• 234
    her istatistik gibi futbolu anlamaya tek başına yeterli gelmez. istatistikleri bir bütün olarak ele alsanız bile her maçın öyküsü atmosferi başka. 21 eylül 2024 fenerbahçe galatasaray maçında galatasaray skoru 30 dakikada 2-0 yaptı.

    deplasmanda ligdeki en zor maçınızda 30 dakikada skoru ele alırsanız maçın kalanında çok daha dikkatli olmak zorunda kalıyorsunuz. zaten ilk yarı o skorla bitip ikinci yarının ilk 15 dakikasında baskı yiyen galatasaray maçı 3-0'a getirip tekrar koparmayı başardı. o golden sonra gelen uydurma penaltı ile farkın açılması önlendi ve yine temkinli oyuna geçtik ki bu penaltı 0.80 xg demek.

    fenerbahçe maçın yaklaşık 65-70 dakikasında skor olarak geride olduğu için daha rahat ve arkada alan bırakarak hücuma çıktı. ev sahibi takım olmanın avantajını maç başında ve maç sonu doldur boşaltta da yaşadılar. lehlerine çok faul verildiği için duran top ve korner sayıları da arttı ve bunların hepsi xg demek.

    benim nazarımda diğer istatistiklerde olduğu gibi çok bi' önemi yoktur. saha içinde yeterince mahir olmayan yorumcular bu ve benzeri istatistiklere çok takılırlar çünkü oyunu ifade edecek sözel becerilerden çok kanıtlı sayısal verileri yorumlamak daha kolaydır. sayısalcı arkadaşlar bana kızabilir ama futbol da inandıkları kadar matematik değil, hiçbir zaman da olmadı. mühendis kafasıyla kadro kurulur ama maç yorumlanmaz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın