• 36576
    23-24 sezonunun aksine oynayacak oyuncuların daha net belli olduğu takım. bu dönemdeki en büyük kazanç budur. obur geçen 23-24 transferlerinin ardından daha az ama daha net oyuncular takıma katıldı. bunlar: sara, jelert, jakobs, batşu, osimhen. hepsinin yabancı olması ve türk rotasyonunun, özellikle ülkede yetişmiş, güçlendirilememiş olması transfer döneminde yapılan en büyük hata. hatta tek "büyük" hata belki de. başka hatalar da var elbet. gidenler ise daha kalabalık. kerem, tete, emin, zaha, oliviera, köhn, ziyech, ndombele. bunların yanında kazımcan zaniolo dubois gibi isimler de var.

    galatasaray'ın yaptığı en büyük doğru kadro obezliğinden kurtulmak oldu. şu yukarıdaki isimlerden kerem ve emin dışında ayrılmasının galatasaray'a belirli bir zarar verdiği oyuncu yok. yani lütfen ziyech, zaha ve köhn diye atlamayalım, bu isimler her oynadığı maç mutlaka eleştiriliyor konuşuluyor özel olarak iyi oynasalar bile hedef oluyorlardı. kanat rotasyonun zayıflaması bu isimlerin ayrılması ile değil kerem yerine transfer yapılamaması. bu da transfer dönemindeki 2. hata. örnek olarak veriyorum, otavio gibi çok mevkide faydalanabileceğin bir futbolcu bu konuda elini çok rahatlatabilirdi. veya kostic ikna olmuş olsaydı şu an kağıt üstünde 11indeki 9 oyuncuyu belirlemiştin bile. yönetim gidip transfer obezliğine ve yangına kapılıp orta sahaya veya sol kenara arthur gibi bitik bir oyuncu da alabilirdi. geçen seneki ndombeleden daha fazla katkı vermeyecek hatta yine ndombele gibi oyuna zarar verecek bir isim.

    ne yapılmalı. galatasaray'ın türk rotasyonu göze çarpan en büyük eksi. berkan kaan kerem gibi isimler olsa da bunlar uefa nezdinde yerli oyuncu sayılmıyor. uefa ülkende yetişmiş oyuncu arıyor oynadığı milli takıma veya milliyete bakmıyor. bu rotasyonun güçlendirilmesi ve sol kenardaki eksiğin çözülmesi ilk hedef olmalı. sol kenarı umarım ki 13'üne kadar çözerler. bu bizim hem avrupada, evet avrupada oynayamayacak olsa da, hem de ligde elimizi çok rahatlatır. yerli türk rotasyonu ise ocak ve sonraki transfer döneminin konusu. eğer eyüp ve gökdeniz 3 sene sonra yerli oyuncu sayılacaksa bu oyunculara görev de gelmeli bu arada.

    gelelim kadroya. arkadaşlar ciddi olalım bu takım 3lüye geçti. muhtemelen yavaş yavaş üçlüye geçişi göreceğiz. he ilk başlarda tahminin kaan sağ bek gibi ve/veya jakobs kağıt üstünde sol bek gibi gözükür ama olacak olan bu. o yüzden yok efendim stoper yok efendim kanat derken bunu lütfen düşünelim. okan hoca'ya yapılan 3lü kanat beki eleştirisini bi düşünün. neden? neden? neden bu adam hep üçlü kanat beki istiyordu. hatta neden jakobs da bir üçlü kanat beki aslında? lütfen cevap aslında çok belli.

    kale hariç, ideal 11e bir göz atalım. benim aklıma yatan 2 kadro var. eğer kostic veya benzeri bir sol oyuncu inmiş olsaydı(bakın çok sevsem de kerem kalsaydı değil, çünkü kalsaydı başka mevkide oynardı) daha net bir 11 olurdu.
    1. 11
    davinson-nelsson-apokerim stoper hattı
    bay kerem torreira sara jakobs orta sahası
    osimhen icardi forvet hattı

    veya
    2. 11
    kaan davinson apokerim
    bay berkan torreira sara jakobs
    osimhen icardi

    öncelikle mertens hakkında konuşayım. geçen sene dendiği gibi mertens burada rotasyon oyuncusu rolüne düşüyor(düşmeli). icardi ve osimhenin arkasında rahatlıkla konuşlanabilir ve gerçekten de jakobs bay kanatları kötü bir tercih değil.

    net bir 6 numara veya mctominay* gibi bir 8 olmadığı için davinsonun merkezde konumlanması gerektiğini düşünüyorum ancak nelsson'u sağ tarafa emanet etmezdim. kaan oyun kurulumu olarak katkıyı düşürmeyecektir. fakat nelsson da üçlüye dönersen kesilebilecek bir oyuncu değil. defansta her ne kadar 2. tercih aklıma daha çok yatıyor olsa da sanırsam 1. tercihi daha çok göreceğiz. o yüzden çok da uzatmamak adına 1. tercih üzerinden konuşacağım.

    bakın basit: rakip takımı geride karşılarken 4-3-3:
    yani rakibin davinson nelsson apokerim jakobs----------------------bay davinson nelsson apokerim
    --------------- kerem torreira sara---------------------------------------kerem torreira sara
    --------------------bay osimhen icardi--------------------veya------------osimhen icardi jakobs
    şeklinde olacak.

    rakip takıma baskı yaparken ve geçişte bu 4-4-2ye dönecek. detaylı yazmaya gerek yok tahmin ediyorsunuz diye düşünüyorum.

    şunu da ekleyelim. bizim kanatlardaki oyuncuların en iyi yaptığı şeylerden biri ne? ofansif katkı.

    yanii rakibe hızlı basarken dizilim şöyle:

    davinson nelsson apokerim
    kerem torreira sara
    bay osimhen icardi jakobs

    uzun uzun yazmak istemiyorum çünkü henüz tam olarak diziliş ve oyuncu rolleri belli değil. ancak takımın kemik kadrosunun davinson, torreira, sara, jakobs, bay, icardi, osimhen olacak. birkaç maça kalmaz stoper dizilişi belli olur diye düşünüyorum.

    buradaki en büyük eksik ne? 1) ah be hermoso 2) ah be kostic. jakobsu beğenmediğimden değil ancak kostic hem soldaki rotasyonu rahatlatırdı. ancak kostic şu an sakat onu da unutmamak lazım. bence 13üne kadar sol orta sahaya bir bakış vardır umarım. mesela robert skov bir çözüm olabilirdi ama ne yazık ki o fırsat kaçtı... bazoumana toure gibi genç bir isim denenebilir. ne bileyim abdden diego luna gibi isimler de vardı. usgnin sol kenarında loic lapoussin denenebilecek bir isim. chelsea nanasi'yi 11 milyona strasbourg a çekti mesela. neyse. hermoso ise muhteşem bir fırsattı olmadı. umarım apokerim toparlar.

    en kötü senaryo ne olur? içerideki young boys maçı. yani şöyle biz kadro

    jelert davinson nelsson jakons
    sara torreira kerem bay
    icardi osimhen

    yani 4 4 2 dizilmemiz. sarayı kanat gibi kullanmamız. he sara sağda oynar mı oynar ama galatasaray oyuncuları maç sonunda 4 4 2 şeklinde bi ısı haritasına sahipse eyvah. bu kanat rotasyonumuz dar diye değil. bayağı bizzat bu dizilişi oynayamayacağımızdan.

    peki eksikler neler. öncelikle belli olduğu gibi sol kenar orta saha eksik. oraya net bir şekilde transfer lazım. olası bir sakatlık ceza durumunda 11inde en az 2 oyuncunun yeri değişecek 1 oyuncuyu değiştirmek için. bu da eder 3 değişiklik. dolayısıyla solda oynayacak isimlerimize ne sakatlık ne ceza diliyorum şu aşamada. o yüzden net bir şekilde sadece lige dahi olsa bir sol orta saha kenar lazım. rotasyon konusunda forvet hattı için icardi batşu osimhen mertens ve yusuf demir var.
    kenar oyuncularımız için bay jelert jakobs ve yunus var.
    orta saha merkezimiz için kaan(defansif) torreira sara kerem d berkan var.
    stoper için davinson apokerim nelsson kaan metehan var.

    eğer bi orta saha transferi yapılacaksa bu mctominay tarzı bir 8 olmalı. he mctominay çok pahalıydı o ayrı ama. fakat lazım olan açık şekilde belli. bir sol kenar.

    edit: heee bu arada transferden bağımsız, isterlerse yıllık 500 bine rabiot 250 bine kostic gelmiş olsaydı bile yönetim istifa.
App Store'dan indirin Google Play'den alın