• 109
    empati denilen şeye ciddi anlamda ihtiyacı var bu moderasyonun.

    örnek verelim, bir yazar arkadaşımızın entrysi silinmiş- ki oldukça fazla sayıda olur- size mesaj atıyor. tüm iyi niyetle cevaplamaya çalışıyorsunuz, neyse bakıyorsunuz kibar da bir insan. neyse sorun halloldu derken bir bakıyorsunuz ki, sözlüğün bir yerlerinde, bir başlıkta hemen yazılmış ,"entrymi sildiler, açıklama istiyorum" diye. e kardeşim oraya yaz, buraya yaz, hep isyan hep isyan. ya gaza gelmeden, çemkirmeden bir cevap bekleseydiniz dersiniz ama terbiyesiz olursunuz. pardon terbiyesiz değil, aile terbiyenizle ilgili fikir alınması için sorulmuştur bu soru.

    burda itiraf ediyorum, anneme bababa: " ya anne ne diye çemkirdin şimdi?", "ya baba, gaza geldin gittin bu gereksiz arabayı aldın?" cümleleri kuruyorum. ve aramızda bu cümlelerle, terbiye arasında bağlantı kurabilen arkadaşlar mevcut ne yazık ki.

    oldukça uzun zamandır, bu moderasyonun içerisindeyim. kimseye bırakın küfrü, hakareti, "sen" diye bile hitap etmem, eğer ilk kez mesajlaşıyorsam. ama karşıma geçip "yaşımı biliyor musun, mod isen dikkat edeceksin" tarzı yaklaşımda bulunabiliyor. tartışma uzamasın, kapansın diye sabrediyorsun ama yok, bir kere takmış "ben terbiyeniz hakkında fikir sahibi olacağım " diye. neyse zaten sınırlar zorlanınca, insan ister istemez, normalde kurmadığı cümleleri de kuruveriyor, ama en azından olayı kişisel bırakıp özel mesajda tutuyor, tutup özel mesajları yayınlamıyor. peşinen söyleyeyim, ben özel mesajlarımı isteyene atmam. *

    burada başka bir mod arkadaşım küfürlü entry yazıyor ( başkasına küfür olmasa bile), ağır yazıyor, özel mesajları paylaşıyor diye rahatsız olan ben; terbiyesiz olarak suçlanabiliyorum, niye? sırf bu sözlükte moderatör olduğum için, sırf "ya gaza gelmeden bir cevabımı bekleseydiniz" dediğim için.

    burada moderatörler "yönetimleri kötü", "taraflı", "kafasına göre entry siliyor" şeklinde defalarca eleştirildi. hepsine ok dedik, olur dedik geçtik. ama terbiye sorgulamak başka bir şey.

    bizler bu işi sevdiğimiz için yapıyoruz, hiçbir beklentimiz yok, takım kötü oynayınca aklımıza "sözlük" de geliyor. her şey iyi olsun diye uğraşırken, desteğe ihtiyacımız var, yapıcı eleştiriye de ihtiyacımız var elbette ama şov maksatlı olanlara değil, samimi olanlara.
App Store'dan indirin Google Play'den alın