resim
Milan Baroš
Takım:Vigantice
Mevki:Santrfor
Yaş:42
Boy:1.83
Uyruk:Çek Cumhuriyeti
  • 3471
    kırmızı kartıdır, oynamalıdır, oynamamalıdır, şudur, budur bir kenara; four four two'ya bu ay * bir röportaj vermiş. gece sıkıntıdan oturdum yazdım. buyurun. iyi okumalar.

    yaz transfer döneminde medyada galatasaray’dan ayrılmak istediğin ve fenerbahçe ile anlaşmak üzere olduğun yazıldı. gerçekten sarı-lacivertlilerle görüştün mü?
    -hayır! asla ağzımdan böyle bir şey çıkmadı. galatasaray’da çok mutluyum. artık kendimi buraya ait hissediyorum. hala burada yapacaklarım var. galatasaray’da iz bırakan bir başarı elde etmek benim için çok önemli.

    sezon başında daha çok yedek kulübesinde bekledin ama kasım ayından sonra düzenli olarak ilk 11’de oynamaya başladın. oynamadığın dönemlerde sorun neydi?
    -teknik direktörümüz fatih terim, tek forvetle oynamayı uygun gördü ve elmander’i seçti. oyuna girdiğimde elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım. antrenmanlarda da çok çalıştım. artık böyle şeyleri sorun yapmayacak kadar deneyim sahibiyim. zaten bir süre sonra da fatih hoca 4-4-2’ye geçti ve ben de düzenli olarak oynamaya başladım. şimdi her şey yolunda.

    istanbul bb yenilgisinden sonra fatih terim’in “devre arasına kadar baros, elmander ve sercan ile idare edeceğiz” demeci moralini bozdu mu?
    -hayır, bunu duymadım bile. türk basınını takip etmiyorum. ama bunu söylemesi gayet normal. çünkü galatasaray büyük bir kulüp ve büyük takımların sürekli transfer peşinde koşmaları, kadroyu genişletmek istemeleri çok doğal.

    türkiye’ye geleli üç buçuk yıl oldu. geriye dönüp baktığında zamanın nasıl geçti?
    -takım olarak daha iyisini yapabilirdik. galatasaray’a şampiyonlar ligi’nde oynamak için gelmiştim ama hala bunu başaramadık. bu durum benim için hayal kırıklığı oldu ama yine de burada çok mutluyum. galatasaray çok büyük bir kulüp. üstelik bu sene çok başarılıyız. umarım sene sonunda şampiyonlar ligi biletini alırız.

    sakatlıklara rağmen maç başına 0,5’in üzerinde bir gol ortalamasıyla oynuyorsun. bu kariyerinin en iyi skor performansı …
    -özellikle ilk sezonum harikaydı. (31 maçta 20 gol) çünkü hiç sakatlık yaşamadım. gerçekten iyi bir başlangıçtı. gol atmak için etrafınızda iyi oyuncuların olması gerekir. ve galatasaray’ın kadrosunda her zaman iyi oyuncular vardı. son üç sezon hiç kupa kazanamamış olabiliriz ama her seferinde iyi kadrolara sahiptik.

    sahadaki partnerin elmander, senin gibi eski bir premier lig oyuncusu. göründüğü kadarıyla onunla iyi bir uyum yakaladınız…
    -elmander çok deneyimli bir oyuncu. bana çek cumhuriyeti milli takımı’ndan arkadaşım jan koller’i hatırlatıyor. topu iyi saklıyor ve benim için boş alanlar yaratıyor. mevcut oyun anlayışımız için çok önemli bir isim. onun gibi muhteşem bir oyuncuyla aynı takımda olduğum için çok mutluyum.

    bu sezon en yakın arkadaşın ujfalusi de seninle birlikte. onunla bir arada olmak nasıl bir duygu?
    -geçen yıl savunma zaafları yüzünden çok gol yedik. maç başlar başlamaz gol yemek kötü bir duygu. sonra maçı çevirmek zor oluyor. ujfalusi, oynadığı oyunla bu yılki savunma performansına büyük katkıda bulundu. diğer taraftan istanbul’da benim için iyi bir gezme kapısı oldu.

    istanbul’da zamanını nasıl geçiriyorsun? artık iyi bir istanbullu olmuşsundur…
    -evet ama bu sezon fazla zamanımız yok. sürekli maçımız var. takvim gerçekten çok ağır. ama zaman buldukça tenis oynuyorum ve ailemle dolaşmaya çıkıyorum. istanbul’da çok fazla alternatif var. her şey çok güzel; trafik hariç!

    istanbul büyükşehir belediye deplasmanına gittiğinde 2005 yılındaki efsanevi şampiyonlar ligi kupası’nı kaldırdığın stada çıkıyorsun.
    olimpiyat stadı’nda oynarken ne hissediyorsun? üstelik her gün antrenman yaptığınız florya da olimpiyat stad’ına çok yakın!
    -elbette 2005’te yaşadığım hissi unutamam. o benim kariyerimdeki en büyük başarıydı. ve maç gerçekten muhteşemdi. stada her adım attığımda yaşadığım hissi hatırlıyorum. ama tabii gün geçtikçe her şey biraz daha normalleşiyor.

    o finalin ardından şampiyonlar ligi kupasını düşürdüğün yolunda rivayetler var. bu doğru mu?
    -hayır, doğru değil (gülüyor). acaba bu dedikodu nerden çıkmış? benim kulağıma kadar geldi. duyuncu çok şaşırdım. maçtan sonra ve otobüste kupayı kaldırdım ama hiç düşürmedim.

    premier lig, ligue 1 ve süper lig’de oynamış biri olarak bu üç ligi karşılaştırmanı istesek…
    -her üçü de zor ligler. özellikle premier lig daha zordu. orada savunmalar daha sert ve hakemler de sert oyuna izin veriyorlar. ligue 1 premier lig’e göre daha kolay. takımlar hücum oyununu tercih ediyorlar. orada daha çok forvet oyuncusu var ve doğal olarak gol sayısı daha fazla. türkiye’ye gelince… buraya geldiğim zaman gerçekten şaşırdım çünkü galatasaray’la anlaşmadan önce burası hakkında fazla fikir sahibi değildim. burada çok sayıda kaliteli oyuncu var.

    euro 2012 hakkında ne düşünüyorsun? gruptaki rakipleriniz polonya, yunanistan ve rusya. göründüğü kadarıyla çek cumhuriyeti lokum gibi kura çekti…
    -kağıt üzerinde kolay görünebilir ama işler hiç de o kadar kolay olmayacak. çek cumhuriyeti’nde kimse sorsanız herkes bizden en azından bir çeyrek final bekliyor. bu durum üzerimizde baskı oluşturuyor. başarıyla başarısızlık arasında ince bir çizgi vardır. elbette takım olarak bizim de hedeflerimiz en azından çeyrek finale kalabilmek ama kendimizi diğer sonuçlara da hazırlamamız gerekiyor.

    31 yaşına geldin ve galatasaray’la olan sözleşmen 2013 yılında bitecek. kariyerinin bundan sonraki bölümü için plan yaptın mı?
    -futbolda ne zaman ne olacağını bilemezsin. her şey bir ay içinde bile değişebilir. bir profesyonel olarak kariyerim boyunca öğrendiğim en önemli şeylerden biri bu oldu: asla plan yapma! şimdilik süper lig’e ve euro 2012’ye konsantre olmuş durumdayım. sonrasında ne olacağını hep birlikte göreceğiz.

    belki de bir gün tekrar premier lige dönmek istersin…
    -dürüst olmak gerekirse hayır. premier lig’de oynamak çocukluk hayalimdi ve bunu gerçekleştirdim. oraya dönmek için artık çok geç. galatasaray’da çok mutluyum.

    şubat sonunda oynayacağınız beşiktaş derbisinden beklentilerin neler? deplasmanda berabere kaldınız, bu defa evinizde oynayacaksınız…
    -sezonun ilk yarısında fenerbahçe’ye karşı kazandığımız maçla geçen sezonun kötü izlerini sildik. artık takım olarak kendimize daha çok güveniyoruz. ancak beşiktaş’ın zirve yarışı için mutlaka kazanması gerekiyor. bu yüzden her zamankinden daha dikkatli olmalıyız.

    beşiktaş’a karşı altı maçta 5 golün var. görünen o ki, onlara karşı şansın ebey yaver gidiyor…
    -tabii beş golü iki maçta attığımı unutmamak gerek. ama yine de böyle güçlü bir rakibe karşı bu kadar gol attığım için mutluyum. bu elbette hem rakip adına hem de galatasaray adına dikkate alınması gereken bir istatislik.

    derbide yaşanan atmosfer hakkında ne düşünüyorsun?
    -ligin en renkli maçları! bütün şehir bu maçlara kilitleniyor, stadyumlar karnaval yerine dönüyor.

    röportaj: ahmet yavuz
App Store'dan indirin Google Play'den alın