resim
Okan Buruk
Görev:Teknik Direktör
Takım:Galatasaray
Yaş:50
Uyruk:Türkiye
  • 12816
    daha önce kimisi galatasaraylı kimisi farklı takımlı çok fazla insanla konuştuğumda herkesin idealinde olan şuydu: bir hocamız olsun ve 5-6 sene aynı adamla ilerleyelim. bunun bir mantığı var, istikrar. hele ki türkiye gibi futbolun ip üzerinde yürümekten farksız olduğu ve en ufak bir tökezlemede kelle avına giden bu adını koyamadığım sürüncemede gerekli olduğuna inandığım bir şey. herkes bir alex ferguson istiyor, 20+ yıl aynı hocayla ilerlemeyi diliyor ve her sene sil baştan kadro, yönetim, idari heyet vs. zararlı görüyor. bunun bir sebebinin de dünya ve politik görüşünüz ne olursa olsun, ülkedeki siyasi konjonktürden etkilenmemiz. çok basit bir şekilde “ülkeyi yöneten adamlar 25 senedir burada, takımlarda bu niye yok?” tarzı bir savunma gerçekleşiyor. bu da savımı güçlendiriyor.

    geçtiğimiz günlerde -galiba linkedin’de- bir yazı okumuştum. insanlar uzun vadeli işlerde artık eskisi kadar verimli olamıyorlar. bunun çeşitli sebepleri var, kimisi mantıklı, kimisi gerçekten saçma. ancak bu bir tespit, eskisi kadar uzun süreli başarılı olamıyor. birçok yönetici, müdür, şef, idareci birkaç yıl eskisi kadar verimlilik gösteremiyor. artık metal yorgunluğu mu dersiniz, bıkkınlık mı, körleşme mi bilmiyorum. insanlar belirli bir düzeyde başarılı olduğu şeyleri, bir zaman sonra aynı verimde yapamamaya başlıyorlar. bu yüzden bunun adı mali beklentiler oluyor, işten sıkılma oluyor, yeni heyecanlar oluyor ama neticesi değişmiyor, o netice de ayrılık. çünkü değişmeyen tek şey değişimin ta kendisidir.

    siyasi olarak zaten değişimin geciktiğini düşünen birisi olarak, bu tarz uzun vadeli teknik direktör ilişkilerinin artık olmaması gerektiğini düşünüyorum. çünkü devir değişti. teknoloji, sosyal medya, günlük işler çok yüksek bir tempoda gidiyor. insanların birbirlerine tahammülü çok az. bir hatada hemen astığım astık, kestiğim kestik modu gözleniyor.

    üzgünüm ama, galiba bundan sonra hiçbir zaman 4 sene boyunca aynı hocanın çalıştırdığı bir takımı göremeyeceğiz. zaten fatih terim’in iki farklı 4’er yılı dışında böyle bir şeyi hiç görmemişiz. bundan sonra, hele ki bu sosyal medyanın da gücüyle böyle bir şeye tanıklık edeceğimizi zannetmiyorum.

    bu yazıyı da okan hocanın durumundan bağımsız yazıyorum. belki de değişim her iki taraf için de iyi gelebilir. ya da çok farklı bir hasar tespiti ve doğru müdahale ile işler yoluna girebilir. zaman gösterecek.

    her şey benim elime kalacak olsa şunu elbette isterim ki, okan buruk en az 5 tam sezon bizimle geçirsin ve ne yapmak istediğine karar verip onu uygulayabilsin. ancak ne bana soran var, ne de benim bunu yapabilecek kabiliyetim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın