• 133
    öncelikle bu sözlük altyapı açısından, esinlendiği ekşi sözlük'ten sonra en iyi altyapıya sahip sözlüktür. butonlar ve işlevleri baz alındığında da diğer interaktif sözlük uygulamaları arasında kullanımı en basit, teferruatlı bilgi gerektirmeyen ve yazarın işini en çok kolaylaştıran sözlüktür. diğer sözlüklerden örnek vermek gerekirse ekşi sözlükte herkes muhbirdir. herkesin entry ihbar etme yetkisi vardır. fakat bu uygulamanın bu sözlükte yapılamayacağı gün gibi aşikardır. 10 entry ile yazar alınan sözlüğümüzde, kriterler belli bile olsa, karşı tarafta niyet bozuk olunca, önüne geçilemeyecek hadiselerin vuku bulması gayet normaldir. örneğin; bir yazar arkadaş eski dergilerden, gazetelerden, internetten çeşitli yazıları kopyalayıp çaylak entrysi olarak bunları sözlüğe girse ve buna müteakip yazar olsa, daha sonra yazacağı yazılar ile sözlüğe zarar verip vermeyeceği garantisi yoktur.

    burada devreye moderasyon giriyor. yetkileri; ihbar değerlendirmek, başlık engellemek, başlık ve entry taşımak, başlık ve entry silmek, istatistik güncellemek, olaylar bölümünde olay bildirmek, entry rötüşlamaktır. bu yetkilere haiz olan moderasyon bile kendi kafasına göre entry silemez. entry silerken karşısına bir buton çıkar ve orada halihazırda bulunan;

    -sözlük formatına uygun değil, çünkü;

    * tanım, örnek, alıntı ya da bkz. değil
    * içerik başlıkla uyumlu değil
    * entry başlığın sözlükteki haliyle ilgili
    * önceki entrylere cevap niteliğinde
    * başlıktaki entrylere fiziksel referans içeriyor
    * devam ettirdiği entry(ler) silinmiş
    * alıntı, örnek olmadığı halde türkçe değil

    - formata uygun ama

    * ilgi alanımızın dışında
    * niteliksiz entry
    * belalı entry
    * daha önce de yazılmış zaten bu
    * bu konu başka bir başlıkta inceleniyor
    * chat dili kullanılmış
    * küfür içeriyor
    * bkz fasiliteleri hatalı kullanılmış
    * kaynak belirtilmemiş
    * refere edilen entry silinmiş
    * diğer

    şıklarından birini işaretlemek mecburiyetindedir. yani moderasyon da entry silerken aynı yazarlar gibi kurallara uymak zorundadır. yani bir moderatör bir yazara kasıtlı olarak kötü niyetle yaklaşıp entry silmeye çalışsa bile, o yazar kurallara riayet ettiği sürece yazılarını silmek mümkün değildir. zaten yazılarını, tarzını beğenmediğiniz bir kişiye of verir geçersiniz, olur biter.

    moderasyonu eleştirirken düşülen yanılgılardan biri de; sözlüğün hali hazırda bulunan ve değiştirilmesi zaman alacak altyapı ile ilgili problemlerin, kısıtlı yetkiye haiz olan moderatörlere yüklenmesidir. keza bu sorunsalda eksiklik ve problemlerin asıl sorumlusu hiç yoktur. asıl sorumlu işlevi en düşük olan bir butonun kodunu bile yazmanın 1-2 gün sürmesidir.

    aslında problemin en başı da şu; belirlenmiş kurallara riayet edildiği sürece hiçbir problem çıkmayacağını kabullenmemek. sorun aramak ve ileride sıkıntı yaratır anlayışı. oysa ki; orada sözlük anayasası var, açsak sonuna kadar anlayarak okusak... ama işte türk insanının genel problemi ciddi yazı okumada gösterdiği isteksizlik. hep inönünün suçu...
App Store'dan indirin Google Play'den alın