• 832
    bir avuç insan haricindekiler taraftar filan değildir. köküne kadar iyi gün dostudur. ister üç yıl üst üste şampiyon olmuş ol, ister mucizeler yaratmış. istersen uefa, süper kupa, milenyum kupaları almış. en ufak başarısızlıkta tribünden kendi futbolcusunu veya teknik direktörünü yuhalamaya ıslıklamaya başlar. kendi efsanelerine saldırır ve küfür eder. hele en ufak başarısızlıkta tribünleri terk etmesi acaiptir. ben defalarca yüz kişiden az seyirci ile oynadığına tanık oldum galatasaray'ın.

    galatasaray taraftarlığını gençlik eğlencesi olarak görür. yaşı 25 oldumu tribünleri terk eder. giderken de kendi kaçkıncılığına mazeret bulmak için "yok kardeşim eski galatasaray değil, şöyle oldu böyle oldu" gibi cümleler kurup kulübe veya takıma bok atar. sana ne lan. sen taraftarmısın istatistik bilimcisi mi ! gel maçını seyret, destekle ondan sonra sktir ol git. tribünü terk etmek için kulübe ne bok atıyorsun.

    "taraftar" olmadığı bugün ali sami yen'i dolduran kitlenin yaş ortalamasından anlaşılabilir. yaşı 30'u geçmiş bir avuç adam bulursunuz tribünlerde. tribünden hevesini alan kaçıp gitmiştir. taraftar gibi takımın peşinde koşan ise malum ekiptir. bugün tribünlere gelenlerin de yüzde yüzü yaşları 30 civarı oldumu çekip gideceklerdir. adamların tribünde mevzilenişi bile acaip. bırak takımı desteklemeyi sanki tiyatroya geliyor. üzerlerinde rengarenk kostümler, yanlarında partnerleri. hepsi maçı izlemekte. köşe yazaramısınız ulan siz. gazeteye yazı mı yetiştireceksiniz. hiç bi halt yapmasanız bile maça ve pozisyonlara reaksiyon verin bari. 65 yaşındaki rahmi abi, 70 yaşındaki bülent abi kadar reaksiyon gösteremeyen gençlik mi olur. o 70 yaşındaki bülent abi nefesi yetmiyor diye tezahüratlara katılamasa bile maçı an be an yaşar. kaçırılan pozisyonlarda duvarlara tırmanır.

    kısacası takım oynarsa lay lay. yoksa ruhsuz kokusuz renksiz bir kitledir. yaş haddinden (30 yaş, bilemedin 35) tribün emekliliği beklemektedirler.

    aslında işin aslı cemal süreya'da saklıdır. ne demişti şair;
    -fenerbahçeli doğulur, galatasaraylı olunur.

    bu takım gerçek taraftarlara sahip olup, onların doğuştan galatasaraylı çocukları tribünleri doldurmadan abad olamayacaktır.

    edit: (bkz: ali sami yen tribünleri/@zizonkovac)
App Store'dan indirin Google Play'den alın