• 225
    xg hakkında eleştiri yapan arkadaşlar bunun daha çok yeni bir teknoloji olduğunu unutuyor. yukarılarda sayılmış zaten pek çok şey göz ardı ediliyor diye. ben de katılıyorum buna. zemin, hava şartları, hatta tribünün dolu ya da boş oluşu ya da o anki skor gibi etkiler tamamen ihmal ediliyor. örneğin iç sahada güzel bir havada skor 5 0ken 90. dakikada penaltı atmakla deplasmanda tıklım tıklım dolu tribünlere karşı yağmurlu bir havada skor 0 0ken penaltı atmak aynı şey değil. tahminim zamanla veri grubu artıp teknoloji bu verileri daha iyi yorumladıkça bu saydığımız etkiler de hesaba katılacaktır.
    ama oyuncudan oyuncuya farklı xg olmaması bir hata değil. hagi 40 metreden çakınca bu istatistikler anlamsız hale gelmiyor. aksine gözlemsel olarak bildiğimiz bir bilgiyi destekliyor. nedir bu bilgi? hagi büyük topçu. xg de diyor ki bu zamana kadar binlerce oyuncunun çektiği yüzbinlerce şutta gol olma ihtimali yüzde 1 olarak hesaplanmış. ama hagi o kadar büyük adam ki o yüzde 1 ihtimali gerçeğe çeviriyor. senin gözünle izleyip vardığın sonucu evet gerçekten de böyle diyerek destekliyor.
    bunun dışında bir diğer beklentim kalecilere has bir xg hesaplanması olur. şu anda su kaleci bu kadar xgden bu kadar gol yemiş şeklinde son derece yüzeysel bir hesap yapılıyor. ama bence bu çok yanlış bir yorum. örneğin çok kötü kullanılan bir penaltıyı kurtaran kaleci 0.80 xglik pozisyonda gol yememiş oluyor. ama bruno fernandes'in bize attığı 0.01 xglik golü yiyen muslera beklenenin üstünde gol yemiş oluyor. benim tahminim ileride bununla da alakalı çalışmalar yapılacak ve şutun çekilmeden önceki değil de çekildikten sonraki durumunun xgsi hesaplanacak. çok kötü kullanılan bir penaltının kaleci özelinde xgsi daha aşağıya inerken uzaktan vurulan ama tam doksana giden topun xgsi çok daha yüksek olacak. bu noktada vuruş öncesi ve vuruş sonrası xg de kıyaslanabilir ve kaleci gerçekten çok kolay goller mi yemiş yoksa rakipler çok zor pozisyonlarda hayvan gibi şutlar çekip kaleciyi çaresiz mi bırakmış ortaya çıkar.
    sonraki hayalim de satrançta taşların konumuna bakarak sonraki hamlenin ne kadar doğru olduğunun hesaplanması gibi futbolda da şuttan bağımsız olarak oyuncuların konumuna ve hareketlenmelerine göre hesaplanacak bir "durum" xgsi. böylece bir oyuncu verdiği pasla, attığı çalımla, çektiği şutla durum xgsini azaltmış mı artırmış mı ona bakıp doğru mu oynamış yanlış mı oynamış ona karar vermek. ama buna daha var sanırım *
App Store'dan indirin Google Play'den alın