• 3
    anadolu klüpleri; spor klübü, ya da en azından futbol klübü olmak için uğraşmadıkça geçerli olacak olan yanılgıdır.

    bugün fransa'nın sıradan takımları yıldızlarını her sene lyon'a, almanya'nın sıradan takımları da bayern'e satar. ekonomik güç olmak elbette 1.sıradaki şarttır fakat, oyuncuyu elde tutmanın o kadar önemi yoktur bu şartta.

    mühim olan yeni futbolcuyu yetiştirmek veya en azından bulup getirmektir. anadolu takımları, kendi şehirlerindeki ve yakın coğrafyalarındaki gençleri sürekli olarak takibi altına alıp, tedrisatından geçirerek a takımına yükseltmelidir. çıkan oyuncular takımların iskeletini kurmalı, böylelikle birbirini tanıyan, kolej takımı havasındaki ekipler oluşmalı ve bu oyuncular takımın kadro beslemesini sağlamalıdır.

    arada sırada parlayacak olan yıldızlar da güzel fiyatlarla büyük takımlara satılır, böylelikle de çark dönmeye devam eder, gençleri yetiştirmenin masrafı bir transferle karşılanmış olur.

    2-3 sezon süper ligde kendisini bu şekilde döndürebilen klüp, elinde kalacak olan bir miktar ilave parayla, takımın içindeki gerçek eksiklere gayet yerinde yabancı transferleri yaparak son derece uyumlu ve her mevkide dirençli bir kadro oluşturur.

    mesela bursaspor'un kendi yetiştirdiği ya da ozan ipek gibi çok gençken transfer ettiği çocuklar, kadro içinde bazı mevkilerde banko oynamakta, bazı diğer mevkilerde ise verimli yedek oyuncu olarak yer almaktadırlar. banko oynayacak altyapı elemanı olmayan mevkilere de ivankov, ergic gibi transferler yapılınca da başarı zaten kendiliğinden geliyor.

    ayrıca bursaspor'un bu sezon sonunda elindeki bazı tanınmış gençleri satarak 10 milyon euro üzeri transfer geliri elde etme imkanı da var. yani ekonomik güç de altyapıyı sağlam kurduktan sonra gelebiliyor. bu yüzden ekonomik gücü, sponsorluk ve taraftarın forma ve kombine almasına indirgeyen algılamaya son vermeli anadolu. onlar ikincil etmenler. daha fazla para getireni bile ikincil etmen. öncelikle oyuncu devr-i daimini sağlam kuracaksın ki, hem takımın oyuncusuz kalmayacak, hem de 10 yıllık forma satış cirosu kadar parayı tek kalemde basacak yıldız oyuncu denk getirme imkanın olacak.

    aslolan insandır, futbolda da. önce insan, önce altyapı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın