• 78
    2023-2024 sezonu için takımdaki bazı isimler üzerinden yapılan saçma salak eleştiriler artık göz ardı edilecek seviyede değil.

    sosyal medyanın çürümüş kullanıcı kitlesini bir kenara bırakıyorum. cehaletin ve beyinsizliğin kol gezdiği bu platformları aklı başında birinin ciddiye almaması gerek. ancak benzer boş eleştirileri sözlükte görmek insanı çileden çıkarıyor.

    24 ekim 2023 galatasaray bayern münih maçı esnası ve sonrasında sözlükte okumak zorunda kaldığımız bazı eleştiriler gerçekten iyi niyetli değil.

    kerem aktürkoğlu; rekor kıran şampiyon takımın asist kralı, en çok oynayan oyuncusu. her maç her dakika elinden geleni yapıyor ve çok da güzel oynuyor. herifin biri de geliyor açıyor sözlüğü, gol kaçırdı diye ağza alınmayacak şeyler söylüyor. "yetti artık" "saç baş yolduruyor" "olmuyor" "zorlamamak lazım" gibi beyinsizce yorumlar yapılıyor. bunun kime nasıl bir faydası var? bunu yazanların entrysi silinince de başlık başlık dolanıp sözlüğe ağlıyorlar.

    şunu net olarak anlamak lazım, hakarete varan yakarışlar eleştiri değildir. burada düşünce özgürlüğü diye zırlamanın da bir manası yok. yazdığın şeyi çok beğendiysen git twitter'a, instagrama veya asıl hitap ettiğin kitle olan tiktok'a yaz.

    "e iyi o zaman hepimiz övelim kimse bir şeyi eleştirmesin" argümanı da bu arsızların en çok kullandığı argüman. sözlükte müthiş verimli ve çözüm önerisi olan harika eleştiriler var. esaslı bir eleştiri konuyu veya kişinin eylemlerini, tüm şartlarıyla ele alarak yapılır. "bok gibi oynuyor" bir eleştiri değildir.

    okan buruk; "kafayı yemiş" "niye onla değil de bununla başladı" "değişikliklerde geç kalıyor" "bu kaçıncı maç oldu" özellikle "bu kaçıncı maç oldu" ya inanılmaz takılıyorum. sezonun ilk mağlubiyeti bayern münih'e karşı alınmış, ne kaçıncı lan, ne izliyosun sen. çok keskin bir fikstürü müthiş bir planla oynatıyor. 2.44 gibi inanılmaz bir puan ortalaması var. herifin teki gelmiş diyor ki "aslında yabancı hoca bu kadroyu bık bık" çekemediği otuzbirin acısını çıkarmaya çalışan yazarlar bunlar.

    erden timur; "aldığı 10 oyuncudan sadece 1'inden fayda alabiliyoruz" "ndombele'yi niye aldın" "ziyech neden hazır değil" "rashica'yı nasıl kaçırırsın" öncelikle şu 10 oyuncudan 1'i eleştirisini ele almak lazım. kim o 1 oyuncu? eleştiri iki üç kelimeyle olmaz, etraflıca konuyu ele almak lazım dediğim mesele de bu. bu iddiayı ortaya atan yazara (ki bunu bayern maçı öncesinde basın toplantısında kadir çetinçalı da sormuştu) kim abi o 1 kişi. düşünüyorum mesela icardi olabilir manyak bir sezon geçiriyor. ama zaha da olabilir, iki maçta kilidi açtı. davison sanches de olabilir 1 gol 2 asist ve müthiş bir performansla oynuyor. tete de olabilir aslında kopenhag maçında bizi ipten aldı. kaan ayhan da olabilir güzel bir performans gösteriyor. kim bu bir kişi, işte götten sallamakla olmuyor işte bu eleştiri işleri.

    eleştirinin bir edebi adabı vardır. iki kelimeyle yarım yamalak cümlelerle eleştiri yaptım buna saygı duyun demekle olmaz. hele hele entrym silindi hüüü diye ağlamakla hiç olmaz. yine de "ben negatif basıcam ve buna eleştiri diyerek saygı bekleyecem" diyen yazarlar için makul bir eleştiri rehberi yapmakta fayda var;

    farklı olmak için eleştiri yapma.
    çözüm önerin yoksa eleştiri yapma.
    çaresiz durumlar için eleştiri yapma.
    takımın elinden geleni yaptığını görüyorsan ve sonuç olumsuzsa hayallerin üzerinden eleştiri yapma.
    realiteden kopuksan eleştiri yapma.
    takımı okan buruk'tan daha iyi tanıdığını düşünmüyorsan eleştiri yapma.
    tüm dünya basını takımı övüyorken "negatif basam meşhur olam" diye eleştiri yapma.
App Store'dan indirin Google Play'den alın