• 142
    başlamasına gün itibariyle 8 gün kalmistir. eski dünya kupalarinin hikayelerini okumaktan büyük zevk alan bendeniz, eminim bu dünya kupasinda da guzel duygular yasayacaktır. ilk defa bir dünya kupasina bu kadar bilinçli ve heyecanlı sekilde hazırlaniyorum. artık büyüdüğümden midir nedir daha bir heyecanlıyım. ekstra olarak da galatasaray sözlük'ün verdiği yazma hevesi beni ayri bir biçimde etkiliyor dünya kupasi için. tabii ki bir de isin tahmin kismi var. o ayrı bir heyecan. kim kimi çağırmıs kadroya, kim kağıt üstünde daha güçlü, kim kimle oynayacak, turnuvanın sonunda kim sampiyon olacak hepsi ayrı bir eğlence. o yüzden ben de kendimce bir tahmin yapacağım, grup asamalarindan baslayarak.

    a grubu

    güney afrika, meksika, uruguay, fransa

    ev sahibinin grubu. daha önceki dünya kupalarindan da bildiğimiz üzere, ev sahiplerini korumaya yönelik bir tavır var genelde hakemlerde ve fifa'da. güney afrika'da kağıt üstünde sanslı bir gruba düsmüs gibi duruyor. çünkü karsısındaki rakipler ne yapacağı belli olmayan takimlar. örneğin fransa; 1998'de sampiyon olan takim 2002'de gol bile atamadi. 2006'da gruptan çıkma sansı verilmeyen takım, finalde az kalsın kazanıyordu turnuvayı. 2002 ve 2006 sonrası için konusuyorum, kadro olarak ilk defa beğendiğim bir takımla geliyor fransa. ve ne hikmetse otoriteler de sans veriyor bu sefer fransa'ya. onlar da kadronun gücüne inandılar sanırım bu sefer. her ne kadar eski gücünde olmasa da henry önderliğindeki fransa, bu gruptan lider çıkacaktır her kosulda. hücum ve orta sahada herhangi bir sıkıntılarının olduğunu inanmıyorum ben. önlerindeki tek engel bana göre domenech olacaktır. domenech sanslı günündeyse eğer fransa her takımı yener.

    diğer iki takım ise amerika temsilcisi. biri turnuvanın gediklilerinden kuzey amerika temsilcisi meksika, diğeri güney amerika temsilcisi uruguay. eğer hakemler güney afrika'ya yönelik herhangi bir operasyon yapmazlarsa bu iki takim çekisecektir. ben ise bu çekismede uruguay'ı bir adım önde buluyorum. uruguay hücum anlaminda bir sıkıntısı yok. * defansta da aynı sekilde bir sorunları yok gibi. meksika engelini bir sekilde asacaktır. zira güney amerika elemelerinde oynadiklari ilk maçlarda ne kadar etkili olduklarini göstermislerdi. hazırlık maçlarında izlediğim meksika ise açıkçası hiç güven vermedi. yine tecrübeli bir ekip ama bana göre grubu 3. sırada tamamlayacaklar.

    1. fransa, 2. uruguay, 3. meksika, 4. güney afrika

    bu grupta oynanacak grup maçları ise söyle:

    (bkz: 11 haziran 2010 güney afrika meksika maçı)
    (bkz: 11 haziran 2010 uruguay fransa maçı)
    (bkz: 16 haziran 2010 güney afrika uruguay maçı)
    (bkz: 17 haziran 2010 fransa meksika maçı)
    (bkz: 22 haziran 2010 meksika uruguay maçı)
    (bkz: 22 haziran 2010 fransa güney afrika maçı)

    b grubu

    arjantin, nijerya, güney kore, yunanistan

    ne güzel bir grup böyle. bayağı sıkıcı maçlara sahne olacak anlasılan. evet kağıt üstünde arjantin favori. ama sadece kağıt üstünde. maradona çağırdığı kadroyla kendi kuyusunu kazmaya basladı turnuva baslamadan. takım hücumcular ve diğerleri seklinde olusuyor. gerçekten de süper ötesi ileri uç elemanları var. ama sadece var. eh be maradona sezonu muhtesem tamamlamıs cambiasso ve zanetti'yi neden almazsın kadroya. istikrar konusunda sıkıntılı bir arjantin, at topu messi'ye seklinde oynarsa tıpkı eleme grubu maçlarındaki gibi, çeyrek finali anca görür. son okuduğum haberlere göre ileri hücum elemanlarina savunma çalıstırıyormus, hatta messi'yi sol bek oynatmıs. he maradona he, çok iyi yapıyorsun. neyse fazla dağıtmayalım, esek değilse arjantin bu grubu bir sekilde geçer. iddaa ediyorum, bu grupta oynanacak 6 maçın anca bir ya da ikisi üst biter. oldukça kısır maçlar bizi bekliyor.

    grup ikinciliği için bütün takımlar aday. yunanistan gibi kadro özürlü bir takım bile bu gruptan 2. çıkabilir. ama gönlüm güney kore'den yana. ne de olsa bize oldukça sempatik geliyorlar. kadro olarak da nijerya yabana atılacak gibi değil. bir daha baktım da simdi, sanki nijerya çıkar gibi bu gruptan. avrupa orijinli bayağı bir oyuncusu var nijerya'nın. açıkçası nasil oynadiklarini bilmiyorum. ama bir yunanistan'dan ziyade nijerya çıksın.

    1. arjantin, 2. nijerya, 3. güney kore, 4. yunanistan

    bu grupta oynanacak maçlar söyle:

    (bkz: 12 haziran 2010 arjantin nijerya maçı)
    (bkz: 12 haziran 2010 güney kore yunanistan maçı)
    (bkz: 17 haziran 2010 yunanistan nijerya maçı)
    (bkz: 17 haziran 2010 arjantin güney kore maçı)
    (bkz: 22 haziran 2010 nijerya güney kore)
    (bkz: 22 haziran 2010 yunanistan arjantin maçı)

    c grubu

    ingiltere, amerika, cezayir, slovenya

    her dünya kupasına favori gelen ingiltere, bu sefer fabio capello sayesinde daha bir favori geliyor. biraz da haklılar sanki. fabio capello gibi bir üstad olduğu sürece, kolay kolay sırtı yeri gelmez ingiltere'nin. kağıt üstünde ise ispanya'dan sonra en komple takım. kaleci konusunu saymıyorum çünkü alıstılar artık. her seferinde kaleci sıkıntısı yasar mı bir ülke. defansın göbeği tas gibi mübarek. tankla tüfekle hücum etsen anca geçersin.terry ve ferdinand ne olm, ayıp lan. orta sahanın ortasında da bir sıkıntıları yok allah'a sükür, ama kanat oyuncuları orta oyuncular kadar kaliteli değil. theo walcott'u çağırmadı capello usta. sanırım defans yapmayı bilmiyor falan diyedir. bu kadar usta orta saha ve defans oyuncularıyla zor gol yer ingiltere. hücum anlamında ise su anda dünya üzerinde en beğendiğim adamlardan birisi var, wayne rooney. sakatlanana kadar aygır gibiydi bu kardes. mükemmel bir teknik, olağanüstü bir güç. durdurulması çok zor. en büyük hayalim barcelona'nın rooney'i ibrahimovic'le takas etmesi. ne güzel olurdu lan o zaman. rooney gününde olursa ki genelde oluyor, ingiltere bu grupta çok rahat galibiyetler alır. gerçi olmasa da alır.

    grup ikinciğini ise kuvvetle muhtemel amerika alacak. cezayir efsanevi bir mısır mücadelesinden sonra geldi turnuvaya. ama kadro kalitesi olarak çok geride. bir sey yapamazlar. slovenya'nın gücünün amerika'ya yeteceğini düsünmüyorum. ancak fizik güçleriyle bir sey yapabilirler, tıpkı 2004'te yunanistan'ın yaptığı gibi. zira izlediğim maçlarda amerika araya iyi kaçan adamlardan olusuyor, slovenya'yı da bu sekilde geçeceklerdir.

    1. ingiltere, 2. amerika, 3. slovenya, 4. cezayir.

    bu grupta oynanacak maçlar söyle:

    (bkz: 12 haziran 2010 ingiltere amerika maçı)
    (bkz: 13 haziran 2010 cezayir slovenya maçı)
    (bkz: 18 haziran 2010 slovenya amerika maçı)
    (bkz: 18 haziran 2010 ingiltere cezayir maçı)
    (bkz: 23 haziran 2010 slovenya ingiltere maçı)
    (bkz: 23 haziran 2010 amerika cezayir maçı)

    d grubu

    almanya, avustralya, sırbistan, gana

    gary lineker ne demisti: futbol doksan dakika sürer ve almanlar kazanır. tıpkı 25 haziran 2008 turkiye almanya macinda olduğu gibi. 1982 dünya kupası'ndan beri katıldıkları bütün dünya kupalarında en az çeyrek final oynayan almanlar bu sefer oldukça yaralı geliyor. 2000'lerde takımın liderliğini üstlenmis bir ballack yok mesela. almanya'nın karakterinden midir nedir, hep efsanevi bir lider çıkmıstır milli takımlarında. lothar matthaus, rummenige, ballack ve diğerleri. bu sefer öyle lider bir oyuncudan yoksunlar. kaptanlığı lahm'a teslim ettiler. 25 yasında bu göreve gelen lahm'ın açıkçası çok da böyle bir özelliğe sahip olduğunu düsünmüyorum. takımdaki diğer lider oyuncu ise sarı çıyan bastian schweinsteiger. bu iki oyuncuya oldukça önemli görevler yükledi löw. bakalım ikisi ne kadar basarılı olacak dünya kupası'nda. 2010 dünya kupası'na iz bırakmaya gidiyoruz diyen löw, acaba bu söyleminde kadroya ne kadar güvendi? bu arada yeri gelmisken söyleyeyim, takım içindeki en favori oyuncum lukas podolski. bir gün galatasaray'da görmeyi çok istiyorum kendisini.

    ve avustralya. gönlümüzün takımı. aksanızı yerim sizin. kaptanlığını lucas neill yapacak. hiçbir maçlarını izlemediğim için yorumsuz bırakıyorum burayı. ama harry kewell ve özellikle de benim için lucas neill çıksın istiyorum bu gruptan. ama isleri zor biraz. 2006 dünya kupası'nda yaptıklarını bir daha yapsalar ne güzel olurdu değil mi?

    sırbistan ve gana. essiensiz bir gana çok güçsüz ve tecrübesiz. bu grupta sonuncu olacak ekiptir. 1 haziran 2010 hollanda gana maçında 4 tane yediler hollanda'dan ve çok etkisizdiler. sırbistan ise bu turnuvada sürprize imza atabilecek kapasitede. vidic, krasic, zigic, pantelic aklıma gelen isimler. o yüzden ikincilik için favorim sırbistan'dır bu grupta, her ne kadar hazırlık maçlarında etkisiz kalsalar da.

    1. almanya, 2. sırbistan, 3. avustralya, 4. gana

    bu grupta oynanacak maçlar söyle:

    (bkz: 13 haziran 2010 almanya avustralya maçı)
    (bkz: 13 haziran 2010 sırbistan gana maçı)
    (bkz: 18 haziran 2010 almanya sırbistan maçı)
    (bkz: 19 haziran 2010 gana avustralya maçı)
    (bkz: 23 haziran 2010 gana almanya maçı)
    (bkz: 23 haziran 2010 avustralya sırbistan maçı)

    e grubu

    hollanda, danimarka, japonya, kamerun

    yine kağıt üstünde oldukça iyi bir kadro, yine favoriler ama yine elenecekler. dilerim böyle olmaz. her turnuvaya oynadıkları futbolla ve de seyircileriyle zevk katan hollanda nolur bu sefer bir yarı final görsün. sezon boyunca süper oynayan sneijder ve robben umarım bu sefer mutlu ayrılacaklar turnuvadan. forvette inanılmaz bir sol ayak van persie ve at ciğerli dirk kuyt var. görünen o ki, hollanda yerden dikine gidecek kaleye. kalede biraz sorun yasayacaklar gibi bakalım ne olacak. grup birincisi olacaklardır.

    grup ikinciliği için ne hikmetse içimden japonya geçiyor. danimarka'da nicklas bendtner diye bir adam oynadığı sürece hiçbir halt olmaz. kamerun ise 2 haziran 2010 portekiz kamerun maçında 3-1 mağlup oldu. eto'o önderliğinde 2. tur görecekler mi merak içerindeyim. tek temennim attıkları gollerden sonra değisik değisik dans etmeleri. bu grupta oldukça gollü maçlar göreceğiz muhtemelen. maçlar da zevkli olacaktır.

    1. hollanda, 2. japonya, 3. kamerun, 4. danimarka

    bu grupta oynanacak maçlar söyle:

    (bkz: 14 haziran 2010 hollanda danimarka maçı)
    (bkz: 14 haziran 2010 japonya kamerun maçı)
    (bkz: 19 haziran 2010 hollanda japonya maçı)
    (bkz: 19 haziran 2010 kamerun danimarka maçı)
    (bkz: 24 haziran 2010 danimarka japonya maçı)
    (bkz: 24 haziran 2010 kamerun hollanda maçı)

    f grubu

    italya, paraguay, yeni zelanda, slovakya

    son dünya sampiyonu apoletiyle gelen italya, bu dünya kupasını da kazanırsa kupayı sonsuza dek evine götürecek. 1970'ten beri 3. kez aynı basarıyı yasayacaklar. ama isleri biraz zor bu sefer. inanılmaz bir sezon geçiren inter'in oyuncularının çoğu yabancı. ben bir iki oyuncu dısında çok iyi bir sezon geçiren italyan futbolcu hatırlamıyorum. kadro emekli kuyruğu gibi. yas ortalaması bir 28 29 çıkar sanırım. en büyük avantajları tecrübeleri olacak. defans hattında bir sorun yasamayacaklar. ama hücumda yaratıcı oyuncu eksikliği çekecekler gibi geliyor bana. ama düstükleri grup ideal olmus. o yüzden diğer 3 takım arasından çıkacaklardır.

    diğer adaylar ise slovakya ve paraguay. slovakya genç bir takım. avrupa futboluna yeni yıldızlar armağan ettiler. bu bağlamda, bu oyuncular kendilerini daha bir göstermek isteyeceklerdir. bu özelliği ile slovakya'nın bir adım önde olduğunu düsünüyorum. hatta ben slovakya'nın birincilik için bile bir sansı olduğuna inanıyorum. zaten elemelerde süper performans gösterdiler. yeni zelanda'nın ise hiç sansı yok maaelsef.

    1. slovakya, 2. italya, 3. paraguay, 4. yeni zelanda

    bu grupta oynanacak maçlar söyle:

    (bkz: 14 haziran 2010 italya paraguay maçı)
    (bkz: 15 haziran 2010 yeni zelanda slovakya maçı)
    (bkz: 20 haziran 2010 slovakya paraguay maçı)
    (bkz: 20 haziran 2010 italya yeni zelanda maçı)
    (bkz: 24 haziran 2010 slovakya italya maçı)
    (bkz: 24 haziran 2010 paraguay yeni zelanda maçı)

    g grubu

    brezilya, portekiz, fildisi sahilleri, kuzey kore

    geldik dananın kuyruğunun kopacağı gruba. çok mutluyum lan böyle bir grup olduğu için. oyun stilleri birbirlerine yakın takımlar. gerçi brezilya eski brezilya kimliğinden uzaklastı ama olsun. çok zor bir gruba düstü brezilya. ronaldinho ve adriano yok takımda. süper yıldız statüsünden 1 tane kaka var baska da adam yok. orta sahada elano ve ona çok büyük is düsecek. elano zannedersem kaka'nın artıklarını toplayacak. iler uç elemanları ise sanki biraz zayıf gibi. zayıf dediğime bakmayın iste. ronaldo'lara alısmıs bu bünye biraz zayıf gördü. yoksa oldukça kaliteli oyunculardan olusuyor. dunga'nın takımı avrupalılastırdığı söyleniyor. her seyden önce takım oyununu öne çıkarıyor dunga. kağıt üstünde son dünya kupalarının en zayıf kadrosu deniyor. ama ben brezilya'nın istediği zaman süper olacağını biliyorum. deplasmanda arjantin'e bile 3 atan takım. bu gruptan lider olarak çıkacaktır. kalede dünya'nın en iyisi julio cesar ve iki tane zeballah gibi bek olduğu sürece, bu takımın sırtı yere gelmez.

    her ne kadar zorlu maçlar bizi beklese de ikincilik için en büyük aday portekiz'dir. büyük maçlarda oynayamıyor elestirisi alan ronaldo, bakalım bu dünya kupasında ne yapacak. sanırım kaptanlık onda su anda. real madrid'i neredeyse tek basına sampiyonluk yarısı içinde tutan adam portekiz için neler yapacak göreceğiz. ben portekiz fildisi maçını da bekliyorum heyecanla. bir de keita oynarsa o maçta tadından yenmez. fildisi sahilleri her ne kadar güçlü bir kadroya sahip gibi gözükse de büyük maçların takımı değil. o yüzden sans vermiyorum fazla. kuzey kore ise zaten turnuvanın siyasi kanadını olusturuyor. bu grupta sonuncu olacaktır.

    1. brezilya, 2. portekiz, 3. fildisi sahilleri, 4. kuzey kore

    bu grupta oynanacak maçlar söyle:

    (bkz: 15 haziran 2010 fildisi sahilleri portekiz maçı)
    (bkz: 15 haziran 2010 brezilya kuzey kore maçı)
    (bkz: 20 haziran 2010 brezilya fildisi sahilleri maçı)
    (bkz: 21 haziran 2010 portekiz kuzey kore maçı)
    (bkz: 25 haziran 2010 portekiz brezilya maçı)
    (bkz: 25 haziran 2010 kuzey kore fildisi sahilleri maçı)

    h grubu

    ispanya, honduras, şili, isviçre

    bu kadar güçlü bir takım bu kadar zayıf bir gruba düsmemeli yahu. ispanya hiç olmadığı kadar favori bu turnuvada. barcelona temelli takım euro 2008'i süper oynayarak kazanmıstı. kağıt üstünde hiçbir eksik yanı olmayan tek takım görüntüsünde. mükemmel bir takım gerçekten. hele o orta saha yok mu, beni bitiriyor. tek korkum xavi'nin sakat olusu. umarım etkilemez onu turnuva boyunca. ispanya açık ara üçer, dörder atarak çıkar bu gruptan.

    ikincilik ise isviçre'nin olur artık. diğer iki takım çok zayıf gibi. gerçi sili ne alemde bilmiyorum ama isviçre o kadar da yabana atılacak bir takım değil. bana göre bu grupta puanlar 9 6 3 0 seklinde dağılacak. bakalım göreceğiz. honduras'da david suazolu kadrosuyla zevk katar bu gruba.

    1. ispanya, 2. isviçre, 3. şili, 4. honduras.

    bu grupta oynanacak maçlar söyle:

    (bkz: 16 haziran 2010 honduras şili maçı)
    (bkz: 16 haziran 2010 ispanya isviçre maçı)
    (bkz: 21 haziran 2010 şili isviçre maçı)
    (bkz: 21 haziran 2010 ispanya honduras maçı)
    (bkz: 25 haziran 2010 sili ispanya maçı)
    (bkz: 25 haziran 2010 isviçre honduras maçı)

    görüldüğü üzere 8 grupta 48 maç oynanacak grup asamalarında. 25 haziran'da sona eriyor grup maçları, sonra 2. tur maçları gelecek. bundan sonraki asamalarda sadece bir üst tura yükselecek takımları vereceğim kendi açımdan. ne kadarı tutar bilemiyorum. * sadece ama sadece içimden gelerek yapacağım, o yüzden saçma seyler ortaya çıkabilir bu asamadan sonra. *

    2. tur

    fransa - nijerya
    ingiltere - sırbistan

    hollanda - italya
    brezilya - isviçre

    arjantin - uruguay
    amerika - almanya

    slovakya - japonya
    ispanya - portekiz

    çeyrek final

    fransa - ingiltere
    hollanda - brezilya

    arjantin - almanya
    slovakya - ispanya

    yarı final

    ingiltere - brezilya
    arjantin - ispanya

    final

    ispanya - brezilya

    sampiyon

    brezilya

    görüldüğü üzere brezilya sampiyon oldu. tabii ki de bu brezilya'nın sampiyon olmasını istememden kaynaklanıyor. kötü bir niyetim yok. eğer brezilya sampiyon olmazsa oynadığınız bahisleri geri ödeyeceğim, inanın bana. *

    ha kim kesin sampiyon olur derseniz, ben de size söyle bir cevap veririm:

    brezilya'nın kalecisini ve beklerini, ingiltere'nin stoperlerini, ispanya'nın orta sahasını, arjantin'in hücumcularını alıp bir takımda toplarsanız, o takımın sampiyon olma ihtimali yüzde 500'dür. eh pek tabii gücünüz yeterse. *
App Store'dan indirin Google Play'den alın