resim
Okan Buruk
Görev:Teknik Direktör
Takım:Galatasaray
Yaş:50
Uyruk:Türkiye
  • 12278
    iki yıl üstüste şampiyonluk, modern oyuna yakınsayan avrupa'nın en üst seviyesiyle en azından rekabet edebilen bir oyun yapısıyla çok büyük ümitler yeşertip daha büyük başarıları hayal ettirecekken aynı hataları sürekli ve tekrar tekrar yapan teknik direktör.

    bugün beşiktaş'tan beş gol yemiş olmak tek başına yeteri kadar problemken geçtiğimiz sezon bir üst seviyeye çıkalacak ya da moral motivasyonu yukarıya çekecek maçlarda yenik duruma düşüldüğünde yapılan hataların tekrarlanması çok daha büyük problem. sparta prag maçında görülen kırmızı kart sonrasında da takım yine 5 dakika kafası kesik tavuk gibi kalmış ne yapacağını bilemeden 3-1 geriye düşmüştü. sezonun son iki haftasına kadar tek lig mağlubiyeti olan hatayspor maçında yine tüm orta saha boşaltılmış ve anlamsız, ne amaçladığı anlaşılamayan bir ikinci yarı oyunuyla sahadan mağlup ayrılmıştı. şampiyon olmak için çıkılan fenerbahçe maçında takım yine oyun kuramaz, sahada hareket edemez haldeyken yine kenardan düzgün bir müdahale sağlanamamış ve 10 kişi kalmış rakibin ceza sahasına bile giremeden maç tamamlanmıştı.

    bugün bu üç problemin de aynı anda sahada olduğunda skor beş farklı oldu. yani bu ölümcül hatalar teker teker maç kaybettirme gücündeyken bugün önemli rakiplerinden birinin üstelik de ucunda kupa olan bir final maçında yarattığı sonuç hezimet oldu. buruk'un ısrarla aynı hatayı yapması artık bu seçimlerin ve hataların kronik sorunlar olduğu fikrini uyandırıyor.

    kendini bir üst sınıf hoca kalibresine çıkarmak ya da en azından böyle algılanması sağlaması için orta saha boşaltmalı, çift forvetli b planından kesinkes vazgeçmiş olması gerekiyor. bu oyun düzeninin başarıya ulaştığı tek maç hasbelkader denk gelen kasımpaşa maçı oldu. bunun sonuca ulaşmak için doğru bir plan olmadığını ve olamayacağını anlaması ve artık tekrarlamasının kendi kredisinden götürmeye devam edeceğinin farkında olmalı. fakat korkarım ki batshuayi eklemesi ve oyuncuya süre verme çabasıyla çok daha sık biçimde bu sezon karşımıza bu garabet çıkmaya devam edecek. bu noktada konu icardi'nin kenara alınabilmesi gibi daha çetrefilli bir hikayeye evrilecek olsa da buruk'un bu kararları alabilecek dirayette olduğunu da kanıtlaması takımın bu sezonki başarısı için şart olacaktır.

    ikinci problem olan kırmızı kart sonrası gibi kriz anlarında ve yahut taktik değişiklik yapılan zamanlarda takımda kuracağı iletişimi net ve anlaşılır olarak yapmasının kendi sorumluluğu olduğunu anlamalı. bu durum yalnızca bir kez olsaydı kaza deyip geçilebilirdi ama görünen o ki bu tip durumlarda buruk bir noktada kontrol yitimine uğruyor. bu kendisinin gelişimi için de yine önemli bir konu olarak önünde duruyor. bu iletişimi gerekirse yardımcıları gerekirse kağıt kalem kullanarak yapabilir ama sahada artık boşa geçen 3 dakikanın bile cezalandırılabileceğinin bilincinde hareket etmeli.

    zaman kavramı olarak geçtiğimiz sene değişiklik zamanlamalarında yaptığı gecikmeler de buruk'un bu tip durumlarda karar alma ve eyleme dökme sorunlarının olduğunun kanıtı gibi. her ne kadar bugün a planında ısrar etmeyip direkt devrede tüm yapıyı bozmasına rağmen (doğru bir karar olduğu tartışılır) geçtiğimiz sezon yetmişinci dakikalara kadar değişiklik yap(a)madığını ya da yaptığında beklenen rakip golünün geldiğini, kenarda oyuncuların hazırlanmaya çalışırken ya da taktik direktif alırken goller yediğimizi pek çok kez şahit olduk. bu noktada buruk'un oyun içindeki sürelerin basketboldaki gibi rotasyonla değil oyunun gidişatına göre ani ve hızlı olarak da yapılabileceğini göz önünde bulıundurması gerekiyor.

    toplamda ve genelde geçtiğimiz sezonun sonunda fenerbahçe maçıyla birlikte oluşan negatif hava ve durumun bugün de sahaya sirayet ettiğini görüyoruz. bu durumu da düzeltecek olan yine hocanın kendisi olacak. bugünkü açıklamaları bunun için pek ümit vermese de son iki yılda oynattığı oyunun önceki şampiyonlukların bile üzerinde iyi olduğunu düşünüyorum. bu nedenle de hocanın oyuncu yönetiminde artık "kıdemli" bir galatasaray teknik direktörü olarak daha net ve çözüm odaklı gerekirse can yakacak kararları alması gerektiğini düşünüyorum. bu hem kendisinin kariyeri hem galatasaray'ın kısa vadedeki geleceğini belirleyici olacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın