• 32
    oldukça ciddi ve tepki görebilecek bir görevi idame ettirmeye çalışan yazarlardan kurulu tim. galatasaray sözlük'ün ihtiyacı olan, sözlüğü biraz daha okunabilir kılmak için gerekli olan bir gruptur kendileri. kim ne derse desin, yazılarında noktalama işaretlerine ve yazı diline dikkat etme gayretinde olanlar kadar, yazım kurallarından bihaber yazar da bulunmakta sözlüğümüzde. bu durum, haliyle sözlükte okunabilirliği azaltıyor. olur mu öyle şey demeyin. bu öyle bir konu ki, kişinin okuma hevesini kırdığı gibi, bazen yazma hevesini de alıp götürebiliyor.

    insanız, elbette mükemmel olamayız. gözden kaçan, bilinmeyen şeyler mutlaka olacaktır. hiçbirimiz tdk değiliz haliyle. bu yazım denetim timinin kurulma amacı da bu konu olsa gerek. yazım hatalarını minimuma indirgeyerek, sözlüğün okunabilirliğini maksimuma yükseltmek. kısacası kurulma amacı sözlüğün ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmiştir. bu tim üyelerinin görevi, göze çarpan yazım hatalarını belirleyerek entry sahibine mesaj yoluyla ulaşmak. hal böyle olunca, sık sık mesaj yoluyla ikaz edilen yazar antipati beslemeye başlıyor bu time karşı. oysa adamlar sadece görevlerini yapıyorlar. bir entry editlemek bu kadar zor olmamalı.

    belirli başlı yazım kuralları zaten sözlükte defalarca yazılmış; fakat buna rağmen hata yapmaya devam ediyoruz. ayrı yazılması gereken 'de' ve 'ki' ekleri, noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakma, 'şey' kelimesinin ayrı yazılması mevzusu defalarca belirtilmiş olmasına rağmen dikkate alınmıyor. sonra çıkıp "bir şeyi günde on kere belirtmenin anlamı yok" deniyor. hata yapıldığı sürece bu konuda uyarılar devam etmelidir bana göre. hala rahatsız edici boyutlarda dikkatsizlik mevcut ki, bu timin üyeleri ikaz içerikli entryler girmek zorunda kalıyorlar.

    efendim, görevli yazarların sürekli mesaj atması kendilerini antipatikleştiriyor olabilir kimilerinin gözünde; lakin şu var, hata yapmasan o adam sana mesaj atmayacak sevgili sözlük yazarı. zaten hata yapmayınca bu kadar komplekse girip "ukala bu adamlar yeeeaaa" demeyeceksin. kaldı ki, bu tim kurulduğundan beri sözlükteki yazım hataları görülür ölçüde azaldı, minimuma indirmek için de çalışmaların devam edeceğini ümit ediyorum.

    bu takımda yer alan yazarlarımızdan ricam, gelecek tepkilere bakmadan gördükleri her hatayı bildirmeye devam etmeleri. diyorum ya, insanız her şeyi bilmemiz mümkün değil. bizim bilmediklerimizi onlar tamamlayacaklar, bizler de bir şeyleri doğru yapmayı öğreneceğiz. o yüzden en ufak hatayı bile bildirmekten kaçınmamalarını diliyorum. kendi adıma söylüyorum; entry lerimde görülen her hatayı -harf hatasından anlatım bozukluğuna, noktalama işareti sonrası boşluktan kesme işareti kullanımına kadar- her hatamı bildirin, rica ediyorum. sözlükte ukala ilan edilme pahasına, herkesin bir şeyler öğrenmesine vesile olun.

    inciciler için özet geçiyorum; şu adamlara laf edileceğine belirli yazım kuralları öğrenilse de kimsenin başı ağrımasa ne güzel olur değil mi?
App Store'dan indirin Google Play'den alın