resim
Okan Buruk
Görev:Teknik Direktör
Takım:Galatasaray
Yaş:50
Uyruk:Türkiye
  • 12751
    "bazen diyorum ki ne olacak söyle gitsin, sonra diyorum ki söyleyince ne olacak sus bitsin"

    canımız ciğerimiz, ciddi manada 3. fatih terim döneminden sonra derli toplu bir oyun izletmeyi başarabilen tek teknik direktörümüz.

    entry uzadıkça uzuyor tüm paragrafları kısıyorum. anlam kayması umarım olmaz.

    en önce "şu isviçre ligi sonuncusu takıma bile yenilip elenme işine gelelim." pep guardilo dahi en manyak isimler tarafından bile artık teknik oyuncular yerine bazı yerlerde fizikalitenin tercih edilmeye başlandığı bir dönemdeyiz. belli bir fizikaliten varsa her zaman şansın vardı. iğneyi biraz kendimize batıralım. ben de dahil hepimiz 2012 2013 döneminde var olsaydı real madridi eleme şansımızın olduğunu düşünür. hemen atlayıp sneijder burak melo drogba xelçuk yazmayın. o maçlarda semih kaya gökhan zan stoperleri ile çıktık. içerideki maçta burak cezalıydı yerine umut bulut oynadı. 60. dkde umut bulut çıktı sabri sarıoğlu girdi. o günden bugüne oyunculardan alınan verimler, pasla çıkan takımları baskılama yöntemleri ve hatta en önemlisi analiz imkanları sürekli gelişti. o gün "bir realli gözünden" 2-3 tane yıldızı olan ama katardan hallice olan türkiyeden bir takımın onları elemesi ne kadar ihtimal dahilindeyse bugün isviçre liginden önde 2-3 tane fizikli oyuncu ve doğru ön alan presi ve arkada doğru kapanmayla türkiye liginden milyonlarca euro harcayan yıldızlarla dolu takımı elemesi de o kadar olasıdır. dediğim gibi iğneyi kendimize batıralım. her zaman olayları kendi açımızdan görüyoruz. dolayısıyla kritik kıyaslama yapamıyoruz. bu da bizim en büyük günahlarımızdan.

    transferlere gelelim. okan buruk 22-23 öncesi ilk geldiği an gerçekten iyi bir kadro kuruldu. icardisiz olan kadro dahi iyiydi. he şampiyon olamayabilirdi çünkü seferovic sanki tutmayacak gibiydi o ayrı. o kadronun eksikleri de belliydi. mesela sağ kanat. rashica yerine önceki sezon başında istenen salai. yaşlanmış mertens yerine mertens seviyesinde bir on numara. fiziken düşen olivierayı rotasyona atabilecek bir 8. ve sol bek. 23-24 yaz transfer dönemine gidelim. rashica ile tamamen farklı oyun stilinde olan ziyech. oliviera gibi leverkusende fiziken düşüş yaşadığı için bırakılan kerem demirbay- he gelip sorsanız 22-23 oliviera mı yoksa 23-24 dayı mı kesinlikle 23-24 dayı derim o ayrı- fiziken bitik ndombele. taktiğe uyumu tartışmalı -aslında değil- angelino. önceki sezon en iyi oyuncularından olan kerem yerine alınmış zaha. ve tabi davinson. davinsona uzun uzun girmememizin sebebi sürekli stoperlerin doğal rotasyona-sakat ceza- düşmüş olması.

    galatasaray oyunu nasıl kurarsa kursun- 2-3 3-2 4-1 her ne şeyimse artık bir sürü şey diyorlar- sol bekinin ileride konumlandığı görmemek için kör olmak gerekir. çokça eleştirilen "yine mi sol kanat bek yeter artık" tercihlerinin hepsi bu yüzden. sen ben siz biz sabah kalkıp okula işe gidiyoruz özel hayatlarımızı yaşıyoruz. bir galatasaray teknik direktörünün işi de özel hayatı da futbol. yıllardır bu işin içindedir. eminim ki senin gördüğün "sol bek tercihlerimiz hep kanat bek 3lü beki" tespitini hayatı futbol olan insanlar da görüyordur eminim. hatta 21 ağustos young boys galatasaray maçı ilk golüne de dikkat ederseniz galatasarayın adam paylaşımındaki hataları ve köhnün ne kadar fazla gereksiz açıldığını görebilirsiniz. neyse dönelim kanat bek mevzusuna. okan hoca belli ki kanat bek istiyor"du" solda. hatta eminim ona kalsa şu an angelino ile devam ediyorduk. kasım ayında yönetimden bir söz gitti okan hocaya: "angelinoyu oynatma, oynatırsan zorunlu maddesi devreye girer biz halledeceğiz." halledemediler. o günden beri okan hoca tarafından sol bek isteği var. angelino bizdeyken angelinoyu oynatmak istedi reddedildi. angelino gidince sol bek istedi, reddedildi. aciliyeti görülünce iş işten geçti, avrupa ligi kayıtları ve avrupada transfer dönemi kapanınca kapı kapı dolaşılıp sol bek arandı. şans eseri bir sol bekin serbest kalma maddesinin uygun olunduğu görülünce serbest kalma maddesinden fazlası taksitle teklif edildi, reddedildi. oyuncunun ısrarı üzerine 3milyon euro serbest kalma maddeli oyuncu 3.5 milyon euro taksitle transfer edildi. o gün köhn, galatasaray'ın transfer edebileceği "gerçekten de tek" sol bek idi.

    sağ bekte ise daha hızlı ilerleyeceğim. boey gideceği kesinleşince acilen sağ bek istedi. çünkü elinde sol bek zaten yoktu. sağ bek giderse takım iyice güç kaybederdi. dursun özbek'in mayıs gelmeden bankalar birliğinden çıkacağız yalanı ile ilk başta hem sol bek hem sağ bek transferlerini veto etti. mecbur kalınınca en ucuz 2 isme yönelindi. afrika kupasında olacak ve şansımıza tüküreyim oradan da sakat dönecek aurier transfer edilebildi. 23-24 yaz transfer döneminde taraftarın en çok beklediği mevkilerden birisi idi. hem boey'in ayrılığı hem de prag karşısında elenme sebeplerimizden biri oluşu buna katkı sağladı. okan hocanın listesi ise belliydi. wan-bissaka, doue ve assignon. doue transferi anlaşılamayan sebeplerden son dakika iptal olunca jelert transfer edildi. sol bek bölümüne tekrar bakın, yazdığım bi şey var. taksit. copenhag galatasarayın taksitli teklifini kabul eden tek kulüp oldu. awb, assignon ve doue. gelen ise jelert.

    orta sahaya dönelim. orta sahada sert 6ya ihtiyacımız var söylemi yeni çıkmış popülist bir söylem üzgünüm. en yukarı dönün. galatasarayın 23-24 yaz transfer ihtiyaçlarına. orada bakın herkes ne istiyordu? oliviera'nın sezon sonunda fiziken düşmeyecek olanı. bu yaz da o düşünülüyordu. bakalım orta saha için okan hocanın tercihlere: mctominay, hojbjerg, wendel, sander berge. berge ile wendel, özellikle ikincisi, bi tık daha ince bilek. ilk grup ise daha çift yönlü. bunların hiçbiri galatasaray'ın ihtiyacı olduğu iddia edilen sert 6 numara değil. sert 6 numara işine daha sonra geleceğim. gelen isim ise sara. he hoşnut muyum valla iyi bir topçuya benziyor. bakalım.

    ileri gidelim. mertens. 1 senedir mertensi yedekleyecek veya yedek olacak ama en az mertens seviyesinde birini arıyoruz. çünkü malum mertens 38 yaşında. futbolu bırakmayı düşünüyor. 1 senedir yedeği yok. rashica yerine gelen isim ziyech. ziyechten şikayetçi değilim çünkü bence rashica transfer edilmediği için barış alper gibi bir isim bugün ortaya çıktı. rashica gelmiş olsaydı bence barış alper rotasyon topçusu idi. takımın en iyi oyuncularından kerem aktürkoğlu üstüne zaha çektik. zaha sakat geldi erken oynadı tekrar sakatlandı bu sürede sürekli kerem ya yerinden edildi ya da solda oynarken bile zahaya kaybetme baskısına maruz kaldı. iki ismi de kaybettik. keremin de dediği gibi "bazı şeyleri kaldırabiliyor diye bu kadar baskıya maruz kalmak zorunda değil."

    birkaç satır da oyun hakkında yazacağım. jelert teknik mi? meh. fiziksel olarak üstün mü? yani dinamik. çalışkan. ama jelert için en önemli nokta kanatta birlikte oynayacağı isim değil. solunda konumlanacak stoper. önünde ziyech barış alper veya başkası fark etmez. gerektiğinde dinamizmi ve çalışkanlığı ile oturmuş bi takımda verilen hucüm görevlerini yapacaktır. jelert için önemli olan geride ne kadar zayıf kalacağımız. nelsson? hayır. davinson. lütfen! davinson bence hem hava topları olarak hem ikili mücadele olarak dominant bir isim. davinsonla oynadıkça performansının artacağını düşünmekteyim. bi tarafta dinamizim ve çalışkanlık diğerinde dominantlık bence çok uyumlu iki isim olabilir. şimdi gelelim daha sıkıntılı taraf olan sola. yani nelsson asıl mevkisi olan sağda oyun kurulumuna büyük zarar veriyorken solda oynamasını düşünmeyeceğim. ya abdülkerimin acilen toparlanmasına ya da o bölgeye bir transfere acil ihtiyacımız var. transfer dönemi bitmeden nelsson 8-12 abdülkerim 5-8 arası gelen teklife direkt çıkartılıp oraya marcao vari bir pasör stoperi acilen bulmalıyız. young boys karşısında elensek de elenmesek de bu mecburi. ya abdülkerim eskiye ya acil transfer. yoksa gelen geçen her takım 3+1 oyuncu ile bizim oyun kurlumunu mahveder, 2 bireysel hatada dakika 3te golü bulur. sürekli ileri ölü top şişirttirir. sol bekten de önemli bir mevzu. köhne gelirsek, aynı abdülkerime dediğim gibi bi tık çözülmesi gereken bi mevzu var. konsantrasyon ve pozisyon alış. yani oyunu genişleteceğim diye rakibe geniş alanlar vermene gerek yok. rakibin sızarken hafiften uyumana ve geç uyanmana gerek yok. bunları çözersen geri kalan çoğu şey hallolur. veyahut. acilen semsert bir sol stoper ve köhn yerine defansif bir bek. buna konuşmaya gerek yok çünkü sanki asıl ihtiyacımız bu kısa betimleme.

    "ya da" awb gibi doue gibi defansif bir sağ bek isteyen hocaya sırf senin ödeme planınıı kabul eden tek takım diye savunmada en fazla dinamizm ve çalışkanlık sunabilecek ve sağ stopere ihtiyaç duyacak bir sağ bek vermek en amiyane tabirle.................................. neyse.

    son olarak tekrar diyorum. galatasaray'ın citydir, realdir, bayerndir, dortmunddur arsenaldir bu tarz rakiplerle karşılaşmadığı sürece sert 6ya ihtiyacı yok. olmayacak da. sen oraya sert 6 koyarsan tüm bu oyun kurulumu suya düşer, galatasaray'ın 2 yıldır oynadığı oyun hiç olur. konyaya antebe başakşehire karşı sert 6 ile çıkarsan ekmeklerine yağ sürersin. mevzu bahis takımlara karşı ise galatasaray'ın ihtiyacı olan sert 6 ise kaandır. bi tık yavaş kalıyor ama yavaş kalmayanı da şu an zaten elit seviyede. torreira'nın yedeği ise maçına göre berkan maçına göre kaandır. sezonda 4 bin dakika oynayan oyuncunun direkt yedeği olmaz maalesef.

    "ya da" madem jelert ve köhn gibi aslında ileride konumlanacak beklerin var. neden gittin sara aldın. gidip amrabat gibi saf 6 da alabilirdin. bu her ne deniyorsa 3-2 kurmak yerine 2-3 de kurulabilirdi oyun kurulumu beklerinle. hatalarıyla sevaplarıyla denerdin. en kötü olacak senaryo: şampiyonlar liginde 8 maç sonunda elenme olurdu.

    kısaca özetleyelim: okan hoca wendeli çok istiyordu çünkü doue transferi o sırada bitmek üzereydi. defansif bir sağ bekle 3 geri, önlerinde 2li 3-2 oyun kurulumu. yönetim sen gittin bilinmez bir sebeple doue transferini beceremedin, ödeme planını kabul eden tek kulübün sağ bekini aldın. üstüne gittin doue alacağım diye saf 6ları bıraktın, "yine" ödeme planını kabul eden tek kulübün ileri dönük orta sahasını aldın. çünkü plan doueye göreydi. görüşmeler o takımla ilerlemişti. taraftar baskısı çok artmıştı. 6no transferi için harcanacak 2-3 haftan yoktu. sağa jelert orta sahaya sara geldiği için sol bek, sol bek değişeceği için sol stoper mevkisi değişmeli oyun kurulumunda. zaten apokerimin formsuzluğu ve anlaşıldığı üzere aklının arabistanda olması üzerine sıkıntı yaşıyorsun. sol defansın felç. davinson jelert bence kağıt üstünde birbirine uyacak ama sol tarafın oyun kurulumuna uymuyor artık. rakibin her türlü ekstra oyuncuyu getirerek kitleyebilecek seni. artık davinson boş alan bulup top sürdüğünde çıkarız sadece defanstan bu şekilde kalırsak. ve ayrıca dua ederiz bireysel hatadan gol yemeyelim, paylaşım hatasından gol yemeyelim diye. bakın hatta daha önce de yazdım şimdi de yazıyorum ki okan hocaya kalsa solda angelino devam ediyordu. angelino ile devam edildiği doue'nin alındığı ve saranın geldiği bir sistem eminim okan hocanın hayalidir.

    okan hocam. bunları burada yazmamın sebebi. sen de çok hatalısın. çık açık açık konuş bunları. ama transfer istediğin mevkiye transfer bitmeden konuş. böyle olunca başka mevkiye transfer ihtiyacı ortaya çıkıyor sen de biz de böyle durumda ortada kalıyoruz.

    sen de çok hatalısın. hala 3+1 baskıya karşı bir çözüm bulunmuş değil.

    sen de çok hatalısın. hala formsuz oyunculara güvenin tam. güvenin tam olsun ama bazen maçın da kaderi vardır.

    "bazen diyorum ki ne olacak söyle gitsin, sonra diyorum ki söyleyince ne olacak sus bitsin"

    sen de çok hatalısın okan hocam. söyle gitsin. transferde istediğin neyse artık söyle gitsin. oyunda planın neyse, artık söyle gitsin. yönetimle konu neyse söyle gitsin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın