• 239
    tek başına hiçbir şey vermeyen dışardan muhteşem ama biraz çözünce biraz fıs bir istatistik. bunu zamanında "abi bu neymiş böyle ya" şeklinde xg öven birisi olarak söylüyorum. total xg'nin size sadece bir yanılgı sunuyor.

    nasıl bir yanılgı olduğunu şöyle anlatayım; deniyor ki galatasaray 3 xg üretti, bir penaltının da xg'si 0.7 olduğuna göre demek ki 3 xg ile 5 gol çıkarması lazım takımın. neymiş hücumda pozisyon üretilmiş ama bitirilememiş. sadece xg'ye bakarak söyleniyor bu. orta sahadan alelade şut atmanın da diyelim ki xg'si 0,1 olsun. değildir o kadar da hadi olsun. e abicim ben 30 tane öyle şut atsam da demek ki 3 xg yapıyorum, o 30 şutun 5 tanesinin gol olmasını beklemek mantıklı bir hareket mi? değil.

    bir de bu xg'nin hesaplanabilmesi için pozisyonda şut olması lazım. şut yoksa xg de yok. yani ben kalenin ağzına kadar getirdim topu, içeri çevirdim hop biri ayağının altından kaçırdı ıskaladı falan, 0 xg. tıklasa? 0,8 belki. bir garip istatistik ya, veri bilimi böyle yarım yamalak gelişmemeliydi.

    eyyorlamam bu kadar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın