• 36611
    önce son birkaç haftalık sürecini, sonrasında ise bu sürecin taktiksel etkilerini değerlendirmek istediğim takımımız.

    önce alınan ağır beşiktaş mağlubiyeti, sonrasında şampiyonlar liginden kötü oyunla eleniş zaten köklü bir değişikliğe ihtiyaç olduğunu gösterdi aslında. tam bu noktada* önerilen osimhen ismi ya reddedilecekti ya da orta sahayı üçleyecek şekilde kanatsız çift forvetli bir sisteme geçilmesi gerektiğine karar verilecekti. çünkü elimizdeki kanat ve forvet profiliyle 4-4-2 gibi bir sistemin young boys gibi zayıf bir takım karşısında bile çalışmayacağını çok acı bir şekilde herkes anladı. bu noktadan itibaren kadroda kanat bek oynayamayacak hemen hemen tüm kanatlarla yollar ayrılmaya çalışıldı ve son gün dahi adı geçen tek kanat aslında bir kanat bekti*. ayrıca hermoso gibi direkt 11 oynayabilecek pahalı bir stoper hamlesi de yapılmaya çalışıldı. bunları yazıyorum ki hala takımı 4-2-3-1 dizip kanatları gönderdiniz nasıl transfer yapmazsınız gibi söylemlerin ne kadar anlamsız olduğunu taktik bazlı değil süreçten anlayalım. yönetim güveni o kadar kaybetti ki sanılıyor ki kanat transferi için uğraşıldı ama yapılamadı. yönetimin başaramadığı çok şey var ama böyle bir transfer için uğraşılmadı bile. yani 3-5-2'ye dönüş fikri bence osimhen önerisinin kabul edildiği an alınmıştı.

    gelelim bu kararın taktiksel boyutuna, bence elimizdeki stoperlerin hepsi teker teker 3'lü oynamaya çok uygun stoperler. nelsson ortada süpürücü rolünü 2'liye göre daha iyi oynayabilir, abdülkerim ve davinson 3lü sağ ve sol stoperler olarak çok daha rahat oyun kurabilir. keza kaan ayhan da bu düzende oynamış ve gayet iyi performans göstermiş bir oyuncu. ayrıca elimizde bence avrupada çok az takımda olan bir forvet rotasyonu var, bunlardan birini yedek bırakmak ya da kanatlara atmayı düşünmek bile abes. kanat bek olarak tempolu, yorulmadan git-gel yapabilecek 3 tane oyuncumuz var ve bunlardan 2'si * her iki kanatta da oynayabiliyor. en sorunlu bölgemiz olan orta sahada ise 2li orta saha düzeninde torreira'nın yanında çok fayda sağlayamayacak kerem demirbay ve sara, 3lü orta sahaya döneceğimiz bu sistemde iki 8 numarayı çok daha verimli oynayabilecek oyuncular. yani plansızlık ve kötü oyunla çıkan bu sistem aslında ilk 11'imiz için gayet uygun. buradaki asıl sorun ise rotasyonda. avrupaya yetiştiremediğimiz orta saha, kanat bek ve stoper transferleri rotasyonu dar kılıyor. burada ise fikrim, bu takım hangi formasyon ve kadro ile oynarsa oynasın bu sene avrupada ikinci yarıyı görmesi hemen hemen kesin.*. bu durumda gerekli rotasyon hamlelerini bu transfer dönemi içinde hallederek ligde gayet iyi bir kadroya sahip olup, ikinci yarı için avrupaya hazır olabiliriz.

    özetlemek gerekirse, böyle bir değişimin riskli ve zor olduğunun farkında olmakla beraber, potansiyelinin de bir o kadar fazla olduğunu ve bizi son 2 seneden bile yukarı bir noktaya taşıyabileceğini düşünüyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın