resim
Aloysius Paulus Maria van Gaal
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:72
Uyruk:Hollanda
  • 60
    gelmesi çok ama çok zor olsa da bir ihtimal gerçekleşirse galatasaray'da başarılı olacağına inandığım holladanlı teknik adam. rijkaard'a benzemez ve hatta oyuncu yetiştirme özellliği nedeniyle de yüzde yüz ayrılır. birisi futbolculuk kariyeri ile teknik adam olur iken diğeri on beş yaşından bu yana teknik adam olma hayaliyle buraya gelmiştir.

    küçük takımların büyük hocası der iken "büyük" olarak sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek olan avrupa devlerini kast ediyorum ve elbette bugün başında olduğu bayern de bunlardan birisidir.

    uzun uzun yazmama, öyle devlerle değil orta sıra takımla şampiyonlar ligini aldıracak düzeyde olduğunu belirtmeme rağmen başlığı okuyup özet çıkaran kavrayışsızlara yine dert anlatmak durumundayız.

    van gaal, barcelona'da ilk gelişinde başarılı olmasına rağmen kovulmuştur. ikinci gelişinde ise bir yılı dahi dolduramadan kovuldu. bugün bayern'de başarısız deseler de bana göre bırakın bayern'i almanya'ya yaptığı katkı nedeniyle özel bir şekilde ödüllendirilmesi gereken adam yine sezon sonunda gidiyor. dev klupler için uygun değil demek kötü hoca olarak yaftalamak olmadığı gibi koşullara uygunluğudur üzerinde durulan.

    van gaal genç yetenek kazandırır; bayern, real buna bakmaz kupa ister ama her sene.

    van gaal, sözünü harfiyen dinleyecek, itaat edecek oyuncu ister yeteneğin dışında yıldız kaprisi olmayan.. büyük takımlarda her daim ribery robben gibi yıldızlar olur saha içerisinde teknik adamın aksine insiyatif alma ihtimali bir hayli fazladır.

    van gaal pozitif futbol delisidir. inatla hücum futbolu oynatmak ister. onun takımı sahada topa her zaman sahip olur. istese nuri'ye gustavo ile kelepçeyi vurup maçı alabilir ama sonuç içerikten önce gelmedi hiçbir zaman. büyük takım sonuca bakar.

    van gaal'de sportif direktör kavramı çok fazla yoktur, o bölgenin terim gibi tam anlamıyla kontrolünü ister. bu bazen kaleci antrenörü ataması gibi kendi adamların yerleştirerek de mümkün olabilir ama bayern gibi geleneği olan kulupler buna izin vermez.

    van gaal'ın en önemli özelliği kulube para kazandırmasıdır. ona verdiğiniz parayı size misli katı geri vermesidir. öz kaynaklardan mutlaka oyuncu çıkarır zira biraz yeteneği olup da söz dinleyeni yıldız kaprisi olanına tercih eder. adam eder en alakasız futbolcuyu dahi. ajax onun kazandırdıklarıyla yapmıştır arena'yı. bayern ve almanya'nın kazandığının haddi hesabı yok. oyun felsefesi ve oyuncu kazandırır.. transfer istemiyorum diyen benim gördüğüm tek "büyük" takım hocasıdır. hoeness ile bu yüzden kavga eder zorla elindeki gençlere kulübü yönlendirir..

    vesairesi çoktur. onu bayern'de kötü yapan eksileri burada artı olacaktır. bizim sadece teknik direktöre değil aynı zamanda bir futbol aklına da ihtiyacımız var. van gaal'den daha iyisi vardır ama daha uygunu dışarıda yoktur. paran varsa, transfere harcayacağın milyon avrolar söz konusuysa magath da olabilir ama bu ikisi dışında buraya bundesligadan alınacak her hoca zaman kaybıdır, ya yerli ya da başka bir ülkeden.

    bu arada her gün santim santim izlediğim bayern'in geçen sene şampiyonlar ligi finali oynadığını bana hatırlatan muhteşem insanoğluna selamı çaktıran, değerli, amasız bir teknik direktördür. üöe, beşe bakmayın, alın takıma.. yönetimin olası zararlarını ve kendisinin kazandıracaklarını düşününce verilecek para çok önemli değil. sadece ligin olduğu sene her takımda yaşadığı ilk üç aylık bocalamayı da rahat geçirecektir..
App Store'dan indirin Google Play'den alın