• 405
    severek takip ettiğim yorumcu.

    17 mart 2024 trabzonspor fenerbahçe maçında yaşanan olayların yorumlanmasına futbolculardan başlanmaması gerektiğini, futbolcuların ceza almasından evvel sahaya giren taraftarların konuşulması gerektiğini savundu. güvenerek takip ettiğim bir yorumcu olduğu için bu benim kendimi tekrar sorgulamama yol açtı ve şu sonuca vardım ki eğitim müfredatına hukuk dersleri eklememiz gerekiyor.

    ben de ikinci lisans olarak hukuk eğitimimi tamamlayana kadar birçok olayda popülist ve halkın genel yaklaşımına katılan bir zihin yapısına sahiptim. mülteci, terör yanlıları, trafikte yaşanan kavgalar, başımıza gelebilecek tatsız olaylarda vereceğimiz tepkiler hususunda fazlaca atıp tutarız ancak hukuk bunların hiçbirini tavsip etmez. trafikte arabasından elinde bıçakla inen adamı iner inmez silahla göğsünden veya kafasından vurursanız bu meseleden ceza almadan kurtulamazsınız. evinize giren bir hırsıza vereceğiniz, olayın akışı dışındaki her zararda dahi ceza alırsınız. ne kadar canınızı sıksa da millet can pazarındayken yağma yapan bir mülteciyi öldürme hakkı vermez size hukuk. terörist ilan ettiğiniz bir kişiye de zarar verme hakkınız yok. hukuk her bir olayı akışı içerisinde değerlendirerek kişilerin eylemlerinin ne olduğunu tespit eder ve oluşan sonuç neticesinde hükmün verilmesiyle sonuçlanır.

    hukukun en temel özelliklerinden birisi de hukuka dokunmaya başladığınızda, yaratılan en ufak bozulma dahi hukuk için çok büyük bir tehlikedir. çok farklı görüşlere sahip birçok hukukçunun bu hususa hassasiyet göstermesi beni sevindiriyor. son zamanlarda kamuoyu tepkileriyle alınan hukuk dışı kararlara bu yüzden karşı çıkılması gerekir. suçlular polis karakolunda dövülemez, kimse kamu vicdanını rahatsız edecek hareket ettiği için hukuksuzca gözaltında tutulamaz. yine kimse kanunda olmayan cezalara vicdansız olduğu, eline imkan geçse çok daha fazlasını yapacağı gibi görüşlerle tabi tutulamaz.

    tüm bu yorumlar üzerine meseleyi değerlendirmek gerekirse, güvenlik önlemleri yetersiz kalmış, bir taraftar sahaya girerek futbolculara koşmuş, futbolcular önlem alarak sahaya giren kişiye karşı yönelmişler, futbolcuların yanında bulunan bir kimse tarafından kişi yere indirilerek etkisiz hale getirilmiş ve futbolcular etkisiz hale getirilen kişiye yumruk ve tekme atmışlardır. bu esnada birçok taraftar sahaya girmeye devam etmiş takip eden olaylar yarım dakika daha sürmüş ve futbolcuların tünele girmesiyle bizim gördüğümüz kısım son bulmuştur.

    bu olaylar görüntüleriyle birlikte bir hakim ve savcının önüne gittiğinde etkisiz hale getirilmiş kişiye atılan tekme ve yumruğun nefsi müdafaa olmadığını rahatlıkla söyleyecektir. hatta osayi samuelin kalabalığın üzerine doğrudan koşmayan bir kişiye uçarak yumruk atmasını dahi nefsi müdafaa kavramının içine sokmayacağını düşünüyorum. batshuayinin tekmesi etkili bir sonuç yaratmaması nedeniyle ve diğer olaylar da arbede olarak nitelendirileceğinden cezasız bırakılması olası. bunun dışında sahaya giren kişileri terörist, yatak odasına giren adam ve benzeri gibi değerlendirmek, sahaya giren kişi başına gelecek herşeyi hakediyor demek bir anlam ifade etmiyor. herkese günlük yaşamında karşılaştığı olaylara vereceği tepki hususunda da haddi aşmamayı tavsiye ederim. makul bir insanın olaylara vereceği tepkiler belli, siz bu tepkilerin dışına çıktığınızda yaptığınız eylem kabak gibi görünüyor. intikam ve cezalandırma içgüdüsüyle yaptığınız eylemler sizin ceza almanıza neden olacaktır.

    son olarak tarafı kim olursa olsun her daim hukukun herkes tarafından savunulması gerekir. ilgili programda aynı hususun galatasaraylı futbolcular tarafından yapılması durumunda aynı şeyleri mi konuşacaktınız sorusuna binaen evet aynı şeyleri konuşacaktık. kendini kaybetmiş, taraftar tekmeleyen icardinin en üst sınırdan ceza almasını isteyecektik, sahaya girmiş taraftara gününü gösterme içgüdüsüyle yumruk savuran davinson sanchez in de ceza almasını talep edecektik çünkü hukuktan verdiğiniz tavizler rezaleti sonladırmayıp büyüyerek katlanmasına yol açıyor. verilen kararlar bir emsal yaratıyor, hukukun tam egemen olmadığı sistemlerde kişiler cezalandırılmadığını düşündüğü kimselere kendileri bir ceza vermeye kalkışıyor.

    umarım yaşanan olaylar güvenlik zaafiyeti yaratanların, tribünde suç işleyen taraftarların, sahaya giren taraftarların ve sahada haddi aşarak kişilere saldıran futbolcuların cezalandırılmasıyla sonuçlanır. süpürülen pisliklerden halının altında yer kalmadı. mecburi temizlik vakti.
App Store'dan indirin Google Play'den alın