. başlığın kendisi niteliksizse altına girilen entrylerin nitelikli olup olmadığının aranması zaten abesle iştigaldir. yoksa galatasaray sözlük gibi imla'ya niteliğe önem veren ve bunları itinayla entry silme nedenleri arasında gösteren bir oluşumun aksi davranması beklenemezdi. değil mi?
  • 23
    henüz oynanmamış olan bir maça dair herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yapılan, "alt olur", "üst olur", "x-y biter", "falanca alır" gibi tek cümlelik kısa entryler de niteliksiz entry kapsamındadır. örneğin, "falanca çok formda, o yüzden a takımı kazanır", veya "son maçları gollü geçtiği için bu maçı da üst bitebilir." kesinlikle nitelikli entrylerdir.

    bir de benim ufak bir görüşüm var bu konuya dair; tahmin yaparken çok kesin ifadeler kullanınca bence itici duruyor, ama gerekçesiyle beraber muhtemellik veya geniş zaman içeren bir tanım daha iyi ve okunası gibi sanki. yine de keyfiniz bilir.

    not: en başta belirttiğim kısa ve niteliksiz entrylerin yarısından fazlasının sonuna nokta bile koyulmamaktadır. bu da böyle bir anımdır.
  • 24
    yeni gelen yazarların sözlük anayasası ile beraber dikkat etmeleri gereken diğer bir konu. bu başlık altına yazılanların okunması konu hakkında az çok bilgi sahibi olmalarına yardımcı olacaktır. benim nacizhane tavsiyem yazarlarımızın istisnai durumlar dışında beş kelimeyi geçmeyen entrylerden kaçınması. örneğin:

    harry kewell başlığı altına yazılan; ''bu akşam çok güzel oynadı'' entrysi benim için niteliksizdir. bunun yerine oyuncunun maç içinde neler yapıp güzel oynadığını açıklayan bir entry gayet nitelikli bir entrydir.
  • 25
    daha önce admin hagi yazmıştı, fakat hemen unutulmuş;

    entrylerin altına edit yaparak;

    * bu da mı ofsayt?
    * buna ofsayt veren kardeşim...........bla bla bla...
    * şu entryme de ofsayt veren zihniyet var...
    * ofsaytlamışsın ama yetmez daha sıkı bas...

    ve birçok benzeri entry içeriği ne denli güzel olursa olsun çöp kutusunu boylayacaktır. allahaşkına bir okuduğumuzu da unutmayalım, olaylar kısmına yazılan yazıları okumadan geçmeyelim, söylendiği halde bir kuralı defaatle ve inatla çiğnemeyelim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın