• 16402
    bir yazar olarak bu diyarlardan uçup gitsem mi yoksa biraz daha pasif şekilde buralarda kalsam mı? şeklinde düşündüren sözlük.

    24 ekim 2023 galatasaray bayern münih maçından sonra okan buruk ve kerem aktürkoğlu başlıklarına ağır sayılabilecek eleştiriler yazdım. bunların üstüne overrated başlığına da bu iki ismi yazarak bir entry girdim.

    mesaj kutum bi anda patladı tabii. insanlardan çeşitli ithamlar, ufak ufak hakaretler falan işittim. kimsenin hakkını yemeyeyim, laf sokmaya çalışan oldu, aklımla alay etmeye çalışan oldu, ufak ufak hakaret denebilecek şeyler söylendi fakat ne ağır bir hakaret ne de küfürle karşılaşmadım. tabi şöyle bir şey de var, ben lügatı sert bir insanım. bana ağır hakaret ve ya küfür olarak gelmeyen şeyler başkasına çok ağır gelebilir. ama dediğim gibi ben böyle şeylerle karşılaşmadım bence.

    onun yerine hakkımda çeşitli ithamlar, yargılamalar oldu. sözlükte bir anda savcılar, yargıçlar ve cellatlar oluştu.

    hainlikle suçlandım, ahrazlıkla suçlandım, antu'cu olmakla falan suçlandım. en son banlanmamı falan isteyenler çıktı.

    bunların tek sebebi kendi özgür irademle kendi özgür düşüncelerimi özgür bir platform olarak gördüğüm bu sözlükte yazmamdı. okan buruk ve kerem aktürkoğlu, bu iki isim ne ilah ne devlet başkanı ne de başka bir şey. biri galatasaray teknik direktörü diğeri de futbolcusu. dokunulmaz değiller, eleştirilebilirler. futbol < hayatın kendisi. galatasaray eşit değildir futbol. bunların bu sözlükte bilinen şeyler olduğunu düşünmüştüm takip etmeye başladığımdan beri fakat yanılmışım. insanların kendi düşündüklerinin tamamen zıttı olan şeyler duyunca "dellenmesi" pek de uzun sürmüyormuş burda da.

    bu olayların hepsi, o günki maçın gerginliğine bağlanabilir. yazarlarla karışıklı adımlar atarak, dilemesi gerekenlerin benden özür dilemesiyle falan bu konular tatlıya bağlanabilir. bundan sonra daha dikkatli olalım denebilir. ve ya insanlarla aram bozuk kalır, hiçbir adım atılmaz. bunların nasıl gelişeceği sözlük için pek de önemli değil. sonuçta o gün kendi düşüncemi söyledim diye üstüme gelen yazarlarla aram soğuk olsa, sıcak olsa, herhangi bir aram olmasa da sözlük akışına pek bir etkisi yok. herkes kendi fikrini yazmaya devam edecek. yalnız, moderasyonun bu olaydaki tutumu adeta "sayıca az olan tarafı susturarak konuyu kapatmak." ve ya "moderasyon olarak biz de çoğunluk gibi düşünüyoruz, aksini düşünenin sözlükte yeri yok." tarzı bir tutumdu. ikisinden biriydi.

    o günki bütün entrylerim silindi, üstüne 1 hafta ceza aldım, kendi başlığıma kendimi ifade etmek için yazdığım entry dahi silindi. yetmedi cezalı vaziyetteyken 2-3 tane aylar önce attığım ve aylardır sıkıntı görülmeyen entry'm de silindi. fakat gelin görün ki, o gün başlığımın altına mantıklı mantıksız yazılan hiçbir entrye dokunulmadı. misal "irlandalı yazar" yazıp bırakılan bir entry var. bunun herhangi bir mantığı, kanıtı, delili vs. yok. bu bir tanım değil, bunun yazılma sebebi belli. o gün yaşanan olayları açıklamadığı anlatmadığı da belli. sözlüğe hiçbir faydası olmayan bir entry, çok sevgili moderasyon tabii ki silmedi onu. niye silsin ki mesela.

    çoğunluğun duymak istemediği ve ya aksini düşündüğü şeyler söylendiği zaman söyleyen yazarın kibarca linç edildiği, moderasyon tarafından "isteneni söylememesi" ve ya "çoğunluğun tepkisini çekmesi" sebebiyle insanların özgür düşüncelerini yazdığı entrylerin silinebileceği ve yazan yazarın ceza alabileceği, genel kanının aksi olan fikirlere "düşmanlık, hainlik, ajanlık" yaftası vurulması ve bu fikirlerin burda yer almamasının istenmesi gibi sebeplerle "burası antu değil" diyen yazarlar tarafından maalesef gitgide antu'ya çevrilmiş aşırı özgür (!) bir platformdur galatasaray sözlük.

    okuduğunuz yazı ise başta moderasyona sonrasında da birtakım yazarlara (üstüne alınmak isteyen herkese) yani genel olarak tüm sözlüğe sözlüğün içinden bir yazarın kendi hür iradesiyle ve özgür düşünceleriyle yaptığı bir özeleştiridir. moderasyon bunu da silmezse sonsuza dek burada kalacaktır. yazar bu entry'nin arkasında olduğunu ve sonuna kadar olacağını şimdiden teyit etmektedir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın