• 34991
    2023-2024 sezonunda 11 tane transfer yapıp oyun olarak ocak-2024 itibariyle 2022-2023 sezonuna göre bariz şekilde geriye giden takım. bunun bana göre sebeplerini yazarken, en ofsayt entry'mi girmenin bilincinde olduğumu da belirtmek istiyorum :)

    öncelikle tabi ki bekara karı boşamak kolaydır. her şey olup bittikten sonra şunu şöyle yapsaydınız, bunu neden böyle yaptınız demek marifet değil. ancak galatasaray geleneğinde hataya körü körüne bahane üretmek değil, hatalardan ders almak vardır. biz bugün türkiye'nin en başarılı spor kulübüysek bunun en önemli sebebi sadece başarısızlığa değil, kötü oyuna da gösterdiğimiz reflekstir. zaten bu entryi yazdığım ocak/2024 itibariyle fenerbahçe’nin sadece 2 puan gerisindeyiz ve en yakın rakibimizin evinde berabere kalmış, ikili averaj üstünlüğünü almış durumdayız. ancak geriye gidişi, yapılan hataları yazıp çizmek lazım. biz yazacağız, galatasaray'ı sevenler konuşacak ve karar alıcılar bunların doğrularını yanlışlarından süzerek ders alacak.

    1. rasicha tipi bir kanadı kaybedip (bonservis mevzunlarını anlıyorum o yüzden eleştirmiyorum) yerini çok farklı profil bir kanat ile doldurmaya çalışmak bir riskti, maalesef tutmadı. ancak hata burada bitmedi, rasicha'nın verdiği kanat performansını çok rahat verebilecek olan barış alper yeni transferler sebebiyle yedeğe çekildi. geçen yıl birçok maçta net katkı veren kerem-barış kanatlarından vazgeçilip haftalar boyunca zaha-tete-ziyech'in form tutmasını bekledik. maalesef hiçbirisi form tutmadı. hepsi zaman zaman lokal katılar verdi. zaha manu maçını aldırdı, tete kopenhag maçını çevirdi, ziyech manu maçında üstün katkı verdi ancak takım oyununa ve sisteme eklemlenmeyi başaramadılar. özellikle ziyech ve zaha'nın şampiyonları ligi maçlarını lig maçlarına göre ekstra bir motivasyon ile oynamasına da parantez açmak lazım.

    2. oliveira ile gitmeyeceği belliyken torreira'nın yanına uygun profilde bir merkez orta saha alınmadı. sağlam bir 8 ve 8,5 işi çözerdi. onun yerine oliveira'nın vereceğinin altında katkı veren kerem demirbay ve belki de sezonun en kötü transferi ndombele alındı. böyle olunca da herkesin teneke bağlayıp gönderdiği berkan kutlu dahi orta saha alternatifi hatta ilk 11 için aranır hale geldi. eğer kaan ayhan ekstra performans vermeseydi işler daha kötü gidebilirdi.

    3. icardi molde maçıyla sezona iyi başlasa da sakatlıktan sonra geçen seneki performansı veremedi. sonra maalesef sakatlandı. bana göre tüm sorun sakatlıktan sonra başlıyor. icardi haftalarca sakat oynatılarak hem performansı vasatlaştırıldı, hem de iyileşme süreci aşırı uzadı. 2022-2023 sezonunun tartışmasız fark yaratan en önemli performansına sahip olan futbolcudan yarım sezondur verim alamıyoruz. sebebi ise inatla oynatılma isteği. bunun sebebi ise icardi'ye düzgün bir alternatif yaratılamamasıydı. ancak burada yönetime ve okan hoca'ya kızmıyorum. bakambu, kağıt üstünde icardi için yeterli bir alternatif gözüküyordu. ya bakambu'yu az izlediler ya da talihsizlik oldu. takımda başka net forvette olmadığından haftalarca vasat bir icardi izledik. adamın vasat hali bile bir süre götürdü ancak sonunda patladı.

    4.sol bek için yapılan angelinho transferi elimizde patladı. alternatifi olmadığı için de takım haftalarca bocaladı. galatasaray'ın ihtiyacı olan bek profiline uygun değildi, şu entry'de anlattım : (#3821734)
    tabi angelinho alındığında bunu hiçbirimiz öngöremedik, hatta ben umutluydum, ama maalesef olmadı. sol bekin alternatifsizliği kadro istikararını olumsuz etkiledi. her şey angelinho transferi tutmayınca başladı:
    -orta sahada iyi katkı veren kaan ayhan sol beke, orta saha tandemi bozuldu. kaan görece bir bek için yavaş olduğu için beklenen ofansif katkıyı veremedi.
    -kazımcan denendi ancak olmadı, bekleneni veremedi.
    -apokerim sol beke geçti, kaan'a göre daha iyi olsa da yine hızlanması iyi olmadığı için beklenen bek perofrmansını veremedi. apokerim sol beke geçince stoper tandemi de bozuldu. zaman zaman kaan oraya geçti.
    -en son barış alper sol beke geçti, görece iyi katkı da verdi ancak bana göre barış'ın meziyetleri kanatta çok daha iyi ortaya çıkar. aradığımız net katkıyı barış kanatta verebilir. barış bir sol bek değil, tarzı itibariyle de bir sol bek olması için uzun süre oynaması gerekiyor. ama yine de mücadelesi, özverisi ve fizik kalitesiyle saydığım isimlerin tamamından iyi katkı verdi.

    5. on numara mevkinde mertens sezona iyi başlayamadı. burada bazı maçlar sonunda mertens'e onlarca entry girildiğini hatırlıyorum. 2022-2023 sezonunun kilit oyuncularından biri, oyuna akıl ve karakter koyan, toplu oyunu hızlandıran ve geçiş hücumunda 1 numaralı etkene sahip futbolcunuzun yerine benzer özellikte birini almazsanız ve o da sezona kötü başlarsa kötü gidiş başlar. mertens 7.haftadan sonra bir şekilde hem fizik gücünü hem de oyununu toparladı. hatırlayın, sezon başında 30 dakika oynamaya gücü var dediğimiz adam şuanda 80.dakikada hücum presi yapıyor, gerçekten takdir edilesi. mertens son maçlara karakter koymasaydı, şuan fenerbahçe'nin 4-5 puan gerisindeydik.

    6. takımda 2023-2024 sezonunun ilk yarısında büyük bir bitiricilik problemi vardı. takım her şeye rağmen 2023-2024 sezonunun ilk yarısını minimum kayıpla hatta geçen sezona bakıldığında daha fazla puanla kapattı. bunun en önemli sebebi bana göre anadolu takımlarının geçen seneye göre çok daha kötü ve etkisiz olması hem de takım oyuna yatkın olmasa da çok yetenekli ayakların zaman zaman ekstra performanslar vermesi. ancak oyunumuzu bir adım öteye taşıyamamızın en önemli sebebi maçları koparamamak. yanlış bilmiyorsam 2023-2024 sezonunun ilk yarısında aldığımıuz 16 galibiyetin 9 tanesi 1 farkla kazanılan maçlar. 2022-2023 sezonunda olduğu gibi 7-0 başakşehir 3-0 fenerbahçe gibi patlamalı net galibiyetlerimizin sayısı çok az. bu da takımı özgüven olarak geriye götürüyor. atamadıkça atamıyorsun, gol gelmedikçe gelmiyor, sonra ansızın bir sivas maçının 90.dakikasında patlıyorsun.

    7. saydığım 6 maddenin sadece 3 tanesi olmamış olsa, şuan bambaşka şeyler konuşuyor olurduk. hala ligin 2.siyiz ve en yakın rakibimizin evinde istediğimiz sonucu aldık. bunlar bir kenara hakem hataları da 2023-2024 sezonunda oldukça etkili oluyor. hakemler gördüğünü çalmıyor, görüleni vermiyor ve zaman zaman maçı koparmamıza müsade etmiyor. burada artniyet var mı yok mu bilemiyorum, ben artniyet olmadığına ve sadece hakemlerin çok kötü olduğuna inanmak istiyorum, diğer türlü futbol takip edesim gelmiyor. eğer maçlarımız düzgün hakemler tarafından yönetilseydi belkide fazladan 2-3 maçı koparırdık.

    8. son olarak yönetim 2023-2024 sezonunda oldukça etkisiz ve iletişim konusunda problemli. icardi meselesi, ara ara çıkan maaş dedikoduları, ziyech meselesi ve zaman zaman aleyhimize yapılan hakem hatalarına gösterilen cılız reaksiyonlar sebebiyle camiada bir süredir devam eden sahipsizlik rüzgarı var. galatasaray sahipsiz değildir beyler, sizler geçicisiniz ancak bizler kalıcıyız. galatasaray'ın gerçek sahipleri olarak biz hep buradayız. bizi doğru temsil etmeyen yönetim, ne kadar başarılı olsa da o koltukta oturamaz. hepimiz bir bütünüz, puzzle'ın önemli parçalarıyız. birimizin eksikliği, topyekün etki ediyor.

    ne dedik ; yönetim-futbolcu-taraftar ; şampiyonsun galatasaray. inşallah !

    .
App Store'dan indirin Google Play'den alın