• 16945
    maalesef çağın gerisinde kalmaya başlayan sözlük. 2000 - 2010 civarının amatör internet ruhunu korumaya çalışmak iyi niyetli bir davranış ama kuralları güncel ihtiyaçlara göre değişmedikçe ciddi sorunlar doğması kaçınılmaz oluyor.

    kurallar fazla esnek. kişiye göre yorumlanabiliyor. bu da moderasyonun keyfi elemeler yapmasına yol açıyor.

    bazı kurallar artık ciddi şekilde anlamsız. aynı başlığa yazılmış bir entry'e bakınız verilememesi mesela. sözlük kavramıyla forum kavramının ayrıştırıldığı, daha doğrusu sözlüklere gereğinden fazla anlam yüklendiği erken dönem internet kültüründe mantıklı olabilir ama bugünün sosyal medya kullanım şekliyle alakası yok. sözlükler doğduğunda bugünkü anlamıyla sosyal medya yoktu, kullanıcıların beklentisi, iletişim dili ve şekli farklıydı. hatta daha dürüst olalım, bu kurallar büyük oranda ekşi sözlük'ün kendini yeni bir marka olarak konumlama çabasının ürünüydü. biz hala ekşi sözlük'ün 20 yıl önceki ticari kararından muzdarip olmamalıyız. forum mu kaldı da "forum tarzı entry" diye bir silme gerekçesi var? ekşi sözlük kendisi bile bu kuralları terk etti, galatasaray sözlük dışında bir tane sözlük klonu kalmadı ama o dönemin köhne kuralı burada hala dimdik ayakta.

    "sözlük adabına aykırı" gerekçesi tam bir facia. topluluk yönetiminde böyle muğlak kurallar kaos ve adaletsizlikten başka hiçbir şey getirmez. adap ne? sınırları neler? birbirine çok benzer iki entryden birinin adaba uygun birinin aykırı olduğuna nasıl karar veriliyor? moderatörün adabına uymak zorunda mıyız? koyun oraya açık ve net hukuk kurallarını geçin. kavga gürültü istemiyorsanız da her türlüsünü engelleyecek net kurallar koyun, bitti. az biraz tartışabilirler ama çok ileri giderse ben müdahale ederim kafası biraz amatör kalmıyor mu bu çağda? bu kadar muğlak bir şeye ne gerek var?

    burası bir topluluk. sözlük yönetiminin topluluğun huzurunu koruması gerekiyor. ama her dönem birkaç yazar çıkıp kuralları bir şekilde atlatıp formatın topyekun bozulmasına yol açabiliyor. bu da çelişkili bir yönetim doğuruyor. köhne kurallar bunu engellemiyorsa kuralları değiştirin, sorun çıkaran kişi arkadaşınızsa psikologa götürün. sözlüğü doğru şekilde kullanmak isteyen insanların rahatsız edilmesine izin vermiş oluyorsunuz, kime ne faydası var?

    daha önce de söyledim. burası değerli bir mecra. ben mesela senelerdir rafine bilgiyi almak için tercih ediyorum. sosyal medyada milyonlarca yalan arasından doğru bilgiye ulaşmak yerine burada paylaşılmış doğru, kaynaklı bilgileri okumak hem futbolu takip etmemi kolaylaştırıyor hem de ciddi vakit kazandırıyor. çok iyi analizler yapan, farklı branşları takip edip farklı bilgilerle sözlüğü zenginleştiren çok önemli yazarlar var. geçmişte daha da çoktu. burayı haber, röportaj, makale hazırlarken çok defa kullandım. çok kişinin kullandığını da biliyorum. sözlüğün bu değerleri ön plana çıkarıp kendisini güncellemesi gerekiyor.

    2000'lerin başında değiliz. sosyal medyasız bir dünyada değiliz. ekşi sözlük'ün kendisini bir internet markası olarak konumlamaya çalıştığı günlerde değiliz. ama kurallarımız o dönemden kalma.

    kurallar daha güncel ve herkese eşit mesafede olmazsa türkiye'nin yaşadığını bu sözlük de yaşayacak yakında. ve gerçekten çok sevdiğim bu platforma yazık olacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın