• 936
    maalesef makine gibi takım olma fırsatını kaçırdığımız transfer dönemidir. sezonun ortasına geldiğimize göre artık bu transfer döneminin sağlıklı bir otopsisini yapabiliriz.

    transfer dönemi başlarken elimizde güçlü bir iskelet vardı ve eksiklerimiz o kadar belliydi ki hata yapmak çok zordu aslında bu dönemde. yeni sezonda 11'de yeri garanti olan şu isimler kadromuzdaydı:

    muslera
    boey
    abdülkerim
    torreira
    kerem

    mauro icardi her koşulda bonservisiyle takıma katılmalıydı. başarılı şekilde avrupa elemelerinde oynatacak kadar erkenden bunu başardık. böylece iskeletin altı oyuncusu tamamlanmış oldu.

    takımımız geçiş hücumunda mükemmele yakındı. set hücumunda zorlansak da ligi çözecek kadar oynuyorduk. ama esas gücümüz üstümüze gelen, alan bırakan ve pres yapan takımları cezalandırmadaki becerimizdi. zaniolo eklemesi ileriye dönük olarak bu becerimizi artırma potansiyelindeydi. bu sebeple şampiyonlar ligi'nde ciddi sürprizler yapma potansiyelimiz vardı bana kalırsa.

    22-23 sezon sonuna doğru artık oturmuş bir 11'imiz vardı

    muslera
    boey
    abdülkerim
    nelsson
    dubois (kazımcan, adekugbe)
    torreira
    oliveira (berkan)
    mertens
    rashica (zaniolo)
    kerem
    ıcardi

    hata 1: torreira'nın yanına okan hoca pres oyununa uygun bir 6-8 istiyordu. buna göre torreira'nın kesicilik yükünü azaltacak ve ona hücum pres için gereken serbestliği verecek ayağı düzgün, kesici bir orta saha almalıydık. alınacak oyuncunun profili değişiklik gösterebilirdi. paredes, de paul, renato sanches, guendouzi, ounahi, hojberg gibi isimler gündeme geldi. kabul etmek gerekirse hepsi zor transferlerdi, fakat mutlaka ismen daha az bilinen ama bu profile oturan oyuncuları izlemişizdir. bunun yerine temposuz 8 demirbay alındı ve uygun profilde transfer yapılmadı ve futbolu mental olarak ve fiziken bırakmış ndombele kiralandı.

    hata 2: sol bekteki eksikliği isim olarak wow dedirten ama dogru profilde olmayan angelino ile kapamaya çalıştık. kariyerinde 352 sol kanat beki olarak parlamış, defansif zaafları dünyaca bilinen angelino uygun sayılacak bedelle takıma katıldı. tutmasını çok istesek de olmadı. burada kesinlikle 4'lü savunma beki olarak kendini kanıtlamış bir isme gitmemiz gerekiyordu.

    hata 3: taraftar rashica'nın açıklanmasını beklerken kulübümüz önce zaha'yı, sonra ziyech'i açıkladı. bu isimlerden en fazla biri takıma katılsa ve rashica da alınsaydı bence daha doğru bir iş yapmış olurduk. rashica beşiktaş'a gittikten sonra oyuncuyu isteyen taraftar anlamsız biçimde dalga konusu oldu. bekini kovalayan kanat bla bla. oysa rashica'yı şampiyon olduğumuz sezon her maç "helal lan sana" diye izleyen taraftar da aynı taraftardı.

    hata 4: hata 3'teki zaha transferi dolayısıyla kerem merkeze kaymak zorunda kaldı ve telepatik kerem-icardi uyumu bozuldu.

    hata 5: yerine davinson sanchez gibi bariz daha iyi bir oyuncu alınan ve takımdan ayrılma isteği herkesçe bilinen, geçen iki sezonun bir diğer "helal lan sana" oyuncusu nelsson değersizleştirildi. bir önceki senedeki uefa performansı ve şampiyonluktaki cesur yürek performansları bir çırpıda silinip atıldı. sanchez alınmasaydı ve nelsson oynasaydı demiyorum. nelsson satılmalıydı. şimdi 10 milyon veren olursa öper başına koyarsın.

    hata 6: aynı haltı farklı biçimde zaniolo transferinde de yedik. fakat oyuncuyu anlaşılan tutarlara satamazsak bile seneye bizim formamızı giyerse unutulmaz bir performans vereceğini düşündüğüm için bu hata kısmen affedilebilir. aston villa parayı basıp alırsa ne ala.

    kısacası bizim ihtiyaçlarımız şunlardı:

    ıcardi'yi al (aldık)
    sol beke uygun profili getir (tutması düşük ihtimalli kumar oynadık, tutmadı)
    orta sahaya en az 2 net oyuncu getir (bir yarım bir dombili getirdik)
    mertens'i geçen seneki mata gibi kullan, ortaya kreatif bir oyuncu al (ziyech ve zaha gibi iki kumar oynadık, birini oynasak yeterdi, ikisini de oynadık, şimdilik hayal kırıklığı)
    rashica'yı al getir, zararı yok, gerekirse rotasyon oyuncusu yap (yapmadık bir de tutup adam sanki bizim yerimize bjk'yi seçmiş gibi gömdük durduk)

    yani toplamda 5-6 doğru hamleyle makine gibi takım olabilecekken gidip 10 transfer yaptık ve sezon ortasına yine geçen seneki takımla; üstelik daha eksik haliyle çıkıyoruz.

    umuyorum ki bu transfer dönemindeki hatalar ders alınacak hatalar olarak hatırlanır ve kış dönemi ile gelecek yaz döneminde bu dersler ışığında hamleler yaparız. okan hoca plansız, stratejisiz bir hoca değil. bana kalırsa biz geçen yaz biraz zafer sarhoşu olduk transferde. okan hoca'nın kafasındaki oyuncuları aldığımızı düşünmüyorum ben.
App Store'dan indirin Google Play'den alın