• 2257
    filmlerin önünde yazan rakamlar imdb puanlarıdır. bugüne dek izlediğim ve en sevdiğim 100 bilim kurgu filmi;

    1) 6.4 alien 3
    yaratık 3'te, bir kaçış kapsülü kazasından kurtulan tek kişi olan ellen ripley (sigourney weaver) kendini fiorina fury 161'deki maksimum güvenlikli bir ıslahevinde bulur. etrafı azılı suçlulardan oluşan tehlikeli bir ekiple çevrilidir.

    2) 6.4 lucy
    yüksek konseptli bilimkurgu gerilim filmi lucy'de, scarlett johansson'ın isteksiz bir uyuşturucu kuryesi olan isimsiz karakteri, yanlışlıkla güçlü bir sentetik madde yutar. bu tuhaf olay, onun tüm beyinsel kapasitesini açığa çıkararak fiziksel ve zihinsel becerilerinin artmasına neden olur.

    3) 6.3 terminator 3: rise of the machines
    terminatör 3: makinelerin yükselişi'nde, john connor (nick stahl) radarın altında yaşamakta ve teknolojiye bağımlı bir dünyaya karşı üstünlük sağlamaktadır. tüm keyfi, gelişmiş bir kadın cyborg olan t-x'in (kristanna loken) aniden ortaya çıkmasıyla bozulur.

    4) 6.8 the maze runner
    genç bir delikanlı olan thomas (dylan o'brien), dev bir labirentin ortasındaki bir alana gelir. kendisinden önce oraya atılan diğer gençler gibi, o da önceki yaşamına dair hiçbir şey hatırlamamaktadır.

    5) 7.4 war for the planet of the apes
    sezar (andy serkis) ve maymunları, acımasız bir albay (woody harrelson) tarafından yönetilen bir insan ordusuyla ölümcül bir çatışmaya zorlanır. maymunlar akıl almaz kayıplar verdikten sonra, sezar karanlık içgüdüleriyle boğuşur ve türünün intikamını almak için kendi efsanevi arayışına başlar.

    6) 6.4 mars attacks
    mars attacks! tim burton tarafından yönetilen ve yıldızlarla dolu bir oyuncu kadrosuna sahip bir bilimkurgu komedisidir. film, görünüşte barışçıl bir yaklaşımla başlayıp hızla kaos ve yıkıma dönüşen marslıların dünya'yı istila etmesini konu alıyor.

    7) 6.2 godzilla vs. kong
    kong ve koruyucuları, gerçek evini bulmak için tehlikeli bir yolculuğa çıkarlar. yolculukta, güçlü canavarla benzersiz ve güçlü bir bağı olan yetim bir kız olan jia da vardır. ancak çok geçmeden kendilerini, dünyayı yıkıma sürükleyen öfkeli godzilla'nın yolunda bulurlar.

    8) 7.9 furiosa: a mad max saga
    kaçırılan genç furiosa, savaş lordu dementus tarafından yönetilen büyük bir motorcu sürüsünün eline düşer. çorak topraklar'da ilerlerken, ımmortan joe'nun başkanlık ettiği hisar'la karşılaşırlar.

    9) 6.4 darkman
    bir suç patronu tarafından çalıştırılan haydutlar dr. peyton wilder'a (liam neeson) vahşi bir saldırı düzenleyerek onu kelimenin tam anlamıyla ve psikolojik olarak yaraladığında, acil bir prosedür hayatta kalmasını sağlar. iyileştikten sonra wilder ancak sentetik deri geliştirdiği bilimsel çalışmalarına geri dönerek ve suç patronundan intikam almaya çalışarak teselli bulabilir.

    10) 6.9 pacific rim
    uzun zaman önce, kaiju adı verilen korkunç yaratık lejyonları denizden çıktı ve beraberinde her şeyi tüketen bir savaş getirdi. insanoğlu kaiju'larla savaşmak için jaeger adı verilen ve sinirsel bir köprüde birbirine kilitlenmiş iki insan tarafından kullanılmak üzere tasarlanmış dev robotlar geliştirdi ve olaylar gelişti.

    11) 6.4 star trek: ınsurrection
    ba'ku gezegenindeki bir federasyon görevi, arızalı bir android olan data'nın (brent spiner) kültürel bir görev gücünü rehin almasıyla tehlikeli bir hal alır.

    12) 7.0 flash gordon
    new york jets'in oyun kurucusu flash gordon (sam j. jones), dünya acımasız ming (max von sydow) tarafından tehdit edildiğinde kendini galaksiler arası bir çatışmanın ortasında bulur. seyahat gazetecisi dale arden (melody anderson) ve bilim adamı dr. hans zarkov (topol) ile birlikte mongo gezegenine nakledilen gordon, tuhaf yaratıklar ve hain ittifaklarla boğuşur.

    13) 7.1 snowpiercer
    distopik bir gerilim filmi olan snowpiercer'da, insanlığın kalıntıları (kıyamet sonrası buzul çağı) sürekli hareket halindeki bir trende yaşamaktadır. yoksul kuyruk bölümünden bir yolcu olan curtis everett (chris evans), baskıcı ön vagon yolcularına karşı bir isyana öncülük eder.

    14) 7.2 star trek vı: the undiscovered country
    kaptan james kirk (william shatner) ve uss atılgan mürettebatı, klingon şansölyesi gorkon'u (david warner) birleşik gezegenler federasyonu ile bir barış anlaşması müzakere etmek üzere dünya'ya götürmektedir.

    15) 7 oblivion
    görsel açıdan çarpıcı oblivion filminde jack harper (tom cruise), uzaylılarla yapılan bir savaşın ardından harap olmuş ve neredeyse yaşanmaz hale gelmiş bir dünya'ya yerleştirilmiş bir drone tamircisi olarak görev yapmaktadır. hayatı, düşen bir uzay aracından gizemli bir kadın olan julia'nın (olga kurylenko) gelişiyle değişime uğrar.

    16) 7.4 ready player one
    bir bilim kurgu macera filmi olan ready player one'da gelecek, insanların oasıs olarak bilinen sanal bir evren aracılığıyla acımasız gerçekliklerinden kaçtıkları distopik bir dünyadır. ana karakter wade watts (tye sheridan), bu dijital alemde bir hazine avına çıkan yetim ve hevesli bir oyuncudur.

    17) 6.9 28 weeks later
    korku türüne damgasını vuran devam filmi 28 hafta sonra'da kendimizi yeniden enfeksiyonun harap ettiği britanya'nın ıssız topraklarında buluyoruz. hikaye, anavatanını yok eden ölümcül virüsten kaçmayı başaran don'un (robert carlyle) etrafında gelişiyor.

    18) 8 akira
    1988 yılında japon hükümeti, çocuklar üzerinde yapılan esp deneylerinin ters gitmesi üzerine tokyo'ya atom bombası atar. şehrin bombalanmasından 31 yıl sonra, 2019'da, bir bisiklet çetesi lideri olan kaneda, arkadaşı tetsuo'yu gizli bir hükümet projesinden kurtarmaya çalışır.

    19) 7 world war z
    sürükleyici dünya savaşı z filminde gerry lane (brad pitt) kendini zamana karşı umutsuz bir yarışın içinde bulur. eski bir birleşmiş milletler müfettişi olan lane'in özel yetenekleri, küresel bir zombi salgını karşısında insanlığın son umudu haline gelir.

    20) 7 transformers
    transformers'ta, iki uzaylı ırk olan autobot'lar ve decepticon'lar arasında dünya'da destansı bir savaş başlar. insanlığın kaderi sam witwicky (shia labeouf) adlı bir gencin elindedir. aslında bumblebee adında bir autobot olan bir araba satın aldıktan sonra farkında olmadan çatışmaya dahil olur.

    21) 6 the time machine
    bilim adamı ve mucit alexander hartdegen (guy pearce) zamanda yolculuğun mümkün olduğunu kanıtlamaya kararlıdır. bu kararlılığı, geçmişi değiştirmek istemesine neden olan kişisel bir trajedi yüzünden umutsuzluğa dönüşür.

    22) 7.6 rise of the planet of the apes
    insanlık ve hayvanlar alemi arasındaki bulanık çizginin düşündürücü bir keşfi olan maymunlar cehenneminin yükselişi, insanlar tarafından yetiştirilen zeki bir şempanze olan caesar'ın (andy serkis) yolculuğunu anlatıyor.

    23) 6.4 predators
    gizemli bir gezegende bir araya gelen bir paralı asker (adrien brody) ve bir grup soğukkanlı katil artık av haline gelmiştir. yeni bir uzaylı türü, sık ormanda ayaktakımı insanları takip etmektedir.

    24) 7.6 dark city
    esrarengiz film dark city'de john murdoch (rufus sewell) karanlık ve sürekli değişen bir metropolde hafıza kaybıyla boğuşmaktadır. uyandığında vahşi cinayetlerle suçlanan murdoch, müfettiş bumstead (william hurt) ve yabancılar olarak bilinen uğursuz bir grup tarafından takip edilmektedir.

    25) 7.2 the hunger games
    açlık oyunları'nda katniss everdeen (jennifer lawrence), capitol'ün on iki mıntıkaya hükmettiği distopik bir dünyada yaşamaktadır. her yıl, acımasız bir egemenlik gösterisi olarak, capitol her bölgeyi ölümcül açlık oyunları'nda yarışmak üzere bir erkek ve bir kız göndermeye zorlar - televizyonda yayınlanan ölümüne bir dövüş. kız kardeşi seçildiğinde, katniss onun yerine gönüllü olur.

    26) 6.2 resident evil: extinction
    umbrella corp. tarafından yakalanan alice (milla jovovich), insanüstü yeteneklere sahip olmasını sağlayan genetik değişiklikler geçirir. nevada çölünde saklanan alice, dünyadaki her insanı zombiye dönüştürme tehdidinde bulunan virüsü ortadan kaldırmak için eski dostlarıyla güçlerini birleştirir.

    27) 6.6 john carter
    iç savaş gazisi john carter (taylor kitsch) kendini gizemli bir şekilde yabancı bir dünya olan barsoom'a (mars) ışınlanmış bulur. bu garip yeni topraklarda, heybetli yeşil marslı tars tarkas (willem dafoe) ve büyüleyici prenses dejah thoris (lynn collins) ile karşılaşır.

    28) 7.4 looper
    gelecekteki bir toplumda zaman yolculuğu vardır, ancak yalnızca karaborsada bunun için ödeme yapacak parası olanlar tarafından kullanılabilir. mafya birisini ortadan kaldırmak istediğinde, hedefi geçmişe gönderir ve orada looper olarak bilinen bir tetikçi işi bitirmek için pusuya yatar.

    29) 6.7 kong: skull ısland
    bilim insanları, askerler ve maceracılar pasifik okyanusu'ndaki efsanevi, keşfedilmemiş bir adayı keşfetmek için bir araya geliyor. bildikleri her şeyden kopuk bir şekilde, kudretli kong'un alanına girerek insan ve doğa arasındaki nihai savaşı ateşlerler.

    30) 6.6 star trek ııı: the search for spock
    amiral james t. kirk (william shatner) baş düşmanını yenmiştir ama bunun bedeli ağır olmuştur. arkadaşı spock görünüşe göre öldürülmüş, uss enterprise hurdaya çıkarılmış ve yıldız gemisi doktoru dr. leonard “bones” mccoy (deforest kelley) hastalanmıştır.

    31) 7.5 godzilla
    godzilla'da insanlık, varlığımıza meydan okuyan eski süper türlerin ortaya çıkmasıyla devasa bir tehditle karşı karşıya kalıyor. aralarından kudretli godzilla yükselip kötü niyetli düşmanlarla çarpışırken, insanlık bu devlerin uyanışı ve uygarlığı yok etme potansiyelleriyle boğuşuyor.

    32) 6.8 logan's run
    logan's run'ın distopik geleceğinde hayat 30 yaşında sona ermektedir. logan 5 (michael york) bu kuralı uygulamakla görevli bir kum adam'dır. hayatta kalmak için çaresiz bir vatandaş olan jessica 6 (jenny agutter), logan'ın inançlarını ve sistemin ahlakını sorgulamasına neden olur.

    33) 7.2 the matrix reloaded
    bir siberpunk devam filmi olan matrix reloaded, bizi neo (keanu reeves), trinity (carrie-anne moss) ve morpheus'un (laurence fishburne) distopik dünyasına geri götürüyor. onlar insanlığı köleleştiren makinelere karşı savaşlarını sürdürürken, daha da zorlu bir düşman ortaya çıkıyor - artık kendini kopyalayabilen ve daha güçlü olan ajan smith (hugo weaving).

    34) 5.9 species
    bilimkurgu ve korkunun harmanlandığı türler'de, xavier fitch (ben kingsley) liderliğindeki bir grup bilim insanı doğanın akışına müdahale eder. sil (natasha henstridge) adında olağanüstü bir varlık yaratmak için insan dna'sını uzaylı genleriyle birleştirirler.

    35) 6.3 dune (1984)
    çöl gezegeni arrakis'te geçen filmde paul atreides (kyle maclachlan), büyük bir siyasi ve ekolojik entrikanın içine sürüklenir. yerli freman kabileleri ve rakip büyük evler gezegenin paha biçilmez kaynağı baharatın kontrolü için savaşırken, paul belirsiz bir geleceğin hayalleri arasında kaderini kucaklamak zorundadır.

    36) 7.9 guardians of the galaxy vol. 3
    gamora'nın kaybıyla hâlâ sarsılan peter quill, evreni savunmak ve içlerinden birini korumak için ekibini bir araya getirmek zorundadır. görev tamamen başarılı olmazsa, muhtemelen bildiğimiz muhafızların sonuna yol açabilir.

    37) 6.7 the hitchhiker's guide to the galaxy
    otostopçunun galaksi rehberi filminde arthur dent (martin freeman), dünya'nın vogonlar olarak bilinen uzaylı bir ırk tarafından yok edilmesiyle dünyasının altüst olduğunu görür. uzayda mahsur kalan dent, kendi adını taşıyan rehberin yazarı ford prefect (mos def) tarafından kurtarılır.

    38) 6.2 mad max beyond thunderdome
    “mad max” filmlerinin üçüncüsünde max (mel gibson), turner tarafından yönetilen şeytani bir kasabaya sürüklenir. orada bir gladyatör olur ve çöle terk edilir, burada yıllardır yardım arayan bir grup vahşi yetim tarafından kurtarılır.

    39) 6.8 the book of eli
    kıyamet sonrası gerilim filmi eli'nin kitabı'nda denzel washington, ıssız ve kavrulmuş bir arazide yalnız başına dolaşan eli rolünde. hayatı, taşıdığı ve türünün son örneği olan gizemli bir kitabın etrafında dönmektedir. gary oldman, eli'nin kitabına kendi hain amaçları için göz diken saplantılı bir despot olan carnegie'yi canlandırıyor.

    40) 8 blade runner 2049
    distopik devam filmi blade runner 2049'da, los angeles polis departmanı'nda yeni bir blade runner olan memur k (ryan gosling), toplumu kaosa sürükleyebilecek dünyayı sarsan bir sırrı ortaya çıkarır.

    41) 7.3 equilibrium
    equilibrium'un distopik geleceğinde, duygu bir suçtur ve barış baskıcı bir rejim tarafından katı düzenlemelerle korunmaktadır. seçkin bir kolluk kuvveti olan din adamı john preston (christian bale), adaleti acımasız bir verimlilikle uygulamaktadır. ancak, duyguları bastıran prozium ilacının dozunu kaçırdığında, dünyası dramatik bir şekilde değişir.

    42) 7.6 star wars: episode ııı - revenge of the sith
    destansı bir uzay operası olan yıldız savaşları bölüm ııı: sith'in intikamı'nda karanlık bir dönüşüm yaşanıyor. anakin skywalker (hayden christensen), onu akıl hocası obi-wan kenobi'den (ewan mcgregor) uzaklaştıran bir ihanet ve manipülasyon ağına yakalanır.

    43) 6.6 event horizon
    bilimkurgu korku filmi event horizon'da, 2047 yılında bir kurtarma görevi ürkütücü bir hal alır. lewis and clark gemisinde bulunan kaptan miller (laurence fishburne) ve mürettebatı, uzun süredir kayıp olduğu düşünülen event horizon gemisinden gelen bir yardım sinyalini araştırmak üzere gönderilir.

    44) 7.6 dawn of the planet of the apes
    maymunlar cehennemi'nin şafağı'nda, kıyamet sonrası dünya sezar (andy serkis) liderliğindeki genetik olarak evrimleşmiş maymunlar tarafından yönetilmektedir. yıkıcı bir virüsün etkisiyle sarsılan hayatta kalan insanlarla aralarındaki kırılgan barış tehlikededir. tansiyon yükseldikçe, her iki taraf da savaşın eşiğine gelir.

    45) 6.6 (2002) resident evil
    sürükleyici resident evil filminde alice (milla jovovich) ıssız bir malikanede uyanır ve kendini ölümcül bir viral salgının merkezinde bulur. umbrella şirketi'nin kovan olarak bilinen yeraltı tesisi bu felaketin merkez üssüdür.

    46) 6.1 universal soldier
    vietnam savaşı sırasında asker luc deveraux (jean-claude van damme), amiri andrew scott'ın (dolph lundgren) şiddetli bir şekilde dengesizleştiğini fark eder ve ikisi ölümüne dövüşür. cesetleri alındıktan sonra, yeniden canlandırıldıkları ve sorgusuz sualsiz ölüm makineleri olmak üzere eğitildikleri gizli bir programa yerleştirilirler.

    47) 5.7 alien vs. predator
    sinematik hesaplaşma alien predator'a karşı'da, iki ikonik dünya dışı türün beklenmedik çarpışması gözler önüne seriliyor. alexa woods (sanaa lathan) liderliğindeki bir grup arkeolog, antarktika'da antik bir piramide rastlar ve farkında olmadan ölümcül bir yıldızlararası yarışmayı tetikler.

    48) 7.1 dredd
    distopik mega şehir one'da yargıç dredd (karl urban) yargıç, jüri ve infazcı olarak kanun ve düzeni korumaktadır. uyuşturucu baronu ma-ma (lena headey) tarafından yönetilen 200 katlı bir gecekondu mahallesi olan peach trees'teki üçlü bir cinayeti araştırmak için çaylak medyum cassandra anderson (olivia thirlby) ile ortaklık kurduğunda rutin bir gün ölümcül bir göreve dönüşür.

    49) 6.7 tron
    çığır açan 1982 yapımı tron filminde, bir bilgisayar programcısı olan kevin flynn (jeff bridges) kendini dijitalleştirilmiş ve neon ışıklı bir siber evrene itilmiş bulur.

    50) 7.2 20,000 leagues under the sea
    denizler altında 20.000 fersah, bizi eşi benzeri olmayan bir sualtı yolculuğuna çıkaran sürükleyici bir macera filmi. filmde, gelişmiş denizaltısı nautilus ile okyanusun derinliklerinde gezinen gizemli bir denizci olan kaptan nemo (james mason) yer alıyor.

    51) 7 star trek beyond
    uzayda gerçekleşen sürpriz bir saldırı atılgan'ı gizemli bir dünyaya zorunlu iniş yapmaya zorlar. saldırı, enerjisini kurbanlarının hayatını emerek elde eden kertenkele benzeri bir diktatör olan krall'dan (ıdris elba) gelmiştir. krall'ın, ağır hasar görmüş yıldız gemisinde bulunan eski ve değerli bir esere ihtiyacı vardır.

    52) 7.9 avatar
    avatar'da, felçli eski deniz piyadesi jake sully (sam worthington) uzaylı dünyası pandora'da hayata yeni bir soluk getirir. dr. grace augustine'in (sigourney weaver) yardımıyla, gezegenin yerli na'vi sakinlerine benzeyen bedenler olan avatarları içeren bir göreve başlar.

    53) 7 prometheus
    prometheus'ta elizabeth shaw (noomi rapace) ve charlie holloway (logan marshall-green) önderliğinde bir grup kaşif iddialı bir yolculuğa çıkar. hedefleri mi? birkaç eski dünya uygarlığının kalıntıları arasında keşfedilen yıldız haritaları tarafından yönlendirilen uzak bir ay.

    54) 6.6 the chronicles of riddick
    galaktik suçlu riddick (vin diesel), peşinde ödül avcılarıyla birlikte kaçmaktadır. elemental ırkın elçisi aereon'dan (judi dench) rehberlik alır ve necromongers olarak bilinen savaşçı bir ordunun evrensel egemenlik için galaksideki tüm insan yaşamını yok ettiğini öğrenir.

    55) 7.3 star trek ıv: the voyage home
    star trek ıv: eve yolculuk'ta, kaptan james t. kirk (william shatner) ve komutan spock (leonard nimoy) önderliğindeki uss atılgan mürettebatı, dünya'yı tehdit eden korkunç bir ekolojik krizle karşı karşıya kalır. bunun üzerine, yıkıcı bir uzaylı sondasıyla iletişim kurma umuduyla, kendi zamanlarında soyu tükenmiş iki kambur balinayı geri getirmek için 20. yüzyıl san francisco'suna cesur bir zaman yolculuğu görevine çıkarlar.

    56) 7.6 the fly
    tedirgin edici korku filmi sinek'te, eksantrik bilim adamı seth brundle (jeff goldblum) seyahatte devrim yaratmayı vaat eden bir icat ortaya çıkarır: bir ışınlanma cihazı. ancak beklenmedik bir karasineğin makinenin içine girmesi korkunç sonuçlara yol açar.

    57) 7.7 star trek ınto darkness
    heyecan dolu bir uzay macerası olan star trek ınto darkness, kaptan james t. kirk (chris pine) ve yıldız gemisi atılgan'ın cesur mürettebatını tehlikelerle dolu bir dünyaya sürüklüyor. kendi organizasyonlarının içinden gelen, eski bir yıldız filosu ajanı olan john harrison (benedict cumberbatch) tarafından somutlaştırılan durdurulamaz bir terör gücüyle boğuşuyorlar.

    58) 6.7 the last starfighter
    son yıldız savaşçısı'nda alex rogan (lance guest) küçük kasaba hayatından daha büyük hayalleri olan bir gençtir. bir video oyununda en yüksek skoru elde ettikten sonra, centauri (robert preston) adlı bir uzaylı tarafından kaçırılır ve oyunun gerçek hayattaki yıldız savaşçıları için bir test olduğu ortaya çıkar.

    59) 7.2 ı am legend
    ı am legend'da robert neville (will smith) kendini insan yapımı bir virüs tarafından harap edilmiş kıyamet sonrası bir dünyada hayatta kalan tek kişi olarak bulur. askeri bir virolog olan neville'in bağışıklığı hem laneti hem de potansiyel kurtuluşu haline gelir.

    60) 7.1 wargames
    wargames'te, erken gelişmiş bir lise öğrencisi ve bilgisayar dehası olan david lightman (matthew broderick), farkında olmadan askeri bir süper bilgisayarı hackler. yeni bir bilgisayar oyunu bulduğunu düşünen lightman, 3. dünya savaşı için geri sayımı tetikler. arkadaşı jennifer mack'in (ally sheedy) yardımıyla, küresel felaketi önlemek için sistemi alt etmek zorundadır.

    61) 7.6 star trek: first contact
    aksiyon ve bilimkurgunun güçlü bir karışımı olan star trek: ilk temas'ta kaptan jean-luc picard (patrick stewart), uss atılgan mürettebatına borg olarak bilinen uzaylı ırkına karşı yüksek riskli bir savaşta liderlik ediyor. dünyayı fethetmeye ve tarihini değiştirmeye kararlı olan borglar, insanlar ve vulkanlar arasındaki ilk teması önlemek için zamanda geriye giderler.

    62) 6.6 the running man
    distopik gerilim filmi the running man'de ben richards (arnold schwarzenegger) kendini ölümcül bir tv yarışma programında kapana kısılmış bulur. 2019 yılında geçen bu toplum, halkın dikkatini dağıtmak için televizyondaki gladyatör dövüşlerini kullanmaktadır. işlemediği bir suçtan dolayı suçlanan richards, şimdi canlı yayında profesyonel katillere karşı hayatta kalma mücadelesi vermek zorundadır.

    63) 7.9 (2009) star trek
    j.j. abrams'ın yönettiği bir bilim kurgu filmi olan star trek, evrende heyecan verici bir yolculuğa çıkıyor. filmin konusu, yıldız filosu akademisi'nde fevri bir öğrenci olan james t. kirk (chris pine) ve mantıklı doğasını insani yanıyla uzlaştırmaya çalışan vulkan spock (zachary quinto) etrafında şekilleniyor.

    64) 7 pitch black
    gemileri keşfedilmemiş bir gezegene düştüğünde, kazadan kurtulanlar kısa süre sonra normalde hep gündüz olan bu gezegenin yakında ölümcül gece yaratıklarını ortaya çıkaracak bir tutulma durumuna gireceğini keşfederler.

    65) 8.2 v for vendetta
    v for vendetta kışkırtıcı bir distopik politik gerilim. bu filmde evey hammond (natalie portman), sadece v (hugo weaving) olarak bilinen maskeli bir kanunsuz tarafından ölüm kalım meselesinden kurtarılır. totaliter bir hükümetin birleşik krallık'ın kontrolünü ele geçirdiği alternatif bir gelecekte geçen filmde v, londra'daki iki simge yapıyı patlatıp devlet televizyonunu ele geçirerek bir devrimi ateşler ve yurttaşlarını baskı ve zulme karşı ayaklanmaya çağırır.

    66) 5.7 planet of the apes
    maymunlar cehennemi, franklin j. schaffner tarafından yönetilen sürükleyici bir bilim kurgu klasiğidir. astronot george taylor (charlton heston), feci bir uzay gemisi kazasının ardından kendini evrim geçirmiş maymunlar tarafından yönetilen bir dünyada bulur. bu baş aşağı toplumda insanlar spor olsun diye avlanan ve bilimsel deneyler için kullanılan dilsiz yaratıklardır.

    67) 7.8 rogue one: a star wars story
    rogue one: bir star wars hikayesi, yıldızlar arası sürükleyici bir macera. geniş star wars evreninde geçen bu bağımsız film, karmaşık bir geçmişe sahip asi bir dışlanmış olan jyn erso'yu (felicity jones) takip ediyor. asi ittifakı'nın imparatorluk'un ölüm yıldızı'nın planlarını çalmak için yaptığı cesur planın içine çekilir.

    68) 7.4 galaxy quest
    galaxy quest'te, jason nesmith'in (tim allen) başını çektiği bir grup yıpranmış tv oyuncusu kendilerini yıldızlararası bir ikilemin içinde bulurlar. bir zamanlar popüler olan bir bilimkurgu dizisindeki rolleriyle tanınan oyuncular, yardıma muhtaç bir grup uzaylı tarafından gerçek uzay kaşifleri sanılırlar.

    69) 6.4 riddick
    güneşin kavurduğu bir gezegende ölüme terk edilen kaçak riddick (vin diesel), şimdiye kadar karşılaştığı tüm insanlardan daha ölümcül uzaylı yırtıcılara karşı hayatta kalmak için savaşır. kaçmak için tek umudu bir acil durum işaretini etkinleştirmektir, ancak bu da farklı bir sorunu beraberinde getirir: korkusuz askerler.

    70) 7.7 star trek ıı: the wrath of khan
    star trek ıı: the wrath of khan'da cesur kaptan james t. kirk (william shatner) eski bir düşmanla, intikam peşinde koşan ve insanlık için korkunç bir tehdit oluşturan genetik mühendislik ürünü tiran khan noonien singh (ricardo montalban) ile karşı karşıya gelir.

    71) 6.7 demolition man
    fütüristik aksiyon filmi demolition man'de, çivi gibi sert bir polis olan john spartan (sylvester stallone) 1996 yılında kriyojenik olarak dondurulur. eş zamanlı olarak, azılı bir suçlu olan düşmanı simon phoenix (wesley snipes) de buza konur. 2032'ye hızlıca ilerleyelim. toplum ütopik bir pasifist cennete dönüşmüştür ve suç geçmişin bir kalıntısı gibi hissedilmektedir. ancak phoenix şartlı tahliye duruşması sırasında kaçtığında, yetkililerin onu durdurmak için hiçbir yolu yoktur.

    72) 7.3 starship troopers
    starship troopers filmi, paul verhoeven tarafından yönetilen, bilim kurgu ve askeri aksiyonun ilgi çekici bir karışımıdır. konu, uzak gezegenlerdeki dev uzaylı böceklere karşı savaşmakla görevli fütüristik bir askeri birlik olan mobil piyade'de genç bir asker olan johnny rico (casper van dien) etrafında dönüyor.

    73) 7.9 district 9
    2009 yapımı bilim kurgu filmi district 9'da, aşağılayıcı bir şekilde karidesler olarak anılan bir uzaylı ırkı, kendilerini johannesburg'da dünya'da mahsur kalmış olarak bulur. buradaki ana karakter, bu varlıkları yeni bir kampa yerleştirmekle görevlendirilmiş bir hükümet ajanı olan wikus van de merwe'dir (sharlto copley).

    74) 7.6 minority report
    ünlü bilim kurgu yazarı philip k. dick'in bir öyküsünden uyarlanan “azınlık raporu”, 2054 yılında washington d.c.'de geçen ve polisin psişik bir teknoloji kullanarak katilleri suçlarını işlemeden önce yakalayıp mahkum ettiği bir aksiyon-dedektiflik gerilim filmi.

    75) 7.3 men in black
    bilimkurgu komedi filmi siyah giyen adamlar'da, new york polisi jay (will smith) ve gizli bir örgütün deneyimli ajanı kay (tommy lee jones) ile tanışıyoruz. siyah giyen adamlar olarak bilinen bu gizli ekip, dünya'yı dünya dışı tehditlere karşı sessizce korumaktadır.

    76) 7.6 mad max 2
    mad max 2'de dünya, toplumu darmadağın eden feci bir enerji krizi yüzünden harap olmuştur. eski bir otoyol devriye memuru olan max rockatansky (mel gibson), hayatta kalmak için avustralya'nın ıssız topraklarında dolaşmaktadır.

    77) 7.8 serenity
    serenity, joss whedon tarafından yönetilen 2005 yapımı bir uzay western filmidir. hikaye, kaptan malcolm mal reynolds (nathan fillion) liderliğindeki uzay gemisi serenity'nin mürettebatını takip eder. gemilerindeki psişik bir kaçak olan river tam'i (summer glau) yakalamak için totaliter ittifak tarafından gönderilen bir ajandan (chiwetel ejiofor) kaçmaktadırlar.

    78) 7.5 total recall
    total recall, bilim kurgu ve aksiyonun sürükleyici bir karışımı. filmde douglas quaid (arnold schwarzenegger), mars'la ilgili tekrarlayan bir rüyadan rahatsız olan sıradan bir inşaat işçisi olarak karşımıza çıkıyor.

    79) 7.1 escape from new york
    distopik bir film olan new york'tan kaçış'ta, manhattan'ın maksimum güvenlikli bir hapishane olduğu bir geleceğe sürükleniyoruz. filmin kahramanı, eski bir askerken mahkuma dönüşen snake plissken'e (kurt russell), air force one'ın bu kentsel çorak araziye düşmesinin ardından amerika birleşik devletleri başkanı'nı (donald pleasence) kurtarması için 24 saat verilir.

    80) 8.2 the thing
    antarktika'nın soğuktan kavrulan ıssızlığında, amerikalı araştırmacılardan oluşan bir ekip kendilerini kuşatma altında bulur. düşmanları mı? kurbanlarının görünümüne bürünme gibi sinir bozucu bir yeteneği olan uzaylı bir yaşam formu. ekibin helikopter pilotu r.j. macready (kurt russell), yoldaşlarını savunmak için öne çıkar ve şekil değiştiren düşmanlarına karşı sinir bozucu bir paranoya ve hayatta kalma savaşının fitilini ateşler.

    81) 7.6 the fifth element
    luc besson'un yönettiği bilim kurgu harikası beşinci element'te, eski özel kuvvetler askeri korben dallas (bruce willis) kendini kozmik bir mücadelenin ortasında bulur. beşinci element ve insanlığın yaklaşan bir kötülüğe karşı son umudu olan leeloo'yu (milla jovovich) korumakla görevlendirilir.

    82) 7.6 robocop
    robocop'un distopik geleceğinde, detroit polis memuru alex murphy (peter weller) vahşice öldürülür. detroit'i kontrol eden bir mega-şirket olan omni tüketici ürünleri (ocp), bu fırsatı son projeleri olan suçla savaşan bir cyborg için değerlendirir.

    83) 6.8 mad max
    distopik, aksiyon dolu mad max'te max rockatansky (mel gibson) kanunsuz, kıyamet sonrası bir dünyayla boğuşur. eski bir otoyol devriye görevlisiyken gönülsüz bir kahramana dönüşen max, yakıt ve suyun kıt olduğu çorak bir arazide yol almaktadır.

    84) 7 ındependence day
    çığır açan bilimkurgu aksiyon filmi kurtuluş günü'nde insanlık, kötü niyetli uzaylıların ellerinde küresel bir yıkım tehdidiyle karşı karşıyadır. şehirler devasa uzaylı gemilerinin altında parçalanırken, hayatta kalanlardan oluşan farklı bir grup ortaya çıkar.

    85) 7.8 predator
    orta amerika ormanlarının kalbinde, binbaşı alan dutch schaefer (arnold schwarzenegger) bir kurtarma görevinde seçkin bir özel kuvvetler ekibine liderlik etmektedir.

    86) 8.1 blade runner
    blade runner'da, deneyimli bir blade runner olan rick deckard (harrison ford), kendisini geleceğin los angeles'ının distopik yeraltına sürükleyen bir görev üstlenir. görevi mi? insanlardan neredeyse ayırt edilemeyen biyomühendislik ürünü varlıklar olan haydut replikantları avlamak ve emekli etmek.

    87) 7.9 edge of tomorrow
    sürükleyici bilimkurgu aksiyon filmi yarının sınırında'da binbaşı william cage (tom cruise), uzaylı istilası sırasında kendini bir zaman döngüsünün içinde bulur. savaş için hazırlıksızdır, tekrarlanan ölümleri bir öğrenme eğrisine dönüşür. her dirilişte daha güçlü, daha zeki ve daha becerikli hale gelir.

    88) 7 stargate
    günümüz mısır'ında profesör daniel jackson (james spader), eski mısır benzeri bir dünyaya açılan yıldızlararası bir geçidin şifresini çözmek için emekli albay jack o'neil (kurt russell) ile işbirliği yapar.

    89) 8.1 the terminator
    bilimkurgu aksiyon gerilim filmi terminatör'ün merkezinde, terminatör (arnold schwarzenegger) olarak bilinen bir cyborg suikastçı zamanda geriye, 2029'dan 1984'e gönderilir. görevi nedir? doğmamış oğlu makinelere karşı savaşta insanlığa liderlik edecek olan sarah connor'ı (linda hamilton) infaz etmek!

    90) 8.2 jurassic park
    jurassic park adlı heyecan verici filmde, eksantrik milyarder john hammond (richard attenborough) bir uzman ekibini tarih öncesi dna'lardan yaratılmış dinozorların yaşadığı bir ada tema parkını ziyaret etmeye davet eder.

    91) 8.4 aliens
    bilim kurgu gerilim filmi uzaylılar'da, uzay gemisi nostromo'dan kurtulan ellen ripley (sigourney weaver) kabuslarıyla yüzleşmek için geri döner. 57 yıl sonra uyandığında, bir zamanlar kaçtığı uzaylı istilasına uğramış gezegende bir insan kolonisi kurulduğunu keşfeder. bir deniz piyadesi ekibinin eşlik ettiği ripley, korkularıyla ve dünya dışı tehditle bir kez daha yüzleşmek zorundadır.

    92) 8.3 star wars: episode vı - return of the jedi
    richard marquand'ın yönettiği yıldız savaşları: bölüm vı - jedi'ın dönüşü'nde galaksinin kaderi pamuk ipliğine bağlı. luke skywalker (mark hamill) babası darth vader'ı (david prowse, seslendiren james earl jones) karanlık taraftan geri getirmeye kararlıdır.

    93) 8.6 terminator 2: judgment day
    “terminatör ‘den on bir yıl sonra geçen bu devam filminde, gelecekteki bir robot ayaklanmasına karşı medeniyetin zaferinin anahtarı olan genç john connor (edward furlong), onu öldürmek için gelecekten gönderilen bir terminatör olan şekil değiştiren t-1000’in (robert patrick) hedefidir. başka bir terminatör, yenilenmiş t-800 (arnold schwarzenegger), çocuğu korumak için geri gönderilmiştir.

    94) 8.6 star wars: episode ıv – a new hope
    yıldız savaşları: bölüm ıv - yeni bir umut'ta, genç bir çiftçi çocuğu olan luke skywalker (mark hamill) kendini galaksiler arası bir çatışmanın ortasında bulur. bilge obi-wan kenobi'nin (alec guinness) rehberliğinde, prenses leia'yı (carrie fisher) uğursuz darth vader'ın pençelerinden kurtarmak için cesur bir göreve atılır.

    95) 8.5 alien
    ridley scott'ın 1979 yapımı yaratık filminde, ellen ripley (sigourney weaver) liderliğindeki ticari uzay römorkörü nostromo'nun mürettebatı, uzak bir gezegenden gelen yardım sinyalini araştırmak için durağanlıktan uyandırıldıktan sonra bilinmeyen bir yaşam formuyla karşılaşır.

    96) 8.7 star wars: episode v - the empire strikes back
    “yıldız savaşları” devam filminde macera devam ediyor. luke skywalker (mark hamill), han solo (harrison ford), prenses leia (carrie fisher) ve chewbacca (peter mayhew) buz gezegeni hoth'ta imparatorluk güçleri ve at-at walker'larının saldırısına uğrarlar. han ve leia millennium falcon ile kaçarken, luke yoda'yı aramak için dagobah'a gider.

    97) 8.7 ınterstellar
    ınterstellar'da insanlığın hayatta kalması pamuk ipliğine bağlı. eski nasa pilotu joseph cooper (matthew mcconaughey), insanlığa yeni bir yuva bulmak için evrende gezinmekle görevlendirilir. astronot amelia brand (anne hathaway) solucan delikleri ve galaksiler arasındaki bu tehlikeli yolculukta ona eşlik eder.

    98) 8.7 the matrix
    neo (keanu reeves), yaşayan en tehlikeli adam olduğu düşünülen morpheus'un (laurence fishburne), matrix nedir sorusuna cevap verebileceğine inanır. neo, güzel bir yabancı olan trinity (carrie-anne moss) ile iletişime geçer ve onu morpheus ile tanıştığı yeraltı dünyasına götürür.

    99) 8.8 ınception
    ınception, christopher nolan tarafından yönetilen akıllara durgunluk veren bir bilim-kurgu gerilim filmidir. konu, sırları çalmak için insanların rüyalarını işgal eden usta bir 'çıkarıcı' olan dom cobb (leonardo dicaprio) etrafında dönüyor. ancak son görevi bir fikir çalmak değil, bir fikir yerleştirmektir - başlangıçtır.

    100 numarayı boş bıraktım sizin için en iyisi ilk sırada yer alsın diye. benim ilk sıramda back to the future serisinin ikinci filmi yer alıyor.

    dönem dönem dizi kulübüne de öneriler yaptığım, ilk günden bugüne youtube kanalıma destek olan sözlük emektarlarını selamlarken, bu sefer dizi değil sinemayı ön plana koyduğum kulüptür.
App Store'dan indirin Google Play'den alın