• 35841
    (bkz: #3943164)

    --- alıntı ---
    iki temel kriterle kadro planlamamız gereken transfer dönemidir. birinci kriter, her pozisyona yedekli, alternatifli kadro. ikinci kriter 12 yabancı, en fazla 5 gurbetçi, en az 4 ülkede yetişmiş ve en az 1-2 alt yapıdan yetişmiş oyuncu.

    kadromuzun bu ikinci kritere uygunsuzluğu dolayısıyla 2023-24 sezonunda ilk yarıda 21, ikinci yarıda 20 kişilik şampiyonlar ligi listeleri verdik.

    ilk olarak bilmemiz gereken şey tabii kimlerin satılacağı. ben aşağıda şimdilik sadece nelsson'un kesin satıldığı varsayımıyla başladım.

    4-2-3-1'e göre dizerek, kale, savunma, ortasaha, hücum üçlüsü ve forvet şeklinde aşağıdaki gibi bir planla başlayabiliriz.

    muslera, günay, jankat

    sağbek, sanchez, abdülkerim, köhn
    (kaan, emin, t1, t2)

    torr, sekiz
    (berkan, keremd)

    ziyech, mertens, barış
    (yunus, t3, t4)

    icardi
    t5

    hiçbir transfer olmadan ve sadece nelsson satıldıktan sonra, yukarıda yazdığım 23 kişilik kadro iskeletinin mevcutta elimizde olanları şöyle:

    yabancılar(7): muslera, sanchez, köhn, torreira, ziyech, mertens, ıcardi.
    gurbetçiler(4): günay, kerem demirbay, berkan, kaan
    yurt içi yetişenler(2): abdülkerim, barış
    altyapıdan yetişenler(2+1): emin, yunus, jankat(jankat 2004 doğumlu olduğu için a listesine yazılmak zorunda değil, b listesine de konabiliyor)

    sağbek ve sekiz zorunlu yabancı transferler. böylece dokuz yabancıya çıkıyoruz.

    t1-t2 kadro derinliği için zorunlu. biri belki dubuis olabilir. sadece dubuis ile de belki kotarılabilir kaan çok fazla pozisyonu yedeklediği için.

    t3 ve t4 pozisyonları net değil. kerem aktürkoğlu, zaha, tete ve zaniolo'nun durumuna göre belirlenecek. ziyech mertens'i yedeklediğinden buraya iki kanat da olabilir, bir on numara bir kanat da. gelecek kanat oyuncu forvet de oynayabilen biri olursa icardiye bir yedek daha eklenmiş olabilir ama her şekilde en az bir, tercihen kiralık ve yabancı, bakambu seviyesinde yedek forvet de gerekiyor.

    dubuis, zaha, tete ve zaniolo'dan kaç kişinin kalacağına bağlı olarak, yabancı sağ bek ve sekiz numara(veya belki altı numara) transferinden sonra kaç yabancı kontenjanımız kaldığı belli olacak. bu dört oyuncudan en fazla üçü kalabilir. çünkü sağ bek ve sekiz numarayı yerli oyuncularla kapatma imkanımız yok.

    kerem aktürkoğlu giderse iki, kalırsa bir türkiye'de yetişmiş oyuncu almak zorundayız. ilk alternatif, kanat için oğuz aydın. oğuz hollanda doğumlu da olsa 16 yaşında buca altyapısına geldiği için ülkede yetişme kuralına uyuyor. ikinci alternatif de bek için rıdvan olabilir. kadro derinliği için ortasahaya ozan tufan gibi ihtimaller de ekstrem senaryo da olsa düşünülebilir. milli takım aday kadrosundan da görüleceği üzere bu statüde olup da alınabilirliği yüksek oyuncu az. en iyileri barış, kerem, abdülkerim zaten halihazırda bizde. ahmetcan kaplan, cenk özkaçar, irfan can kahveci, semih kılıçsoy vs. zaten transfer ihtimali olan oyuncular değil. tüm bunları bir araya getirince, hele kerem aktürkoğlu satılırsa, oğuz aydın'ın transferi vazgeçilmez olarak görünüyor. bu vazgeçilmezlik, maliyetini de artıracaktır. galatasaray'ın burada elini sıkı tutma lüksü yok. ne gerekiyorsa verilip oğuz aydın alınmak zorunda. rıdvan yılmaz da kadro derinliği için kadroya katılmalı.

    yukarıda yazdıklarım genel anlamıyla kadro planlaması için temel bir iskelet. ben geçen sezonki kadronun olabildiğince korunmasından yanayım. muslera, köhn, sanchez, abdülkerim, nelsson, kaan, torreira, kerem demirbay, berkan, ziyech, mertens, barış, zaha, kerem aktürkoğlu, icardi. bu 15 oyuncudan ne kadar az kaybedersek o kadar iyi. son haftalarda ilk 11 oynayan oyuncular ve düzenli olarak oyuna girenler hep bu 15 içinden çıktı. ben her sene 10 oyuncunun gidip 10 oyuncunun geldiği yapıyı çok verimsiz buluyorum. zaten 2023-24 sezonunda da bizi taşıyan 2022-23 iskelet kadrosu oldu. şu yazdığım 15 kişi içinde dahi köhn, sanchez, kerem demirbay ve zaha dışındaki 11i geçen sezon da kadrodaydı. sezonun final maçının 11'inde 9 kişi geçen yıl da takımdaydı.

    eğer nelsson satışı kaçınılmazsa, kerem aktürkoğlu da gitmek istiyorsa, bu saydığım 15 içinden sadece zaha'nın da ayrılmasını kaldırabiliriz. yoksa çok fazla değişim yaşamış oluruz. keza yine takımla iletişimi olan, takımı tanıyan, sağ beki olduğu kadar sol beki de yedekleyebilen dubuis'nın kadroda tutulması gerektiğini düşünüyorum.

    bu durumda şöyle bir noktaya gelebiliriz:

    muslera, günay, jankat

    sağbek, sanchez, abdülkerim, köhn
    (dubuis, kaan, emin, rıdvan)

    torr, sekiz
    (berkan, keremd)

    ziyech, mertens, barış
    (yunus, t3, oğuz)

    icardi
    t5

    burada dubuis'yı tutup oğuz ve rıdvan'ı alıyoruz. sağ bek ve sekiz numara transferlerinden sonra elimizde zaha-tete-zaniolo'nun durumuna bağlı olarak bir transfer ve icardi yedeği şeklinde eksikler kalıyor. sağ bek ve sekizi yabancı aldığımızı düşünürsek bu kadroda 10 yabancı, 4 gurbetçi, 4 ülkede yetişmiş, iki altyapı oyuncusu ve bir de 21 yaş altı altyapı oyuncusu var. 21 kişi. t3 ve t5'i istediğimiz gibi doldurabiliyoruz. ikisini de yabancı oyuncuyla kapatsak dahi istersek bir oyuncuyu daha herhangi bir pozisyonda derinlik için avrupa listesine yazabilir durumda oluyoruz. zaha-tete-zaniolo'dan en az ikisini satmamız gerekiyor. eğer bir tanesini satıp ikisini tutarsak icardi'yi barış, zaniolo, zaha gibi isimlerle yedeklemiş oluyoruz. eğer bir tanesini tutarsak mertens'i ziyech'le yedeklemiş oluyoruz.

    tüm bunlardan sonra, yani dubuis tutup oğuz ve rıdvan aldıktan ve zaha-tete-zaniolo'dan birini tutarsak sadece forvet transferiyle, hiçbirini tutmazsak bir forvet ve bir kanat/mertens yedeğiyle sezona hazırız. 12 yabancımız, dört gurbetçimiz, dört ülkede yetişmiş oyuncumuz, iki altyapı oyuncumuz ve jankat. istersek, cl listesi için, ülkede yetişmiş veya gurbetçi olarak serbestçe seçebileceğimiz bir kişilik daha yerimiz kalıyor. yaz kampındaki performanslarına göre eyüp, yusuf veya yeni alınacak bir oyuncu da burası için rekabet edebilir.

    son olarak kerem kalırsa rıdvan'la oğuzdan birini almayıp, tercihen rıdvan'ı almayıp, sol beki dubuis ve berkan, barış'la; sağ beki dubuis ve kaan'la yedekleyebiliriz.

    tüm bunlar için kilit, takımın ihtiyacını giderecek, yabancı, kaliteli, yetenekli bir sağ bek ve bir ortasaha almak. ondan sonrası küçük dokunuşlarla, şampiyon kadro iskeleti minimum değişimle devam ettirilebilir.

    --- alıntı ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın